Taloussanomat
Takana raju matokuuri, edessä varovainen nousu

Alcatel ja Ericsson samassa veneessä

Carl-Henric Svanberg

29.10.2003 10:14 Verkkolaitevalmistajilla Alcatelilla ja Ericssonilla on muutakin yhteistä kuin torstaina julkistettavat osavuositulokset. Yhtiöt ovat potkineet yhteensä 87 000 työntekijää. Kustannusten kuristamisen ansiosta kummankin yhtiön osakekurssit ovat olleet vahvassa myötätuulessa.

Bloombergin haastattelemat analyytikot odottavat sekä ranskalaisen Alcatelin että ruotsalaisen Ericssonin raportoivan torstaina selvästi pienentyneistä kolmannen neljänneksen tappioista. Tulokset ovat parantuneet supistuneen myynnin kustannuksella, analyytikot aprikoivat.

Serge Tchurukin johtaman Alcatelin osakekurssi on tänä vuonna lähes kolminkertaistunut Pariisin pörssissä. Carl-Henric Svanbergin luotsaaman Ericssonin kurssi on samaan aikaan enemmän kuin kaksinkertaistunut Tukholmassa.

Kummallakin yhtiöllä on takana yhdeksän perättäistä tappiollista vuosineljännestä, Bloomberg muistuttaa.

Analyytikot ennustavat Alcatelin nettotappioksi 264 miljoonaa euroa. Vuosi sitten heinä-syyskuussa tappio oli 1,35 miljardia euroa. Myynnin odotetaan tippuvan lähes yhdeksän prosenttia 3,2 miljariin euroon.

Ericssonilta odotetaan parempaa. Yhtiön pitäisi yltää 220 miljoonan Ruotsin kruunun voittoon, kun huomioon ei oteta työvoimasupistusten kustannuksia. Analyytikoiden mukaan henkilöstöleikkauksista syntyviä kertaluonteisia eriä on erittäin vaikea arvioida.

Viime vuonna Ericsson kirjasi kolmannen neljänneksen jättitappioonsa 4,2 miljardin kruunun verran kertaluonteisia eriä.

Luokituslaitos Standard & Poor's muistuttaa, että telealan laitevalmistajat ovat kärsineet tilausten vähentymisestä jo kolmatta vuotta.

Tänä aikana yhtiöt ovat maailmanlaajuisesti vähentäneet 53 prosenttia henkilöstöstään. Muita sopeutumiskeinoja ovat olleet laskujen nopeampi perintä, asiakasrahoituksen rajoittaminen ja ylipäätänsä tarkempi kustannusten seuranta. Näillä lääkkeillä yhtiöt tavoittelevat kannattavuutta liikevaihdon kasvun kustannuksella.

Luottoluokittaja S&P kuitenkin uskoo, että telealalla aletaan nyt olla lähellä suhdannekierron pohjalukemia.

Alcatelin Serge Tchuruk esitti viime kuussa varovaisen arvion, jonka mukaan yhtiön tilaukset ja marginaalit alkavat hitaasti elpyä vuoden 2004 aikana. Alcatel on ollut 66-vuotta täyttäneen Tchurukin johdossa viimeiset kahdeksan vuotta, ja markkinoilla on jo arvuuteltu hänen seuraajansa nimeä.

Ericsson eroaa Alcatelista johtajakysymyksessä, sillä 51-vuotias Carl-Henric Svanberg aloitti ruotsalaisyhtiön ruorissa vasta viime huhtikuussa.

Ruotsin Lapista kotoisin oleva Svanberg on ehtinyt ilmoittaa, että Ericsson leikkaa vielä 13 000 työpaikkaa aiempien irtisanomisten lisäksi. Svanbergin tavoitteena on pudottaa yhtiön työntekijöiden määrä vuoden 1968 tasolle.

Svanberg osti 15,5 miljoonaa Ericssonin osaketta sadalla miljoonalla kruunulla tullessaan taloon viime helmikuussa. Henkilöstöleikkaukset ovat hyödyttäneet myös häntä, sillä uutisten myötä Svanbergin salkun arvo on kaksinkertaistunut.

Torstaina sijoittajat kuitenkin odottavat Ericssonilta pöytään parempia lukuja kysynnän ja tilauksien kehittymisestä. Bloombergin mukaan pelkät kululeikkaukset eivät enää riitä pönkittämään osakkeen kurssia.


Jutun kirjoitti: Markku Pervilä

Markku Pervilä

Mainitut yritykset

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Sähkön hinta määrää ict-vihreyden

26.09.2011 Sähkön hinta ja energiakulujen näkyvyys ajaa suuria tietotekniikka- ja tiedonsiirto-organisaatiota kohti kestävää kehitystä.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehdet: Nokia silmäilee Alcatel-Lucentia – kaupoista ei vielä neuvoteltu

26.09.2013 Microsoft-kaupan jälkeen verkkoyhtiöksi jäävä Nokia on harkinnut ranskalaisen verkkolaiteyhtiö Alcatel-Lucentin ostamista. Asiasta kertovat Wall Street Journal -lehti (WSJ) sekä uutistoimisto Reuters.

.