Taloussanomat
SFS tulkitsi kannan muuttuneen

Suomi sanoi kyllä Microsoft-standardille

SFS:n ooxml-kokouksessa oli läsnä nelisenkymmentä it-alan asiantuntijaa.
Kuva: Aleksi Moisio

27.3.2008 19:28 Maratonkokouksessa keskusteltiin mahdollisen ooxml-standardin jatkokehityksestä ja eri osapuolten motiiveista päätöksilleen.

Suomen Standardisoimisliitto SFS muutti tänään pidetyssä kokouksessa kantaansa Microsoft-lähtöisen ooxml-tiedostotyypin ISO-standardoimiseen.

Suomi asettui SFS:n kautta tukemaan Microsoft-lähtöisen ooxml-tiedostotyypin kansainvälistä ISO-standardoimista.

Viime kesänä Suomi pidättäytyi hyväksymästä standardiehdotusta. Lähes viisituntiseksi venähtäneessä kokouksessa puheenjohtajana toiminut Aki Siponen valtionvarainministeriöstä katsoi kuitenkin Suomen kannan nyt muuttuneen.

SFS ei tehnyt päätöstä äänestyksen perusteella, vaan pyrki saavuttamaan konsensuksen. Keskustelujen perusteella täydellinen yksimielisyys jäi saavuttamatta.

Siponen katsoi suomalaisen it-alan jakautuneen kannoissaan kahtia, mutta erityisesti käyttäjiä edustaneiden organisaatioiden muuttaneen kantaansa.

Viime kesän kokoukseen verrattuna esimerkiksi opetusministeriö, Kansallisarkisto, Kuntaliitto ja EK muuttivat kantaansa hyväksymisen puolelle. Nokian edustajia ei ollut läsnä kokouksessa.

Nyt nähdyn standardisoimisehdotuksen hyväksymistä vastustivat kokouksessa IBM, Sun, Google, RedHat, EFFI, COSS, oikeusministeriö ja Mireabilis Oy.

Puheenjohtaja päätyi tekemään kompromissiehdotuksen ja tulkitsi Suomen kannan muuttuneen niin paljon, että ehdotuksesta muodostui SFS:n kanta.

Uudessa ehdotuksessa SFS sitoutui tekemään kaikkensa, jotta standardiehdotuksen jatkokehittäminen tapahtuisi ISO:n ja IEC:n alaisen JTC1-komitean SC34-alakomiteassa.

Standardiehdotuksen hyväksymistä vastustaneet tahot esittivät huolestuneisuutensa siitä, että ISO saattaa antaa standardiehdotuksen jatkokehittämisen Microsoft-standardia alun perin ehdottaneelle elektroniikkakonsortio ECTA:lle.

SFS sitoutui myös ajamaan mahdollisimman nopeaa luopumista standardisoimisehdotuksen sisältämistä transitional-ominaisuuksista. Niiden avulla on tarkoitus taata standardin yhteensopivuus Microsoftin vanhojen toimisto-ohjelmien kanssa.

Standardisoimisehdotusta kritisoineet katsoivat kuitenkin, että vain Microsoft itse pystyy toteuttamaan täydellisen tuen transitional-ominaisuuksille.

Kokouksessa esitettiin myös varsin kitkeriä mielipiteitä ja kommentteja eri tahojen motiiveista.

EFFI:n Ville Oksanen katsoi, ettei Microsoftin markkina-aseman turvaaminen ole riittävä peruste keskeneräisen standardiehdotuksen hyväksymiselle.

Ooxml:n standardisoimista vastustaneilta IBM:n, Googlen ja Sunin edustajilta puolestaan udeltiin, miten paljon he edustavat suomalaista yhteiskuntaa.

ISO:n kanta ooxml:n standardoimiseen selvinnee ensi viikon maanantaina, kun viimeisetkin kansalliset organisaatiot ovat kertoneet mielipiteensä.

(Päivitys: Uutiseen lisätty tietoja. Kansalliskirjaston kanta korjattu.)

Lue myösSFS: Suomi puoltaa toimisto-ohjelmien OOXML-standardia
Jutun kirjoitti: Aleksi Moisio

Aleksi Moisio

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (192)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Uskomatonta! Vannon, että rummutan tätä maailmalle, tätä ei voi jättää tähän!
Anonyymi: Äimistynyt 27.3.2008 19:34

Anonyymi
Seuraavan standardin (ei väliä mikä standardi) tehdä sellaiseksi että siinä edellytetään x euron siirtämistä tililleni kerran kuussa. Muutoin standardia ei saa käyttää. Esim metrin voisi standardoida noin.
Anonyymi: Katkera 27.3.2008 19:38

Anonyymi
Ei todellakaan näin!
Anonyymi: Ei näin 27.3.2008 19:42

Anonyymi
Tämähän on aivan käsittämätöntä! Äänestystä ei tullut, koska silloin ei olisi voitu sanoa "kyllä"! SFS:n entinen puheenjohtaja savustettiin ulos ja nyt ilman äänestystä jyrätään "konsensus"-periaatteella asia läpi, vaikka sali täynnä vastustajia!

Tämän päätöksen taustat pitää tutkia nyt perinpohjin. Suomi on nyt samassa sarjassa Romanian, Norsunluurannikon, yms. kanssa. Niin, ja tietysti Ruotsin, jolle täälläkin vielä syksyllä naureskeltiin.
Anonyymi: Teuvo 27.3.2008 19:42

Anonyymi
Hienoa!
Anonyymi: Jee! 27.3.2008 19:42

Anonyymi
"Lähes viisituntiseksi venähtäneessä kokouksessa puheenjohtajana toiminut Aki Siponen valtionvarainministeriöstä katsoi kuitenkin Suomen kannan nyt muuttuneen. SFS ei tehnyt päätöstä äänestyksen perusteella, vaan pyrki saavuttamaan konsensuksen keskustelujen peruteella. "

Mielenkiintoista... Mitähän konsensus käytännössä tarkoitti? Että kukaan ei enää jaksanut väittää vastaan?
Anonyymi: Ei äänestystä? 27.3.2008 19:44

Anonyymi
Perustelut pysyivät, mutta kanta muuttui. Mitä tapahtui? Kävikö MS tarjoamassa töitä näille "it-alan asiantuntijoille"?
Anonyymi: Huolestunut 27.3.2008 19:44

Anonyymi
Huhhuh, tätä on vaikea sulattaa. Tällä kertaa pöydän alla liikkui riittävän suuret rahasummat?
Anonyymi: Sensuroitu 27.3.2008 19:45

Anonyymi
Saatanan Suljetut kakkiaiset, mut onneks on oikeus boikotoida!
Anonyymi: ja prkl 27.3.2008 19:51

Anonyymi
Tieääkö joku viisampi, voiks tähän asiaan enää vaikuttaa?
Anonyymi: PlanB 27.3.2008 19:52
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia lupaa N9:een lisää sovelluksia

27.09.2011 Nokia lupaa tuoda yhtiön ainoaan Meego-puhelimiin uusia sovelluksia. Nokia tukee Symbian-kehittäjiä, jotka tekevät sovelluksista version Meego-ympäristöön .


2013

Kolme vuotta sitten

Läpihuutojuttu: Lumia 1020 pesi uuden iPhonen kameran

27.09.2013 Se ei ollut edes vaikeaa. Lumia 1020:n kohuttu ja kehuttu kamera peittosi mennen tullen iPhone 5S:n kameran The Next Webin testissä. Itse puhelimella on kuitenkin ongelmansa.

.