Taloussanomat
Evtekin käytännönläheisyys toi Suomeen

Virtuaalimaailma muslimeille syntyy Habbo-tyyliin

Muxlimin Ruoholahdessa sijaitsevan avokonttorin taulut on tapetoitu muistilapuilla.
Kuva: Aleksi Moisio

4.11.2008 09:16 Maailmalla mainetta niittänyt suomalainen yhteisösivusto Muxlim.com laajentuu virtuaalimaailmaksi. Mutta millaisessa maailmassa elää palvelun perustaja, Mohamed El-Fatatry?

– Oman yrityksen perustaminen on vaikeaa, eikä siihen rohkaista. Monet pitivät minua hulluna, kun hylkäsin mahdollisuuden turvalliseen elämään.

Näin puhisee it-yrittäjä Mohammed El-Fatatry ja puskee eteenpäin kohti raitiovaunupysäkkiä. Perjantai-iltana Helsingin Ruoholahdessa käy puhuri, ja taivaalta tulee tihkusadetta.

Yhteisösivusto Muxlim.comin perustaja ei puhu suomalaisesta yhteiskunnasta.

Hän kuvailee entistä kotimaataan, Yhdistyneitä arabiemiirikuntia. El-Fatatry on yrittäjä Suomessa ja hän aikoo valloittaa koko muslimimaailman.

Muslimeita
mainostajille

Muxlim on muslimeille suunnattu yhteisösivusto, joka pyrkii haastamaan Facebookin ja MySpacen.

Yhteisösivuston jäsenet voivat selata toistensa profiileita, keskustella julkisella foorumilla sekä jakaa kuvia ja videoita.

Raportti

Raportti-juttusarja näyttää ihmiset ykkösten ja nollien takana. Tilaa juttusarja RSS-syötteenä!

Yhteisösivustoissa itsessään ei ole mitään uutta. Muxlim erottuu kohderyhmällään.

Muxlim pyrkii räätälöimään palvelunsa siten, että ne vetoavat maailman toiseksi suurimman uskonnon, islamin, piirissä eläviin.

Alku on sujunut hyvin. Toimitusjohtaja El-Fatatryn mukaan Muxlim-palvelut keräävät joka kuukausi noin puolitoista miljoonaa uniikkia kävijää.

Kasvunvaraa riittää. Eri laskutapojen mukaan maailmassa on noin 1-1,8 miljardia muslimia. El-Fatatryn mukaan heistä noin kolmannes on potentiaalisia käyttäjiä.

Ja he kiinnostavat mainostajia. Suuryrityksillä kun on ollut välillä vaikeuksia tavoittaa muslimeita.

– Osa monikansallisista yrityksistä tajuaa jo muslimeiden merkityksen ja satsaa näiden markkinoiden tuotekehitykseen.

Viestinnästä puuttuu kuitenkin viimeinen silaus: markkinoiden tavoittaminen oikealla tavalla, El-Fatatry väittää. Tässä kohtaa Muxlim astuu kuvaan.

Käytännön opetus
toi Suomeen

Mutta kelataan vähän taaksepäin. Mikä tämä El-Fatatry on miehiään? Ja miten hän päätyi yksityisyrittäjäksi pääkaupunkiseudulle?

Mohamed El-Fatatry syntyi vuonna 1984 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungissa, Abu Dhabissa.

Egyptiläiset vanhemmat työskentelivät sanomalehtialalla. Mohamed innostui tietotekniikasta ensin Amigan, sitten pc-koneiden myötä. Isänsä työpaikan nettiyhteyden tähden Mohamed oli Arabiemiirikuntien ensimmäisiä nettikäyttäjiä.

– Minulla oli tapana hankkia netistä painiotteluiden tuloksia, kun paikallinen televisio näytti vasta edellisen kauden otteluita.

Kiinnostus nettiä kohtaan vei El-Fatatryn opiskelemaan tietojenkäsittelyä Sharjahissa sijaitsevaan American Universityyn, joka oli perustettu vuonna 1997.

El-Fatatry oli kuitenkin rauhaton teoreettispainotteisessa akateemisessa maailmassa ja etsi jotain itselleen sopivampaa. Hän ryhtyi tutkimaan – netissä – mediatekniikan opiskelumahdollisuuksia. Google toi eteen Evtekin sivut.

Käytännönläheinen opetus ja opiskelun maksuttomuus houkuttelivat El-Fatatryn Suomeen.

Vanhempansa El-Fatatry puhui Suomen puolelle vetoamalla saamaansa esimerkkiin: hänen isä opiskeli aikoinaan Ranskassa.

Ei nurkkakuntaisuudelle

Vuonna 2004 El-Fatatry muutti kerrostaloasuntoon Espoon keskukseen, tutustui suomalaiseen yhteiskuntaan ja opiskeli.

Opiskeluiden ohessa El-Fatatry pyöritti virtuaalista kauppapaikkaa ja tehtaili muitakin sivustoja.

Hiljalleen mielessä alkoi kypsyä ajatus muslimeille suunnatusta yhteisösivustosta.

Marraskuussa 2006 hän perusti Muxlim Oy:n yhdessä Pietari Päiväsen kanssa. Helsinki valikoitui aloittelevan yrityksen kotipaikaksi. Se ei kuitenkaan ollut itsestään selvää. Päämaja olisi saattanut syntyä myös ulkomaille.

Ellei olisi tapahtunut jotain muuta.

El-Fatatry tapasi tulevan vaimonsa, suomalaisen muslimin, ystävänsä järjestämissä juhlissa. Pariskunta tutustui, seurusteli ja avioitui.

Nyt El-Fatatry sanoo elävänsä työntäytteistä yrittäjän elämää. Vähäisellä vapaa-ajallaan hän kertoo käyvänsä kävelyillä ja elokuvissa vaimonsa kanssa.

Vaikka web 2.0 -palvelut hyödyntävät käyttäjien tuottamaa sisältöä, työ täyttää myös yrittäjän elämän. Kun El-Fatatrya pyytää kertomaan itselleen tärkeimmistä paikoista Helsingissä, liittyvät ne kaikki hänen yritykseensä.

Uskonnostaan El-Fatatry ei innostu puhumaan, ainakaan julkisesti.

Ei, vaikka hänen perustamansa yhteisösivusto yrittää ängetä Facebookin paikalle muslimimaailmassa. El-Fatatry on esimerkiksi haluton kertomaan, missä ja kuinka usein hän käy rukoilemassa.

Käy ilmi, ettei El-Fatatry ole oikein kotonaan Helsingin pienissä muslimipiireissä. Paikalliset rukoushuoneet kun ovat El-Fatatryn mukaan usein sidoksissa perustajiensa kotimaihin. El-Fatatry taas identifioituu muslimiksi globaalimmalla tasolla.

– Luulen, että tämä johtuu paikallisen muslimiyhteisön nuoresta iästä. Uudet sukupolvet tulevat varmasti löytämään enemmän yhteisiä asioita kuin eroja toisistaan.

Eristäytymistä vastaan El-Fatatry haluaa taistella myös Muxlimissa. Hänen mukaansa Muxlim ei ole eristämässä ketään. El-Fatatry toivottaa myös kaikki ei-muslimit tervetulleeksi.

– Emme yritä viedä muslimeita pois Facebookista, YouTubesta ja MySpacesta. Pikemminkin rohkaisemme heitä käyttämään niitä kaikkia.

Mutta on suomalaisten muslimipiirien hajanaisuudesta ollut myös apua Muxlimin perustamisessa.

– Jos olisin yrittänyt käynnistänyt Muxlimia tietyissä muslimienemmistöisissä maissa, olisin törmännyt useisiin kulttuurisidonnaisiin ongelmiin.

El-Fatatry arvioi, että käyttäjien tuottamaan, kuluttamaan ja jakamaan sisältöön nojaava palvelu olisi voinut olla vaikea pala konservatiivisimmille piireille. Liberaaleimmissa maissa olisi puolestaan ihmetelty, mihin muslimit tarvitsevat omaa yhteisösivustoaan

Virtuaalimaailma
Habbon tyyliin

Muxlim on herättänyt paljon huomiota maailmalla. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli El-Fatatrya, kun tämä oli telttailemassa Nuuksiossa vaimonsa kanssa.

Tammikuussa Muxlim aikoo luoda nahkansa. Uuden sivuston on tarkoitus integroida nykyisellään hajanaiset sivustokokonaisuudet tiukemminkin yhteen.

Marras- ja joulukuun vaihteessa Muxlim käynnistää myös yhteisösivustoon liitetyn virtuaalimaailmansa. Ulkomaisissa lehdissä virtuaalimaailman on luonnehdittu muistuttavan Linden Labin suosittua Second Lifeä.

Muxlimin ulkopuolisilla ohjelmoijilla teettämä virtuaalimaailma muistuttaa kuitenkin enemmän Sulakkeen Habbo Hotellia kuin Second Lifeä, El-Fatatry kuvailee.

Flash-pohjaisen virtuaalimaailman käyttäjät voivat valita "virtuaalikaverilleen" asusteita valmiista valikoimista ja keskustella muiden käyttäjien kanssa kaupunkimaisen virtuaalimaailman eri osissa.

Toisin kuin anarkistisen viekoittelevassa Second Lifessä, Muxlimin virtuaalimaailmassa aivan kaikki ei ole mahdollista.

Virtuaalimaailmasta ei esimerkiksi löydy moskeijoiden rukoushuoneita. Mikään ei tosin näillä näkymin estä käyttäjiä perustamasta omia rukoushuoneitaan.

El-Fatatryn mukaan yhtiö on pyrkinyt löytämään tasapainon valvonnan ja vapauden välille. Muxlim, kuten Habbo Hotelkin, luottaa paitsi yhteisön omaan valvontaan myös automaattiseen keskustelujen suodatukseen.

Yhtäläisyyksiä löytyy myös palveluiden tukijoukoissa. Muxlimin taustajoukkoihin kuuluu Sulakkeen ostaman IRC-Gallerian entinen toimitusjohtaja Taneli Tikka.

Ja rahantekotavatkin kuulostavat tutuilta: flash-maailma on tarkoitus täyttää brändi-mainonnalla. Erikoispalveluita, kuten vaatteita ja huonekaluja, voi halutessaan ostaa.

Jos El-Fatatryn yritys onnistuu luomaan muslimit yhdistävän portaalin, 24-vuotiasta kosmopoliittia odottaa rikas elämä.

Se ei kuitenkaan ole tärkeintä.

El-Fatatry haluaa yhdistää maailman muslimiyhteisöt. Aluksi toisiinsa, sitten koko maailmaan. El-Fatatry kertoo arvostavansa presidentti Martti Ahtisaaren työtä.

– Haluaisin käyttää sosiaalista mediaa työkaluna, joka ehkäisee eri yhteisöjen syrjäytymistä. Se, että he tuntevat jääneensä ilman ääntä, johtuu valtavirtamediasta. Uskon, että se tunne on kaikkien ongelmien syy.

Lue myösKaikki Raportti-juttusarjan jutut
Jutun kirjoitti: Aleksi Moisio

Aleksi Moisio

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (8)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
En ole vielä koskaan törmännyt avoimeen verkkopalveluun, jonka käyttäjäkuntaan ei olisi kuulunut yhtään idioottia. Muutaman häirikön perusteella tehdyt johtopäätökset kertovat enemmän kommentoijan ahdasmielisyydestä kuin palvelun laadusta.

Tämän palvelun lähtökohdat kuulostavat hyviltä (vaikka jäinkin miettimään, mitä mieltä vanhoillisimmat muslimit ovat sivuston maksetuista mainoksista). Aion tutustua, vaikken muslimi olekaan.
Anonyymi: mpz 4.11.2008 11:21

Anonyymi
Muslimien virtuaalimaailamassa voikin siis harjoittaa Muhammedin esimerkkiä ja ottaa esim. 6v vaimon tai noudattaa Koraanin oppia esim miekkajae 9:5 "Kun rauhoitetut kuukaudet ovat ohi, tappakaa kirjan ihmiset (=juutalaiset ja kristityt), mistä tahansa tapaatte heidät. Piirittäkää heidät. Väijykää heitä."
Minkä uskonnon kirjoituksissa ei tuommosta sontaa ole?
Anonyymi: A 4.11.2008 11:36

Anonyymi
Haluaisin käyttää sosiaalista mediaa työkaluna, joka ehkäisee eri yhteisöjen syrjäytymistä.


Ja sen vuoksi luodaan eri yhteisöille erilliset foorumit?
Miten tämä ehkäisee syrjäytymistä?!?
Anonyymi: Nimetön 4.11.2008 12:09

Anonyymi
"Minkä uskonnon kirjoituksissa ei tuommosta sontaa ole?


Minkä uskonnon piirissä niitä noudatetaan yhä 2000-luvulla?
Anonyymi: Urpå 4.11.2008 16:00

Anonyymi
voi jeesus
Anonyymi: just me 4.11.2008 16:21

Anonyymi
El-Fatatryn nettikauppa vuodelta 2004: http://www.products4peanuts.com/
En tiedä onko sivusto enää hänen hallinnassaan, pystyssä kuitenkin näyttäisi vielä olevan.

Satuin tuolloin törmäämään häneen sattumalta pitkällä junamatkalla, ja tulin jutelleeksi hänen kanssaan niin uskonnosta kuin tekniikastakin.

Mukava ja tietävä kaveri: hengeltään enemmän myyntimies kuin tekninen osaaja. On kuitenkin löytänyt Muxlimin myötä selkeän uuden markkinaraon sekä yhteistyökumppanin toteuttajaksi, mikäs sen parempaa.
Anonyymi: dmac 4.11.2008 21:57

Anonyymi
Missä on harjoitusalue ja USAn suurlähetystö ?
Anonyymi: AlienScum 5.11.2008 22:27

Anonyymi
Minkä uskonnon piirissä niitä noudatetaan yhä 2000-luvulla?

No ainakin juutalaisten (Israelin siirtokuntalaiset ja sharonilaiset sotilaspiirit) ja kristittyjen (sotafundamentalistit USAssa, kiihkouskovaiset Itä-Euroopassa ja Afrikassa). Uskonto on edelleen merkittävä geopoliittinen tekijä 2000-luvun "kansainvälisessä yhteisössä" (Suomessa onneksi ei).
Itse uutiseen liittyen tiedän kyllä useammankin tahon kenelle Muxlimin lokitiedot tulevat olemaan suurikin aarre...
Anonyymi: Äly hoi, älä ole sin 25.11.2008 10:23
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.


2013

Kolme vuotta sitten

IOS 7 kikkailee käyttäjiä vessanpöntölle

30.09.2013 IPhonen ja iPadin kiitelty iOS 7 -käyttöjärjestelmä ei näytä soveltuvan kaikille käyttäjille. Osa oirehtii jopa fyysisesti.

.