Taloussanomat
Nokia kilpailee suurten ohjelmisto- ja internetyritysten kanssa

Kallasvuo: Nokia on oppinut kovien kokemusten kautta

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

10.11.2009 13:17 Toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokia käy läpi suurinta muutosta 20 vuoteen. Ohjelmistoihin ja palveluihin panostaminen ei tarkoita, että vanha hylättäisiin, mutta uuden ja vanhan yhteensovittamisessa on haasteita.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokia on arvioinut toimintatapojaan viime vuosina. Kallasvuon mukaan Nokiassa todettiin joitakin vuosia sitten, ettei yhtiö tulisi kasvamaan riittävästi pelkästään matkapuhelinvalmistajana. Yhtiö satsaa aiempaa enemmän ohjelmisto- ja palveluliiketoimintaan.

Kallasvuon mukaan alan kehityksen painopiste on Yhdysvalloissa, ja siellä varsinkin Piilaaksossa.

– Ei ole sattuma, että olemme investoineet Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloissa hyödyntääksemme osaamista siellä, Kallasvuo toteaa.

Hänen mukaansa Nokia kilpailee nykyään suoraan maailman suurien ohjelmisto- ja internetyritysten kanssa.

Kallasvuo puhui torstaina Ohjelmistoyrittäjät ry:n Kasvufoorumi 09 -seminaarissa Helsingissä.

Kallasvuo toteaa myös, että yritysten on menestyäkseen käytettävä nykyään joustavasti eri liiketoimintamalleja ja erilaisiin ympäristöihin sopivia liiketoimintamalleja. Siksi Nokia tekee myös enemmän yhteistyötä kilpailijoiden ja kumppaneiden kanssa.

Hän mainitsee esimerkkinä Nokian ja Microsoftin yhteishankkeen, jossa yhtiöt kehittävät toimistosovelluksia Symbian-matkapuhelimiin. Samalla Microsoft on Nokian kilpailija omalla matkapuhelimien Windows Mobile -käyttöjärjestelmällään.

Kallasvuon mukaan yritysten on opittava, ettei nykyään menesty ei-keksitty-täällä -mallilla.

– Joskus tämä tapahtuu kovien kokemusten kautta, sanoo nimimerkki Kokemusta on, Kallasvuo totesi.

Muuttuminen ei
ole helppoa

Kallasvuon mukaan Nokian siirtymiseen laitevetoisesta yrityksestä ohjelmisto- ja internetalalle liittyy monenlaisia riskejä ja haasteita.

Ohjelmistoalalla on tulosta on hänen mukaansa vaikeampi arvioida kuin laitevetoisessa liiketoiminnassa. Ennakoitavuuden puute on johtanut lyhyisiin tuotekehityshankkeisiin ja eri ohjelmistoversioiden suuriin määriin.

Haasteita on myös uuden ja vanhan toiminnan yhteensovittamisessa. Kallasvuo korostaa, että ohjelmisto- ja palveluliiketoiminta on osittain samantapainen luonnollinen lisäys perinteisiin matkapuhelimiin kuin aikanaan esimerkiksi kamera.

Toisaalta palveluliiketoiminnan kehittäminen on vaatinut paljon uutta osaamista, uusia ihmisiä ja uusien liiketoimintamallien opettelemista.

– Tämä on johtanut siihen, että olemme rekrytoineet paljon ihmisiä. Meidän 2500 palvelubisneksen työntekijän keskimääräinen Nokia-ikä on kaksi ja puoli vuotta.

Demokraattinen
ohjelmistoala

Kallasvuo pitää suomalaisten ohjelmistoyritysten menestymisen mahdollisuuksia hyvinä.

– Ohjelmistoala on tavallaan demokraattinen, sillä yksikkökoko ei ole ratkaiseva vaan innovaatiot. Pieni tai suuri ohjelmistoyritys voi kilpailla innovaatioillaan paremmin kuin suuri, jossa alkaa olla jo tehtaan piirteitä. Se ei kuulu ohjelmistoalalle.

Kallasvuon mukaan ohjelmistoalalla hyvien työryhmien merkitys on suurempi kuin monilla muilla aloilla.

– Hyvien tiimien merkitys on ohjelmistoalalla merkittävä. Hyvä ohjelmoija voi olla monin verroin arvokkaampi kuin tavallinen tähtien merkitys on suuri.

Hän kiisti kuitenkin, että Nokia olisi ostanut esimerkiksi matkailualan verkkopalvelun Dopplrin vain saadakseen sen työntekijät, muun muassa yhtiötä vetäneen Marko Ahtisaaren.

– Ei se mene koskaan niin, että vain viisi ihmistä ostetaan.

Kallasvuo on mukana Suomen innovaatiopolitiikkaa miettivässä työryhmässä. Kallasvuon mukaan Suomen pitäisi pystyä vielä nykyistä enemmän keskittymään tutkimus- ja kehitystoiminnassa keskeisiin aloihin, joissa Suomessa on mahdollisuuksia, sillä varoja ja väkeä on rajallisesti.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (29)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kaikki muutospaineet loi kerralla iPhone.
Anonyymi: Apple muutti maailma 10.11.2009 13:21

Anonyymi
Koittaa saada sen PC-suiten toimimaan ensin ja ostakaa suosiolla mikkiosaamista, ettei internet kaadu, kun Nokialainen kytkeytyy siihen!
Anonyymi: myös linus käy 10.11.2009 13:24

Anonyymi
Apple loi muutospaineet kertaheitolla, kun esitteli iPhonen. Muut yllätettiin housut kintuista.
Anonyymi: paineita tulee vielä 10.11.2009 13:25

Anonyymi
Milloin Nokian osakkeenomistajat oppivat, että Kallasvuo pitäisi laittaa vaihtoon?
Anonyymi: se todellinen kysymy 10.11.2009 13:28

Anonyymi
Ilmainen neuvo: tehkää puhelimia jotka kestää käyttöä, simppeli käyttöliittymä ja pitkä käyttöaika. Jättäkää suosiolla teknisemmät asiat osaavimmille.


???.. Nokia on paras teknisissä asioissa ja Nokian puhelimet on kaikista kestävimpiä , muut merkit hajoo vuodessa ku nokialaiset kestää 10:kin vuotta.

Ja jos samsungilta jotai kopioimaan alkais ni alkais laitteet hajoilee lakkaamatta..
Anonyymi: asd 10.11.2009 13:44

Anonyymi
Nokian ongelma on softa, sitä juuri ei pidä kehittää niin jäykin rakentein kuin mitä Nokia tekee. Toisaalta softakehityksen tulee olla dynaamista, mutta silti määrätietoista, tähän pääsee kun ensin suunnittelee *todella pitkään* ja vasta sitten rupeaa koodaamaan.
Anonyymi: Antti M. 10.11.2009 14:09

Anonyymi
Kallasvuo korostaa, että ohjelmisto- ja palveluliiketoiminta on osittain samantapainen luonnollinen lisäys perinteisiin matkapuhelimiin kuin aikanaan esimerkiksi kamera.


Kallasvuon ajattelu havainnollistaa, miksi Nokialla ei ole tarjota toimivia liityntöjä esim. kuvien jakamiseen sosiaalisissa medioissa. Ohjelmisto- ja palveluliiketoiminta ei todellakaan ole samankaltaista kuin jonkin laitepuolen lisäkilkkeen ruuvaaminen kännykän osaksi.
Anonyymi: BizDev 10.11.2009 14:17

Anonyymi
tarviiko sitä aina nokian kaikkea sanomista olla tulkitsemassa mahdollisimman huonosta näkökulmasta. ihan yhtä hyvin luonnollinen lisäys puhelimiin voidaan nähdä valonpilkahduksena että joku olisi lopulta tajunnut että esim sosiaalinen media on luonnollista linkata suoraan puhelimen toimintoihin kuten aikoinaan kamera yms.

ja sitte tuo ihmekommentti tyyliin softan pitkä speksaus ja sitte koodaus. joo 80-luvulla näin ajateltiin, mutta ehkä tuo kommentti oli vitsi perustuen siihen mitä nokia on tehnyt tähän asti. hyvät toimivat tiimit (kuten kallasvuo mainostaa) joita ei kusta byrokratian sitoumuksilla, ja agile tyylinen malli olisi tärkeää. samoin hyvän yhteisön luominen ja kuunteleminen näin kehityspuolen näkökulmasta. maemo porukalla tämä näyttää toimineen, toivottavasti skaalaus ei leviä käsiin ja sekin mene perseelleen kun sitä yritetään siirtä main-streamiksi.

toki nokian historia ei lupaa liikoja, mutta ei sitä tarvi kaikkea olla persesilmällä heti katsomassa.
Anonyymi: saisi se nokiakin me 10.11.2009 14:35

Anonyymi
"Siksi Nokia tekee myös enemmän yhteistyötä kilpailijoiden ja kumppaneiden kanssa. "

Nokian käsitys yhteistyöstä on kilpailijoiden haastaminen oikeuteen, lisenssimaksujen kiristäminen muilta valmistajilta..?

Voiko Kallavuon jutuista päätellä että nokia on kokoajan siirtymässä Yhdysvaltoihin, pääkonttori mukanaan? Alla lainauksia joihin viittaan,

"Kallasvuon mukaan alan kehityksen painopiste on Yhdysvalloissa"

"Ei ole sattuma, että olemme investoineet Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloissa hyödyntääksemme osaamista siellä,"

"Kallasvuo toteaa myös, että yritysten on menestyäkseen käytettävä nykyään joustavasti eri liiketoimintamalleja ja erilaisiin ympäristöihin sopivia liiketoimintamalleja"
Anonyymi: kelekele perk 10.11.2009 14:38

Anonyymi
Nokia on mennyt softapuolella niin "rajusti eteenpäin" että rautapuoli on unohtunut. Muilta merkeillä löytyy tältä osin jo selvästi parempia ratkaisuja, valitettavasti vain Nokian palvelut puuttuvat.
Anonyymi: Sam Il Sung 10.11.2009 14:49
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.


2013

Kolme vuotta sitten

Britannian älymittariohjelma leikkaa kaksi miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä

26.09.2013 Britannia tavoittelee älymittareihin perustuvalla ohjelmalla kahden miljardin tonnin vuosittaisia leikkauksia hiilidioksidipäästöihin.

.