Taloussanomat

FT: Applen iPhone 5:ssä on sittenkin sim-kortti

Operaattorit ukasivat lopettaa tuen iPhone-myynniltä, jos Apple ei taivu.
Kuva: Apple

23.11.2010 10:59 Apple on perunut suunnitelmansa tehdä iPhone 5 -malli ilman erillistä sim-korttipaikkaa. Syynä suunnitelmien muuttamiseen on operaattorien vastustus, kertoo sanomalehti Financial Times.

Apple on taipunut operaattorien vaatimuksiin ja tekee iPhone 5 -puhelimeen paikan sim-kortille, kertoo Financial Times -sanomalehti.

Operaattorit uhkasivat lopettaa iPhonen myynnin tukemisen, jos Apple toteuttaa hankkeensa.

Apple on kehittänyt iPhone-puhelinta, jossa ei olisi lainkaan operaattorien erillisiä sim-kortteja. Sen sijaan puhelimessa olisi kiinteä sim-kortin toiminnot sisältävä osa. IPhonen ostaja valitsisi operaattorin Applen verkkokaupassa. Apple ohjelmoisi puhelimen sim-modulilla valitun operaattorin tiedot.

Operaattorit ovat pelänneet, että verkkokauppa tekisi operaattorin vaihtamisesta helpompaa, lisäisi heidän kulujaan ja katkaisisi operaattorien suoran suhteen asiakkaisiinsa.

Hanketta ovat vastustaneet muun muassa Britannian Vodafone, France Telecom Ranskassa ja espanjalainen Telefónica. Financial Timesin mukaan Saksan Deutche Telekom on kuitenkin kiinnostunut kuulemaan lisää Applen suunnitelmasta.

Vaikka Apple on kertonut operaattoreille, että ensi kesäkuussa julkaistavasssa iPhone 5-puhelimessa tulee olemaan sim-korttipaikka, operaattorit eivät usko Applen hylänneen suunnitelmaansa lopullisesti.

Operaattorit uhkasivat, että ne lakkaavat tukemasta Applen iPhonen ostohintaa. Operaattorituen ansiosta puhelimen käteishinta on ollut kuluttajalle halvempi kuin Applen ilmoittama alkuperäishinta.

Vastineeksi operaattorit ovat  kytkeneet iPhonen ostajat määräaikaisiin sopimuksiin, jonka aikana ne ovat ansainneet tukisumman takaisin ostajilta.

Operaattorien tuen puuttuminen olisi todennäköisesti vähentänyt iPhonen myyntiä.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Olisihan ollut liikaa pyydetty, että asiat olisi voinut tehdä kätevästi. Nyt pitää siis edelleen kytätä korttivaihtoja ja tapella operaattorin kanssa.
Anonyymi: Harmi 23.11.2010 11:57

Anonyymi
Eiköhän se Apple kuitenkin lopulta saa tahtonsa läpi. Tavoitteena on hallita kaikkea, koska silloin on myös parhaat mahdollisuudet kerätä rahaa.
Anonyymi: iKuluttaja 23.11.2010 11:59

Anonyymi
"Nyt pitää siis edelleen kytätä korttivaihtoja ja tapella operaattorin kanssa."

Minkälaista kyttäämistä olet joutunut harrastamaan? Ajattelitko, että homma toimisi jotenkin täysin ilman operaattoreita?
Anonyymi: Kolmannen asteen 4G- 23.11.2010 12:05

Anonyymi
Applemiehet tietää, että laajakaista tulee seinästä tai naapurin WLANista ja sähkö samaten, joten ydinvoimaa tai sen koommin operaattoreita ei tarvita.
Vain varattomat juoksee pää omenana kaikken halpisliittymien perässä ja vaihtaa operaattoria jatkuvasti.
SIM-kortti on erittäin helppo tapa vaihtaa puhelinta, esimerkiksi käyttötarpeen mukaan. Ei tulisi mieleenkään ottaa mukaan retkelle +500e maksavaa älypuhelinta, merkistä rippumatta" jos vaurioitumisen tai kastumisen riski on olemassa. Tällöin kainalossa kulkee Sonim jne ruggeroidut kapineet. MAC-kondoomia on turha tässä kohtaa tarjota.
Anonyymi: Goofy 23.11.2010 12:25

Anonyymi
Apple saa tämän kyllä läpi sitä ei tarvitse murehtia. Muiden on turha yrittää arvailla tuota aikataulua, sillä Apple tuo sen sitten, kun se on heidän mielestä valmis. Tuo keksintö on muuten erinomainen niille, jotka reissaavat paljon ulkomailla.
Anonyymi: AAPL $2000 23.11.2010 12:49

Anonyymi
Elisa ei tue iPhonen hintaa laisinkaan ja iPhone 4 16G:n saa sieltä hintaan 589? ilman kytkyä.
Anonyymi: korjauksia TAAS ja t 23.11.2010 12:53

Anonyymi
Tuo sim-kortin puuttuminen olisi unelmaratkaisu. Apple voisi karsia pois valikoimasta ne operaattorit, joiden palvelut eivät pelaa. Varmasti on Applelle kiusallista ettei esimerkiksi Soneralla tunnu olevan kuuluvuutta tai 3g-verkkoa muualla kuin takahikiällä.
Anonyymi: Nimetön 23.11.2010 12:55

Anonyymi
Apple faniboyt ovat todella luusereita peukkokoneineen...jos tuo on ainoa tapa toimia julkisuudessa, niin voihan sisäpiiri....
Anonyymi: Goofy taas 23.11.2010 12:57

Anonyymi
Eiköhän se Apple kuitenkin lopulta saa tahtonsa läpi. Tavoitteena on hallita kaikkea, koska silloin on myös parhaat mahdollisuudet kerätä rahaa.


Appleä ei kiinnosta se mitä operaattoria käytät. Apple haluaa liittymämyyjäksi, eli ei sen kummempaa. Apple nappaa siivun välistä, kun asiakas ostaa liittymän. Tässä itseasiassa operaattorit säästävät rahaa, sillä ei tarvitse enää postitella niitä sim-kortteja edestakaisin.
Anonyymi: säästöä 23.11.2010 12:58

Anonyymi
Miten tällaisen sim-kortittoman puhelimen vaihdat toisen valmistajan puhelimeen? Applen verkkokauppa ei taida tukea muiden valmistajien puhelimia! Eli tällä pyritään sitomaan asiakas Appleen.

Ei muuten tule meidän talouteen tuollaista sim-kortitonta puhelinta, vaikka jo iPone 4 ja mini-mac on jo.
Anonyymi: Nimetön 23.11.2010 13:11
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.