Taloussanomat

Video opastaa kiertämään Angry Birdsin kopioneston

Kuva: Rovio Mobile

7.1.2011 10:46 Apple avasi torstaina Mac App Store -verkkokaupan, jossa myydään Applen Mac-koneille. Kaupan sovellusten kopiosuojauksesta löytyi pian aukko, jonka avulla useita ohjelmia voi käyttää ilmaiseksi. Maksullisen Angry Birds-pelin murtamiseen opastetaan jopa videolla.

Apple julkisti eilen uuden päivityksen Mac-koneiden käyttöjärjestelmille. Samalla yhtiö avasi jo aiemmin huhutun Mac App Store -sovelluskaupan.

Mac App Store seuraa samaa ideaa kuin jo aiemmin iPhone-, iPod touch- ja iPad-laitteille avatut sovelluskaupat. Mac App Storesta löytyy alussa yli tuhat ohjelmaa, jotka voi ladata ja asentaa internetin kautta suoraan Mac-tietokoneelle.

Mac App Storesta on kuitenkin heti alkuun löytynyt haavoittuvuuksia, joiden avulla kaupasta ladattuja maksullisia ohjelmia voi käyttää ilmaiseksi.

Jos ohjelman kehittäjä ei ole käyttänyt kaikkia Applen neuvomia keinoja kopiosuojaukseen, onnistuu maksullisen ohjelman murtaminen helpoimmillaan muutaman tiedoston kopioinnilla.

Esimerkiksi suositun Angry Birds-pelin murtamiseen neuvotaan jopa jo videolla, joka löytyy Hot tips! -verkkosivustolta.

Angry Birds -pelin kehittänyt suomalainen Rovio-peliyhtiö aikoo lähiaikoina korjata puutteellisen kopiosuojauksen.

– Tottakai tämmöiset aukot tukitaan, sanoo Rovion tiedottaja Ville Heijari.

Heijari on seurannut käyttäjien ensikommentteja Mac App Storesta.

– Ilmeisesti kaupassa on muutenkin alkukaunkeutta, sillä monet käyttäjät ovat esimerkiksi saaneet virheilmoituksia.

Tietoturvayhtiökin
huolestui

Rovio ei ole käyttänyt kaikkia Applen suosittelemia keinoja kopioinnin estämiseen. Mac App Storessa myytävät sovellukset voi suojata myös pysyväiskoodaamalla varmenteen ohjelmaan, jolloin ohjelman kopiointi ei enää onnistu vain muutamaa tiedostoa siirtämällä.

Tietoturvayhtiö Sophosin asiantuntija Rich Baldry arvioi kuitenkin, etteivät Applen neuvomat suojauskeinot ole riittäviä. Mac-tietokoneille voi asentaa ohjelmia myös muualta kuin Mac App Storen kautta, ja on vain ajan kysymys, kun Applen kopionestokeinot murretaan. Tämän jälkeen murrettuja ohjelmia levitetään verkossa, mutta niihin on ehkä lisätty myös haittaohjelmia.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (34)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
DRM-aukko ei ole kaupassa, vaan Angry Birds -pelissä ja muissa sovelluksissa, jotka puutteellisesti implementoivat Applen ohjeiden mukaisen kuitintarkistuksen. Kiitos tästäkin asiavirheestä, Digiseiska.
Anonyymi: LateK 7.1.2011 11:05

Anonyymi
Tämä on ihan satavarmaan suunniteltu juttu, ei Applelta jää tuollaisia aukkoja vahingossa.
Anonyymi: AAPL $100 7.1.2011 11:09

Anonyymi
Angry Birdsiä myydään näköjään 5$ hintaan. Ei luulisi olevan hinnan peruste varastaa ko. softaa. Tai jos on, niin kannattaa harkita siitä tietokoneesta luopumista - rahapula on ilmeinen.
Anonyymi: Eih.. 7.1.2011 11:12

Anonyymi
Mac App Storen avaaminen ei vissiin sinällään ole uutinen?!?
Anonyymi: Jorma Kappa 7.1.2011 11:21

Anonyymi
Kun motivaatio löytyy, on kaikki muut, kuin Vista/W7/W8 helposti aukaistu! Ja vaikka siinä euron säästäis, on teineillä sille muutakin käyttöä.

Intelin storesta olisin eilen Angryn ladannut, mutta olen juuri päässyt viimeisestäkin java-häkkyrästä (ainoa, mikä ei pyöri sandboxissa) ja Air on Adoben laatua. Odottelen sitten WP7 jotta pääsee pelaan suomipeliä.. Macia ei uskalla laittaa, kun yksityisyys kiinnostaa.
Anonyymi: IE9 WP8 Kinect W8 Az 7.1.2011 11:29

Anonyymi
Angry Birdsiä myydään näköjään 5$ hintaan. Ei luulisi olevan hinnan peruste varastaa ko. softaa.


Heh, voi kun tietäisit. HumbleBundle pelipakettiakin piratisoitiin vaikka kuinka paljon, vaikka maksun summa oli vapaaehtoinen 0.1 - XXXX euroa väliltä. Silti monet halusivat ladata ilmaiseksi.
Anonyymi: asdf 7.1.2011 11:32

Anonyymi
Ostaisin heti jos XP version jos sen voisi imuttaa jonkun kotimaisen firman sivuilta. Englanninkielen taito ei ole niiin hyvä allekirjoittaneella jotta uskaltaisi mennä mitään sieltä verkkotilaamaan. Sama koskee muitakin pelejä.

Tämä siis ihan vinkkinä pelien/ohjelmien kehittelijöille/myyjille.
Anonyymi: StapioV 7.1.2011 11:47

Anonyymi
DRM-aukko ei ole kaupassa, vaan Angry Birds -pelissä ja muissa sovelluksissa, jotka puutteellisesti implementoivat Applen ohjeiden mukaisen kuitintarkistuksen. Kiitos tästäkin asiavirheestä, Digiseiska.


Sano vielä, että en voi käyttää tuolta ostamaani tuotetta ilman verkkoa? Vai tehdäänkö tarkistus vain siinä vaiheessa kun tuote ostetaan?
Anonyymi: - 7.1.2011 11:56

Anonyymi
DRM-aukko ei ole kaupassa, vaan Angry Birds -pelissä ja muissa sovelluksissa, jotka puutteellisesti implementoivat Applen ohjeiden mukaisen kuitintarkistuksen.


Eikö Apple tarkista kauppaan meneviä sovelluksia, että ne on ohjeiden mukaan tehty?
Anonyymi: Guiddeliine 7.1.2011 12:10

Anonyymi
Kopiosuojatut tuotteet ainoastaan levyllä.
Anonyymi: Kiitos 7.1.2011 12:15
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.