Taloussanomat

IPadille haetaan porttikieltoa Kiinaan

Applen iPad-tuomerkki kuuluu Kiinassa Proview Technologies -yhtiöllle.
Kuva: EPA

8.2.2012 07:00 IPad-tuotemerkin Kiinassa omistava yritys hakee Applelle tuontikieltoa shanghailaisessa tuomioistuimessa.

Shenzhenissä Kiinassa päämajaansa pitävä sopimusvalmistaja Proview Technology, joka kiinalaisen tuomioistuimen päätöksen mukaan omistaa oikeudet iPad-nimeen, on jo pitkään neuvotellut Applen kanssa korvauksista.

Verkkolehti Timen mukaan yhtiö vaatii Applelta korvausta, jonka suuruus on 38 miljoonan ja 1,6 miljardin dollarin välillä.

Apple aloitti oikeustaistelun nimestä. Yhtiö yrittää saada nimen haltuunsa ylemmissä oikeusasteissa.

Taloudellisissa vaikeuksissa oleva Proview on erinomaisissa neuvotteluasemissa. Applen tuotteiden suosio on Kiinassa huipussaan ja Applella on suuria odotuksia Kiinan markkinoista. Tilapäinenkin maahantuonti- tai myyntikielto voisi tyrmätä iPad-suunnitelmat.

Maahantuontikieltoa hakevan Proviewn Shenzhenin johtaja Yang Rongshan myöntää, että edes hänen maamiehensä eivät ymmärrä maahantuontikiellon hakemista suosituille taulutietokoneelle. Hän sanoo Wall Street Journalissa, että yhtiö toimii täysin lakien ja säännösten mukaan:

– Me jatkamme kanteen ajamista kunnes saamme sen mikä kuuluu meille.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan myös Pekingin teollisuus- ja kauppahallinto tutkii Proviewn valitusta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (25)


Anonyymi
Kiinalaiset osaavat kyllä rahastaa. Apple osti jo kerran oikeudet iPad-nimeen Kiinassa, mutta unohti sopivan suuruisen lahjuksen, jolloin Kiinassa päätettiinkin, ettei oikeus mihinkään siirtynyt.


Osti tavaramerkin oikeudet kiinalaiselta yritykseltä kaikkialle muualle kuin Manner-Kiinaan. Manner-Kiinan tuotemerkin, kun omistaa eri yritys.
Anonyymi: Nimetön 8.2.2012 9:28

Anonyymi
taas apple yrittää hankkia lisää miljoonia johtajilleen
Anonyymi: 400 miljoonaa bonust 8.2.2012 9:30

Anonyymi
Mikään yritys ei voi myydä luvattomasti toisen yrityksen omaisuutta siitäkään huolimatta, että ostaja on Apple.
Anonyymi: The Lex 8.2.2012 9:31

Anonyymi
Ei mene Proviewin temppu läpi ei. Taiwanin Proview möi iPad nimen Applelle ja Shenzhenin Proview sanoo et he ovat eri firma jolle ei ole kerrottu mitään asiasta. Ongelma oli siis firman sisällä ja voidaan väittää että Appleä kusetettiin tahallaan. Tuosta taas seuraa Applen vastakanne jolla Proview pyyhkäistään pois maailmankartalta.

Jos ymmärsin oikein kiinalaisen lakimiehen selitystä, niin Proviewin pomoja saattaa odottaa putkakoppi.

Taiwan ei ole manner-Kiinaa .. autonominen osa Kiinaa, eli se että taiwanilainen firman myi nimen appllle ei vaikuta mantereen puolella millään tavalla.


Sanopa tuo "Taiwan ei ole manner-Kiinaa" paikallisille, he väittävät suoraan kommunistipuolueen suulla et Taiwan nimenomaan on osa Kiinaa. Se taas laittaa firmat hankalaan asemaan, heidän pitää tietää hyvin tarkkaan miten laki kohtelee heitä ja tietää mitkä Taiwan/kansainväliset lait voivat saada myös paikallisen toimiston liemeen. Kiina on ollut mukana WTOssa jo vuosia, mutta jotkut jutut tulevat vieläkin täytenä yllätyksenä. Firmat voivat sanoa täällä et "ei koske meitä", mutta silloin olet vain köyhä paikallien peluri ja voit siitä huolimatta joutua satimeen. Täkäläiset lait kiristyvät viikoittain ja mukautuvat länsimaiseen käytäntöön.

En yhtään epäilisi jos Proview porukka todella löytää itsensä putkasta ja heidät on päätetty uhrata yhteisen hyvän vuoksi. Parempi uhrata yksi Yong kuin Foxxcon/Apple.
Anonyymi: Shenzheniläinen 8.2.2012 9:33

Anonyymi
oisivat keksineet pitemmän nimen vaikka iPadditional Passions & Pointersystems (tm) (r)
Anonyymi: iÄly 8.2.2012 9:52

Anonyymi
"Taiwan ei ole manner-Kiinaa .. autonominen osa Kiinaa, eli se että taiwanilainen firman myi nimen appllle ei vaikuta mantereen puolella millään tavalla." - Aivan, vaikka Kiina kovasti joskus niin koittaa väittää, mutta niin se vain on, että made in Taiwan ja made in China ovat kaksi aivan eri asiaa ...
Anonyymi: J-P Laine 8.2.2012 10:01

Anonyymi
Sanopa tuo "Taiwan ei ole manner-Kiinaa" paikallisille, he väittävät suoraan kommunistipuolueen suulla et Taiwan nimenomaan on osa Kiinaa.


Virallisen Kiinan mukaankin Taiwan on erityismarkkina-alue aivan kuten monet muutkin Kiinan alueet. Tälläinen semanttinen väittelysi ei mitenkään kumoa sitä, miten Kiina on suveneeristi hallintonsa jakanut ja miten immateriaalisista oikeuksista maassaan päättänyt.
Anonyymi: Nimetön 8.2.2012 11:22

Anonyymi
Pitäisi hakea käyttökieltoa joka paikkaan, kun Apple on eniten tätä kopionti hommmaa harrastanut.
Rahastushommat Apple osaa paljon paremmin kuin muut.
Mutta uskovaisten on maksettava jäsenmaksu. Kerran vuodessa uusi IPhone, vaikka nälkää näkisi.
Anonyymi: IBugi 8.2.2012 11:23

Anonyymi
Apple kuraa..=)

macmaa.com/2012/02/03/apple-sossi-lion-paivityksen-kayttajat-ongelmissa/
Anonyymi: Nimetön 8.2.2012 11:36

Anonyymi
Ei se ole 38 miljoonan ja 1,6 miljardin väliltä vaan se on 1,6 miljardia. Ensiksi haluttiin saada 38 miljoonan korvausta ja Apple rupesi itkemään, sitten nostettiin korvausvaatimuksia kertaheitolla.
Anonyymi: Nimetön 8.2.2012 14:56
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Vuonna 2015 kolariauto soittaa itse ambulanssin

27.09.2011 Euroopan matkapuhelinverkot ovat valmiina välittämään automaattisia hätäpuheluita kolaroivista autoista. Mobiiliverkossa on pikakaista hätäpuheluihin.


2013

Kolme vuotta sitten

Harvat ja valitut pääsevät testaamaan Steam-pelikonsolia

27.09.2013 Steam-asiakas saattaa saada Valven Steam Machinen testiin, jos on onnekas. Yhtiö lähettää kourallisen prototyyppikonsoleita aktiivipelaajille.

.