Taloussanomat

Cukurovan ote ei kirpoa Turkcellin vallan kahvasta

Turkcellillä on yli puolet Turkin matkapuhelinasiakkaista.
Kuva: Lehtikuva

6.3.2012 11:00 Turkkilainen Cukurova on onnistunut torjumaan telekonserni TeliaSoneran ja venäläisen Altimon yritykset päästä käyttämään niille omistussuhteessa kuuluvaa valtaa matkapuhelinoperaattori Turkcellissä.

Cukurovan omistaja Mehmet Emin Karamehmet löysi uuden valtti- tai viivytyskortin Lontoosta. Britannian kansanyhteisön oikeuslaitosten korkein valitusaste Privy Council tyrmäsi alemman oikeuden päätöksen, jonka mukaan Cukurovan piti luovuttaa velan panttina olevat Turkcellin osakkeet Altimolle. Osakepotti on 13,8 prosenttia koko osakekannasta.

Cukurova torjui vuonna 2005 TeliaSoneran yritykset osake-enemmistön hankkimisesta osake- ja lainajärjestelyillä venäläisen Alfa Groupin teledivisioonan Altimon kanssa. Näiden järjestelyjen seurauksena se on velkaa Altimolle 1,45 miljardia dollaria.

Brittiläisten Neitsytsaarien tuomioistuimen päätöksen mukaan Cukurovan olisi pitänyt maksaa velkansa tai luovuttaa osakkeet maanantaina 5. maaliskuuta. Privy Council asetti päätöksen kuitenkin syrjään siksi, kunnes yhtiöiden välinen maksamiskiista selviää.

Altimon mukaan Cukurova ei ole maksanut velkaansa ajoissa. Cukurova sanoo Altimon torjuneen sen velanmaksuyritykset. Altimon Euroopan yrityskaupoista vastaava johtaja Mustafa Kiral sanoi Reutersille perjantaina, että hän odottaa jutun ratkeavan vuoden loppuun mennessä. Cukurova ei kommentoinut asiaa.

Cukurova pitää valtaa Turkcellissä monimutkaisten omistusjärjestelyjen avulla, vaikka sen omistusosuus on 18 prosenttia. Operaattorin yhtiökokous- ja hallitustyöskentely on ollut yhtä kiistelyä. Siitä huolimatta Turkcell on pystynyt kasvamaan kansainväliseksi operaattoriksi, jolla on yli 34 miljoonaa tilaajaa.

Jutun kirjoitti: Reuters-Digitoday

Reuters-Digitoday

Kommentit (0)

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Romania shokissa Nokian lähdöstä

29.09.2011 Nokian tehtaan sulkeutuminen johtuu kunnollisen ilmasillan puuttumisesta, romanialainen senaattori uskoo.

.