Taloussanomat

Book-sana joutui Facebookin mustalle listalle

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

29.3.2012 13:04 Facebook lisäsi book-sanan niiden termien joukkoon, joita se ei suvaitse käytettävän ilman lupaa. Asiasta kertoo Ars Technica.

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook herättää jälleen ihmetystä tavaramerkkivaatimuksillaan. Yhteisöpalvelun uusissa käyttöehdoissa on pieni, mutta huomionarvoinen muutos, Ars Technica kertoo.

Aikaisemmin käyttäjät ovat sitoutuneet siihen, etteivät he käytä Facebookin tavaramerkkejä, kuten sanaa "Facebook", F-kirjainta tai "Poke"- ja "Wall"-sanoja. Uutena tulokkaana on sana "Book".

Uudet käyttöehdot eivät ole vielä tulleet voimaan. Ohjeet eivät tarkoita sitä, että Facebook jahtaa kaikkia, jotka sattuvat kirjoittamaan sanat book tai Facebook tavallisissa yhteisöpalvelun viesteissään.

Sen sijaan niiden kannattaa olla tarkkoina, jotka aikovat käyttää sanoja osana esimerkiksi yrityksensä nimeä ja joilla on myös Facebook-tili, asianajaja arvioi Ars Technicalle.

Facebookilla ei ole book-sanalle rekisteröityä tavaramerkkiä, mutta se ei estä yhteisöpalvelua valvomasta sen käyttöä voimakeinoin.

Siitä on jo näyttöä, että Facebook on valmis oikeustoimiin. Opettajien yhteisöpalvelu Teachbook joutui nimensä vuoksi vaikeuksiin tuoreeltaan vuonna 2010. Tämä kanne on edelleen vailla päätöstä.

Samana vuonna Teachbook-kanteen kanssa Facebook sai myös luvan rekisteröidä sana "face" tavaramerkikseen.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (12)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
I got POKEd and had to FACE the WALL while official read the BOOK. And the BOOK was the one with capital B.
Anonyymi: God help us, we will 29.3.2012 13:32

Anonyymi
Ja sitten tuollaista palvelua pitäisi ajatella objektiivisesti. Voi älyttömyyden huippu. Taitaa sanaa book olla käytetty hieman aikaisemmin, kuin netistä tai yhtään sellaisesta oli edes tietoja. Ei yksi yritys voi omia itselleen yleisanoja itselleen. Jokainen voi ihan rauhassa käyttää ko. yleissanaa. Se mitä FB touhuaa omassa palvelussaan on sen asia, sitä ei ole pakko kenenkään käyttää.

Tämä on nyt vähän sama kuin uutisointia siitä, mitä sanoja voi Yhdysvalloissa käyttää oppilaiden testauskokeissa. Jos niitä luki kuin piru raamattua, kannattaa olla sanomatta yhtään mitään. Ja kaiketi sekin on joku rikos.
Anonyymi: Yleissana on yleissa 29.3.2012 13:59

Anonyymi
Facepalm!
Anonyymi: JJ 29.3.2012 14:51

Anonyymi
Onkohan sana Face mustalla listalla jo??? Entä Tykkääminen (Like)?
Anonyymi: Älynväläys 29.3.2012 15:57

Anonyymi
sananvapauden vastaista kielifasismia.

Kuinkahan käy esim. schoolbook tai vaikkapa fakebook (korvakuulolta "kopioituja" nuotituksia) joka on ollut olemassa jo kauan ennen Facebookkia!
Anonyymi: Kypsä Arska 29.3.2012 18:25

Anonyymi
tyypillistä jenkkimeininkiä. Vaaditaan tavaramerkiksi mitä naurettavimpia asioita, ja oikeuteen haastetaan kiroilusta naisen ja lapsen seurassa. Ja verotuksesta kärsii köyhät ja rikkaat nauttii pieniä veroja. Yhdysvallat, nykypäivän sáàtana
Anonyymi: Nimetön 29.3.2012 22:09

Anonyymi
Entäs Mac*notbook*, paljonkohan ovat jo feisbuukilla budjetoineet omppumiljardeja?
Anonyymi: Satanen per läppäri 29.3.2012 22:12

Anonyymi
Tulee mieleen mikrosoftin ajatus siitä että sana windows on heidän ja muut eivät sitä saa käyttää.

Tästähän seuraa mm, rakennuksesssa on monta lasilla peitettyä aukkoa joista näkyy merimaisema.

Mahtaa bookstore-firmojen omistajia ottaa päähän kun joutuvat lärvikirjassa kertomaan, myymme lukuisia yhteensidottuja paperiarkkeja nahkakansilla, arkeilla on lukuisia sanoja.
Anonyymi: Book on my Face 29.3.2012 23:34

Anonyymi
hei kaikki, kirjoitan tätä viestiä mun uudelta macbook kannettavalta.
Anonyymi: hupsiiis 29.3.2012 23:54

Anonyymi
Entäpä Facediili..?
Anonyymi: Nimetön 30.3.2012 10:16
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiina lähestyy miljardin kännykkäliittymän rajaa

29.09.2011 Kiinan matkapuhelinliittymien lukumäärä nousi elokuussa 927,3 miljoonaan. Kuukauden kasvu oli 1,2 prosenttia. Nykyisellä kasvuvauhdilla kännykkäliittymät ylittävät miljardin rajan kiinalaisen uudenvuoden aikaan.

.