Taloussanomat

Analyytikko: Lumian myynti paha pettymys

Nokian Lumialla on näyttävä kampanja Yhdysvalloissa.
Kuva: Ruutukaappaus

11.4.2012 18:01 Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan Nokian älypuhelinten siirtymävaihe näyttää venyvän, mikä näkyy myös yhtiön kannattavuudessa. Lumioiden ostoryntäys antaa vielä odottaa itseään.

Matkapuhelinjätti Nokia yllätti markkinat tulosvaroituksellaan, joka syöksi yhtiön osakkeen pahimmillaan lähes parinkymmenen prosentin alamäkeen, vain reilu viikko ennen varsinaisen osavuosituloksen julkistamista.

Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan kurssipudotusta voidaan pitää oikeutettuna, sillä lähes kaikki Nokian ilmoittamat tiedot tuottivat enemmän tai vähemmän pettymyksen. Erityisesti Rautanen pettyi Lumia-puhelinten vaisuun menekkiin.

– Ensimmäisen neljänneksen tulos jää aika paljon odotuksista. Vielä pahempi juttu on se, että ensimmäinen neljännes ei ilmeisesti ole vielä pohjakosketus, vaan toisellakin neljänneksellä mennään todennäköisesti alaspäin, Rautanen kommentoi Taloussanomille.

– Pari neljännestä ehtikin mennä jo kohtuullisen hyvin ja Lumia-puhelimia on tuotu ripeästi markkinoille, mutta tämä tulosvaroitus vetää taas maton jalkojen alta.

Nokian mukaan matkapuhelimet sisältävän Devices & Services -liiketoiminnan liikevoittoprosentti (ei-IFRS) on huhti-kesäkuussa vastaavaa tasoa kuin vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä tai sen alapuolella. Ensimmäisellä se oli noin kolme prosenttia pakkasella.

– Tämä on aika selkeä pettymys. Eniten kylmää vettä tuli niskaan kuitenkin siitä, että Lumian myynti on ollut vain yli kaksi miljoonaa kappaletta. Puhelin tuotiin ensimmäisen neljänneksen aikana useille uusille markkinoille myyntiin. Se ei ole lähtenyt myymään tämän paremmin huolimatta suurista markkinointipanostuksista, Rautanen sanoi.

– Kyllä tässä nyt koetellaan markkinoiden uskoa Nokian strategiaan.

”Markkinaosuudet
kutistuneet roimasti”

Nokian Lumioiden vaisu menekki viittaa Rautasen mukaan siihen, että yhtiö ei ole pystynyt korvaamaan Windows Phone -älypuhelimillaan Symbian-pohjaisten puhelinten pudotusta, vaan markkinaosuuksien menetykset ovat jatkuneet roimina.

– Sama jatkuu vielä toisella neljänneksellä, kun Lumian myynti ei riitä kompensoimaan. Symbian-puhelinten myynti oli 18,4 miljoonaa kappaletta viimeisellä neljänneksellä ja ensimmäisellä se oli vain kymmenen miljoonan luokkaa. Toisella neljänneksellä lasketellaan todennäköisesti edelleen rajua vauhtia, Rautanen sanoo.

– Symbianin myynnin tippuminen oli toisaalta odotettua, mutta sen sijaan en odottanut, että Lumia-puhelimien myynti lähtisi näin hitaasti liikkeelle.

Erityisen huolestuttavana Rautanen pitää sitä, että Nokian älypuhelinten eli Smart Devices -yksikön bruttokateprosentti on painunut kuuteentoista, missä se lähestyy pc-valmistajien tasoa ja on ”uskomattoman heikko”.

– Se oli vielä vuosi sitten noin kolmekymmentä prosenttia. Se on jo todella alhaalla eikä jätä varaa painaa sitä hinnoittelulla alemmaksi. Peruspuhelinten 25 prosenttia on vielä terveellä tasolla.

Nokian osake oli laskenut kello 16.10 aikaan eli reilu tunti tulosvaroituksen julkistamisen jälkeen 16,4 prosenttia 3,20 euroon.

Jutun kirjoitti: Sami Noponen

Sami Noponen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (133)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Johto ei ehkä pysty enää katsomaan tilannetta objektiivisesti. Sen takia yhdellä kortilla mennään nyt liian uhkarohkeasti. Mutta jos jotain uutta keksitään, ei kannata kuitenkaan tarkoituksella tuhota sitä Lumiaakaan yhdessä päivässä kun sen puolesta on paljon tehty työtä.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 18:13

Anonyymi
Enpä olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut että luen netistä uutisen iPadilla nokiasta missä nokia on melkein konkurssin partaalla.

Niin ne ajat vaan muuttuu.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 18:14

Anonyymi
Lumia ei auta, se vain tekee syöksyä pahemmaksi. Neljä viidestä Nokian asiakkaasta valitsee tällä hetkellä muun merkin. Lumia ei houkuttele vaikka sitä käytännössä myydään pakolla jättikampanjoin ja alennuksin.
Anonyymi: SadSad 11.4.2012 18:22

Anonyymi
Eräs kuuluisa älykkö on joskus lausunut "Two turkeys don't make an eagle".
Anonyymi: Neropatti 11.4.2012 18:23

Anonyymi
Excuse me, mutta missä on plan-B ?
Anonyymi: kysyn vaan (ei ole) 11.4.2012 18:24

Anonyymi
iPadin lisäksi näitä uutisia on mukava lueskella myös samsungin galaxy nexuksella.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 18:26

Anonyymi
Lumian potentiaalin huomioonottaen tuo on hienoinen pettymys. No nyt vaan kohti parempaa. Ihmiset kaipaavat uutta ja WP on erittäin hyvä vaihtoehto. Toivotaan parasta.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 18:26

Anonyymi
juu ei se riitä, että saa windows-kännyjä myyntiin - jonkun pitäis vielä ostaakin niitä... Ja siitä on kyllä Nokiaa varoiteltu monella suulla ja monella foorumilla, mutt kuurot korvat kaiketi Nokian päättäjillä eikä kuulokojeidenkaan hankkiminen enää taida auttaa.
Toiset myy 10-20 -kertaisa määriä Nokiaan nähden (iPhone ja Samsung)

On se surkeeta ja nyt jo surullistakin
Anonyymi: Jake 11.4.2012 18:30

Anonyymi
Elop tappaa Nokian. Nokia vuotaa nyt rahaa ulos kovaa tahti ja nyt Elop myy tärkeitä Nokian osia pois estääkseen yhtiön kaatumisen. Tuo on niin lähellä katastrofi-johtamista tulipalossa kuin vain voi olla. Ainut keino pelastaa Nokia on irtisanoa Elop ennen kesälomia...
Anonyymi: Doit 11.4.2012 18:35

Anonyymi
Nokian älypuhelinten siirtymävaihe näyttää venyvän


Samaa mieltä että Elopin potkut näyttävät venyvän sietämättömän kauan.
Anonyymi: hallitus vaihtoon 11.4.2012 18:38
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Yahoo julkaisee ”ei asu täällä” -painikkeen

25.09.2013 Yahoo, joka äskettäin laittoi uusjakoon suuren määrän kuolleita ja nukkuvia sähköpostiosoitteita, tuo käyttäjille ‘Not My Email’ -palautuslinkin.

.