Taloussanomat

Analyytikko: Lumian myynti paha pettymys

Nokian Lumialla on näyttävä kampanja Yhdysvalloissa.
Kuva: Ruutukaappaus

11.4.2012 18:01 Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan Nokian älypuhelinten siirtymävaihe näyttää venyvän, mikä näkyy myös yhtiön kannattavuudessa. Lumioiden ostoryntäys antaa vielä odottaa itseään.

Matkapuhelinjätti Nokia yllätti markkinat tulosvaroituksellaan, joka syöksi yhtiön osakkeen pahimmillaan lähes parinkymmenen prosentin alamäkeen, vain reilu viikko ennen varsinaisen osavuosituloksen julkistamista.

Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan kurssipudotusta voidaan pitää oikeutettuna, sillä lähes kaikki Nokian ilmoittamat tiedot tuottivat enemmän tai vähemmän pettymyksen. Erityisesti Rautanen pettyi Lumia-puhelinten vaisuun menekkiin.

– Ensimmäisen neljänneksen tulos jää aika paljon odotuksista. Vielä pahempi juttu on se, että ensimmäinen neljännes ei ilmeisesti ole vielä pohjakosketus, vaan toisellakin neljänneksellä mennään todennäköisesti alaspäin, Rautanen kommentoi Taloussanomille.

– Pari neljännestä ehtikin mennä jo kohtuullisen hyvin ja Lumia-puhelimia on tuotu ripeästi markkinoille, mutta tämä tulosvaroitus vetää taas maton jalkojen alta.

Nokian mukaan matkapuhelimet sisältävän Devices & Services -liiketoiminnan liikevoittoprosentti (ei-IFRS) on huhti-kesäkuussa vastaavaa tasoa kuin vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä tai sen alapuolella. Ensimmäisellä se oli noin kolme prosenttia pakkasella.

– Tämä on aika selkeä pettymys. Eniten kylmää vettä tuli niskaan kuitenkin siitä, että Lumian myynti on ollut vain yli kaksi miljoonaa kappaletta. Puhelin tuotiin ensimmäisen neljänneksen aikana useille uusille markkinoille myyntiin. Se ei ole lähtenyt myymään tämän paremmin huolimatta suurista markkinointipanostuksista, Rautanen sanoi.

– Kyllä tässä nyt koetellaan markkinoiden uskoa Nokian strategiaan.

”Markkinaosuudet
kutistuneet roimasti”

Nokian Lumioiden vaisu menekki viittaa Rautasen mukaan siihen, että yhtiö ei ole pystynyt korvaamaan Windows Phone -älypuhelimillaan Symbian-pohjaisten puhelinten pudotusta, vaan markkinaosuuksien menetykset ovat jatkuneet roimina.

– Sama jatkuu vielä toisella neljänneksellä, kun Lumian myynti ei riitä kompensoimaan. Symbian-puhelinten myynti oli 18,4 miljoonaa kappaletta viimeisellä neljänneksellä ja ensimmäisellä se oli vain kymmenen miljoonan luokkaa. Toisella neljänneksellä lasketellaan todennäköisesti edelleen rajua vauhtia, Rautanen sanoo.

– Symbianin myynnin tippuminen oli toisaalta odotettua, mutta sen sijaan en odottanut, että Lumia-puhelimien myynti lähtisi näin hitaasti liikkeelle.

Erityisen huolestuttavana Rautanen pitää sitä, että Nokian älypuhelinten eli Smart Devices -yksikön bruttokateprosentti on painunut kuuteentoista, missä se lähestyy pc-valmistajien tasoa ja on ”uskomattoman heikko”.

– Se oli vielä vuosi sitten noin kolmekymmentä prosenttia. Se on jo todella alhaalla eikä jätä varaa painaa sitä hinnoittelulla alemmaksi. Peruspuhelinten 25 prosenttia on vielä terveellä tasolla.

Nokian osake oli laskenut kello 16.10 aikaan eli reilu tunti tulosvaroituksen julkistamisen jälkeen 16,4 prosenttia 3,20 euroon.

Jutun kirjoitti: Sami Noponen

Sami Noponen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (133)


Anonyymi

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa :D voi voi...

Ps. Pelle Hermanni ei omista Nokian puhelinta ;)


Pelle Hermanniin näköjään kolahti.
Anonyymi: P 11.4.2012 21:28

Anonyymi
Toivottavasti Nokia alkaa myymään ennen pitkää, ettei romahda kokonaan. On asiakkaan, että on vaihtoehtoja. Itse käytän nyt iPhonea, mutta Nokialaista vähän kaipailisin. Omalla rahalla en Applea ostaisi, kallis on. Ja käyttis on Belleä huonompi. Ja puhelimessa on vähemmän ominaisuuksia. En ymmärrä miten Nokiaa huonommat tuotteet menee myynnissä Nokian ohi oikealta ja vasemmalta.
Anonyymi: Jussi 11.4.2012 21:28

Anonyymi
Täytyy kyllä ihmetellä, miten joillekin jokin puhelin, erityisesti tietyn merkkinen (lue: Nokia) on niin tunteenomainen asia, että sen näennäistä paremmuutta pitää rummuttaa netissä joka foorumilla muita merkkejä, etenkin Applea haukkumalla. On erikoista, miten näiden ihmisen koko itsetunto on kietoutunut jonkin elektronisen lärpäkkeen ympärille. Ainoa selitys tälle on se, ettei näillä raukoilla ole mitään muuta elämää, ja että lärpäke on jopa tyttöystävän korvike, aitoa kun ei saa. Sisimmissään nämä torvelot kyllä ymmärtävät oman säälittävyytensä, koska siitä johtuva häpeäraivo kanavoituu estottomana muiden puhelimerkkien omistajien mollaamisena, ikään kuin muiden itsetunto olisi yhtä herkkä ja hauras kuin omansa.... :) voi voi. Tähän sopii lause: Hanki elämä!

Ps. ei kannattais hankkia puhelinta kytkyllä kun sitä on sitten sen kanssa naimisissa melko pitkään...
Anonyymi: Steve 11.4.2012 21:30

Anonyymi
Nokia on saattohoidossa. 16 vuotta ollu aina nokialainen mut ei enään ikinä nokian puhelinta osta.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 21:31

Anonyymi
Ehkä pitäisi panostaa Symbianiin? Minäkin luen ja kommentoin näitä uutisia Nokian 701 puhelimesta jossa on Symbian Belle. Moniajot ja yhteydet toimivat. Elisan ja googlen sähköpostit luen samalla Nokian sähköpostiohjelmalla. Kaikenkaikkiaan ei mitään ongelmia.


Minun iPhoneni muuten lukee halutessani sähköpostit ääneen, selvällä suomen kielellä (jos suomenkielinen maili). Ihan ilman ylimääräisiä appseja. Mutta täytyy kyllä todeta, että on hauska laittaa tonneja Appleen ihan siitä ilosta, että ei ole Nokian menestyksessä senttiäkään kiinni, edes välillisesti. Ihan kiusallani ostan aina jonkun muun kuin Nokian, niin suomalaisia luuseri-insinöörejä harmittaa. Eipä muuten, olen kyllä kaikki puhelinmallit läpi räplännyt ja kyllä se valinta ihan selkeästi iPhone olisi myös objektiivisesti valitessa.
Anonyymi: Tim 11.4.2012 21:34

Anonyymi
Maailman arvokkaimman yhtiön Applen markkina-arvo pompahti tiistaina New Yorkissa ennätystasolle. Huolimatta huippukalliista osakkeesta, analyytikoiden lemmikille sataa ostosuosituksia.

Teknologiayhtiön markkina-arvo ylitti tiistaina ensi kertaa 600 miljardia dollaria eli noin 460 miljonaa euroa.

Samaan aikaan toisen matkapuhelinyhtiön, Nokian, kurssi syöksyi Helsingin pörssissä 11-18 prosentin laskussa noin 3,25 eurossa. Kurssi päätyi keskiviikkoiltana 14,5 prosentin laskussa 3,27 euroon.
Anonyymi: Suolaa haavoihin 11.4.2012 21:48

Anonyymi
Ei Nokialla ole enää pitkään aikaan ollut suomalaisia insinöörejä töissä, ehkä muutamia siellä vielä on.Niitäkään poloisia ei enää kauan kun taas Ovi palvelu käynnistetään.
Joten suomalaisten insinöörien vuoksi noksua ei tarvi ostaa. Mutta jos joku noissa wp luureissa jotain hyvää näkee niin nythän niitä saa kaupasta.
Anonyymi: DIns 11.4.2012 21:50

Anonyymi

Otappa huomioon, että kun Apple räjäytti älypuhelinmarkkinat 2007, niin laitteiden käyttäjämäärät ja myyntimäärät olivat jotain ihan muuta kuin nyt. Ei Lumiaa voi verrata alkuaikojen iPhonen myyntiin, vaan edellisen iPhonen myyntiin, jota muuten myytiin yhdessä viikonlopussa saman verran kuin Nokian uutuutta kolmessa kuukaudessa.


Otappa sinä vuorostasi huomioon, että Applen uusin julkistus on viisi vuotta kehitelty laite, joka tuli valmiille markkinoille. Kyllä tuo vertaus ensimmäiseen iPhoneen on huomattavasti parempi, vaikka lukumääriä ei ihan yksi yhteen kannatakaan verrata.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 21:59

Anonyymi
Ei Nokialla ole enää pitkään aikaan ollut suomalaisia insinöörejä töissä


Koskas he ovat kansalaisuuttaan vaihtaneet?
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 21:59

Anonyymi
Minun iPhoneni muuten lukee halutessani sähköpostit ääneen, selvällä suomen kielellä (jos suomenkielinen maili). Ihan ilman ylimääräisiä appseja. Mutta täytyy kyllä todeta, että on hauska laittaa tonneja Appleen ihan siitä ilosta, että ei ole Nokian menestyksessä senttiäkään kiinni, edes välillisesti. Ihan kiusallani ostan aina jonkun muun kuin Nokian, niin suomalaisia luuseri-insinöörejä harmittaa. Eipä muuten, olen kyllä kaikki puhelinmallit läpi räplännyt ja kyllä se valinta ihan selkeästi iPhone olisi myös objektiivisesti valitessa.


Ai hurja. Nokialaiset lukenu viestit jo 10v.

Itekki lopetin pihviravintolassa käymisen, ja käyn mäkkärissä. Turha mitään paikallista luuserikokkia rahoittaa, jenkit suunnitellu miten pihvi paistetaan. En kanssa rahoita muita kuin jenkkejä enempää kuin pakko. Eikä kanssa senttiäkään missään kiinni, kaikki tulee vyötärölle mitä kelalta saa.
Anonyymi: toinenkin kova sälli 11.4.2012 22:27
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Meegon korvaaja sai taakseen vahvat tukijat

28.09.2011 Meego-kehittäjä houkutellaan nyt uuden Tizen-käyttöjärjestelmän taakse. Ensimmäiset Tizen-laitteet ovat luvassa markkinoille vuonna 2012.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.