Taloussanomat

Telepomo: Nokia veikkasi väärää hevosta

Kuva: REUTERS/Albert Gea

19.4.2012 09:57 Nokian päätös siirtyä älypuhelimissaan Windows Phone -käyttöjärjestelmään näyttää entistä enemmän uhkapeliltä. Joidenkin mielestä Nokialla on pelissä väärät panokset.

Tänään puolenpäivän jälkeen osavuosituloksensa julkistavan Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on saanut markkinoilta kasvavaa kritiikkiä yhtiön julkistettua viime viikolla tulosvaroituksen. Tämä on näkynyt myös osakkeen kurssissa, joka on käynyt jo alle kolmessa eurossa.

Nokia teki viime vuoden helmikuussa päätöksen hylätä entinen älypuhelinten käyttöjärjestelmänsä Symbian ja siirtyä Microsoftin Windows Phoneen. Nyt näyttää siltä, että vanhojen Symbian-puhelinten myynnin kuihtuessa nopeasti eivät uudet Lumiat ole pystyneet lähimainkaan täyttämään niiden jättämää aukkoa. Tämä tuli ilmi tulosvaroituksen myyntiluvuista.

Samaan aikaan Applen iPhone ja Samsungin Androidia hyödyntävät Galaxy-puhelimet ovat vahvistaneet asemiaan.

Useat eurooppalaiset operaattorit kertoivat uutistoimisto Reutersille tällä viikolla, etteivät Windows-puhelimet vakuuta.

– Nokian olisi pitänyt sijoittaa Androidiin, kommentoi nimettömänä pysyvä operaattorijohtaja, jonka mukaan Android olisi tarjonnut Nokialle enemmän sovelluksia.

Näitä Androidin piirissä on jo satoja tuhansia, kun Windows Phonella määrä on vasta 80 000.

– Elop saattoi lyödä vetoa vain yhden kerran ja hän teki sen väärin.

Päätös Windows Phoneen siirtymisestä keräsi kritiikkiä jo tuoreeltaan, kun paremmaksi vaihtoehdoksi esitettiin Androidia tai jopa Symbianissa pysymistä. Nokian kehittelemä käyttöjärjestelmä Meego kelpasi vain yhteen älypuhelimeen, N9-malliin. Symbiania Nokia tukee vuoteen 2016 saakka.

Nokian mukaan Windows Phone auttaa sitä erottautumaan muista älypuhelinvalmistajista.

– Windows Phone tarjoaa Nokialle houkuttelevan ja elinvoimaisen lähtökohdan erottautumiselle, sanoo Nokian älypuhelinjohtaja Jo Harlow. Hänen mukaansa Lumiaa kokeilleet ovat olleet innoissaan sen käyttöjärjestelmästä.

Kaikki eivät ole samaa mieltä.

– Windows on hieno käyttöjärjestelmä, mutta näyttää siltä, että se ei kelpaa kuluttajille. On vaarallista pitäytyä vain yhteen käyttöjärjestelmään ja vielä enemmän silloin kun se ei ole oma, sanoo Nokian entinen innovaatiojohtaja, nykyinen konsultti Juhani Risku, joka julkaisi pari vuotta sitten kirjan Nokian ongelmista.

Myönteistä on se, että Nokia on viime aikoina pystynyt reagoimaan nopeasti. Kun ennen uuden mallin kehittely vei kaksi vuotta, Elop toi kaksi ensimmäistä Windows-puhelinta markkinoille vuoden sisällä.

– Jos Nokia olisi voinut esittää tällaista vauhtia kuluneiden vuosien aikana, olisi osa sen nykyisistä ongelmista ollut väistettävissä, sanoo tutkimuslaitos Canalysin pääanalyytikko Pete Cunningham.

Jutun kirjoitti: Reuters

Reuters

Kommentit (55)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei Android olisi ollut mikään hyvä vaihtoehto, koska Android -puhelimia on muilla valmistajilla tarjolla pilvin pimein.

Ainoa oikea tie olisi ollut Meego, josta olisi pitänyt rakentaa sellainen, että siihen pystyisi lataamaan myös Adroid -softaa. Tällä olisi erottunut muista!
Anonyymi: Pekka 19.4.2012 10:11

Anonyymi
Pahinta on että Microsoft-yhteistyö vesitti Nokialle elintärkeät operaattori-suhteet. Ennen operaattorit rakastivat Nokiaa, nyt vihaavat Microsoftia ja jättävät Lumiat myymättä.
Anonyymi: Väärin tosiaan meni 19.4.2012 10:13

Anonyymi
Jätkät me ollaan hävitty tää peli.
Anonyymi: "Nokian valment 19.4.2012 10:17

Anonyymi
On totta että Nokia Android olisi myynyt tähtitieteellisesti enemmän tällä samalla markkinointiponnistuksella. Elop tosin on Ballmerin oikea käsi eikä mitään valintatilannetta oikeasti ollut olemassakaan.
Anonyymi: Saatte nähdä 19.4.2012 10:19

Anonyymi
Nokia (Kallasvuo) veikkasi väärää hevosta helmikuussa 2010, kun päätti yhdistää Maemon Mobliniin eikä Androidiin.

Nokia (Elop) veikkasi ainoaa jäljellä olevaa hevosta vuotta myöhemmin helmikuussa 2011.
Anonyymi: historioitsija 19.4.2012 10:20

Anonyymi
Mitäs sitä suremaan, uusissa hommissa ollaan jo ja luonnollisesti mobiilialan ulkopuolella. Tsemppiä vaan työnhakuun kaikille.
Anonyymi: jorma 19.4.2012 10:22

Anonyymi
Tänään Elop ilmoittaa uusista kustannussäästöistä, eli myydään osia yhtiöstä pois ja käynnistetään tehostetut YT:t väen vähentämiseksi. Nokia vuotaa nyt rahaa ulos todella kovasti. Kaikki munat on yhdessä korissa. Enää Nokialla ei riitä kehitysvoimaa, eikä rahaa toiseen suureen suunnanmuutokseen.
Anonyymi: Doh 19.4.2012 10:25

Anonyymi
Käyttöjärjestelmävalinnat tehtiin jo ennen Elopin tuloa Nokiaan, samoin virheet, mitkä johtivat Nokian markkinosuuden romahtamiseen.
Anonyymi: O tempora, O mores! 19.4.2012 10:27

Anonyymi
Nokia luopuu siitä roolistaa, mikä näin pienelle maalle oli väistämättä liian raskas kantaa. Suurvalmistan ajat ovat takana. Edessä pienemmälle maalle sopivia pienten ja keskisuurten firmojen verkostoa.
Anonyymi: fgd 19.4.2012 10:29

Anonyymi
No ei kiinnosta, onneksi tuli Apple ja näytti kuinka älypuhelimia tehdään. Sellaisen hankin ja olen enemmän kuin tyytyväinen
Anonyymi: Kiitti moi 19.4.2012 10:30
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.