Taloussanomat

Apple kyykyttää jälleenmyyjiä – millintarkka myymäläremontti

Humac-liikkeen mustavalkoinen värimaailma vaihtuu harmaaseen.
Kuva: Lehtikuva

18.7.2012 15:58 Myymälän parketiksi käy enää vain yksi Applen määräämä parketti, joka pitää hankkia eurooppalaiselta hovitoimittajalta.

Teknologiayhtiö Applen valtuuttamilla jälleenmyyjillä on Suomessa käynnissä hurja remonttiaalto. Apple on antanut ketjuille uudet ja entistä tiukemmat ohjeet, miltä edustajan myymälä saa näyttää.

Uudet ohjeet merkitsevät käytännössä tilojen remontoimista tai pahimmassa tapauksessa liikkeen sulkemista.

Apple on määritellyt konseptimyymälän tilat neliömääriä ja korkeutta myöten. Värimaailma menee myymälässä uusiksi, samoin vaihtuvat kalusteet ja muu sisustus.

Mustavalkoinen väritys vaihtuu remontissa harmaaseen. Applen uusissa kaupoissa hyllyt ja seinät ovat harmaita.

Uusien ohjeiden mukaan kaupassa saa olla vain Applen valtuuttaman parkettivalmistajan toimittamaa parkettia, joka on varta vasten Applen liikkeisiin suunniteltu. Kalusteille on myös eurooppalainen toimittaja.

Nimettömänä pysyttelevä jälleenmyyjä kertoo, että remontti käy kalliiksi. Hän ei halua paljastaa tarkempia hintoja eikä kerro Applen hovitoimittajan nimeä.

Aiemmin valtuutettu jälleenmyyjä saattoi tilata Applen konseptiin istuvia kalusteita ja sisustusratkaisuja omilta suomalaisilta lähteiltään. Nyt kalusteet ja materiaalit pitää tilata Applen määräämältä eurooppalaiselta toimittajalta.

– Suunnitelmat on tehty Kaliforniassa, kaikki on millintarkkaa, jälleenmyyjä kertoo.

Hän sanoo remonttien merkitsevän sitä, ettei liikkeitä ole varaa perustaa paikoille, joissa on pieni kävijämäärä. Liike tarvitsee ainakin 60 000 mahdollista kävijää.

A- ja B-luokan
ketjuja

Myymäläketjuilla on kiire saada kauppatilat kuntoon loppuvuoden aikana. Nimettömänä pysyttelevä Applen edustaja kertoo, että jos tilat eivät vastaa Applen vaatimuksia, liikkeen status voi heiketä ja statukseen liittyviä etuja voi samalla mennä.

Applella on karkeasti ottaen kahden statuksen myymälöitä. Korkein status on ”Apple premium reseller” eli APR. Alempi taso on valtuutettu jälleenmyyjä eli authorized reseller.

Valtuutetun jälleenmyyjän tiloista Applella ei ole APR-liikkeiden kaltaisia vaatimuksia.

Applen tuotteet
erottuvat paremmin

Humac-ketju on muuttanut liikkeensä Applen uuden designin mukaiseksi Turussa ja Helsingin Esplanadilla.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Jäntti arvioi, että myymälät ovat ikääntyneitä ja ne kaipaavat piristystä. Hän kertoo nähneensä uransa aikana kolme myymäläuudistusta.

Jäntti pitää myönteisenä muutoksena, että Applen edustajien liikkeiden ilmeestä tulee yhteneväinen. Applella on noin 800 APR-kauppaa eri puolilla maailmaa.

– Asiakas saa samanlaisen kokemuksen, käy hän Suomen tai Ruotsin myymälöissä.

Jäntti ei ole pahoillaan siitä, että kaluste- ja parkettitoimitukset on keskitetty yhdelle kumppanille.

– Laatuun ja aikatauluun voi luottaa, Jäntti katsoo.

Värimaailman muuttuminen mustavalkoisesta harmaaksi ei harmita Jänttiä. Applen värikkäät tuotteet pääsevät harmaata taustaa vasten paremmin esille kuin mustissa hyllyissä.

– Pölyongelma pienenee. Mustissa hyllyissä pöly näkyi hyvin.

Jutun kirjoitti: Heidi Vaalisto

Heidi Vaalisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (80)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Applen värikkäät tuotteet?
Anonyymi: :D 18.7.2012 16:02

Anonyymi
Myymälöiden / myyjien olisi aika alkaa boikotoimaan tätä tyrannifirmaa. Alkaisi ääni kellossa muuttua kun myynti tyssäisi kuin seinään. Applen myyjille tarjoamat katteetkin ovat niin minimaalisia että ei niistä paljoa koostu.
Anonyymi: Sipuli 18.7.2012 16:09

Anonyymi
Mikä ihmeen uutta tässä on? Kaikki tunnetut tavamerkit Louis Vuittonista Ferrariin ja Applen tekevät täsmäleen samaa.

Olisikohan toimittajan kannattanut ennen jutun julkaisua hieman hankkia tietoa aiheesta, eikä kirjoittaa suoranaista roskaa.
Anonyymi: Kysymys 18.7.2012 16:12

Anonyymi
Mikä ihmeen uutta tässä on? Kaikki tunnetut tavamerkit Louis Vuittonista Ferrariin ja Applen tekevät täsmäleen samaa.

Olisikohan toimittajan kannattanut ennen jutun julkaisua hieman hankkia tietoa aiheesta, eikä kirjoittaa suoranaista roskaa.


No pistäpä tulemaan jotain todisteita tai edes yksikin uutisjuttu kyseisistä firmoista joissa vaaditaan millimetrin tarkkoja myymälätiloja.

Helppo heitellä nimimerkin takaa kun ei tarvi mitään todistaa.

Se että Apple on yhden luokan nihilisti-firma on jo todettu monelta suunnalta sekä monessa uutisessa. Ei Apple osta kuin fanaatikot, ja fanaatikon määritelmäänkin jo kuuluu että asioita ei vertailla objektiivisesti vaan ostetaan kaikki mitä Apple suoltaa.
Anonyymi: Järki päähän iFanaat 18.7.2012 16:21

Anonyymi
Mitä Euroopan Unionin lainsäädäntö sanoo tähän? Vikisee taas kerran!


Ei mitään, näinhän se on vaikka miten monella brändillä.. Mukaanlukien eurooppalaiset tuotemerkit, esim autonvalmistajat, joille pitää rakentaa lasipalatseja.

Tai, Saatko perustaa esimerkiksi franchising Mäkkärin johonkin grillivaunuun. Et.

Ainiin, mutku se apple.Heh.
Anonyymi: D 18.7.2012 16:21

Anonyymi
Hitsit, itse olen aina siivonnut kun on pölyistä. Olisi pitänytkin ostaa harmaat huonekalut.
Anonyymi: sju 18.7.2012 16:32

Anonyymi
N9 ja Dacia. Eikä ole myymälöillä mitään väliä.
Läppärit Anttilan postimyynnistä.
Anonyymi: Unto ja Ubuntu 18.7.2012 16:34

Anonyymi
No huh huh,alkaa olla todella ylimielistä touhua.
Anonyymi: Ei ainuttaakaan mätä 18.7.2012 16:37

Anonyymi
Myymälöiden / myyjien olisi aika alkaa boikotoimaan tätä tyrannifirmaa.

... ja alkaa myydä nitkuvia muovi-ihmeitä?

"Ei Apple osta kuin fanaatikot, ja fanaatikon määritelmäänkin jo kuuluu että asioita ei vertailla objektiivisesti vaan ostetaan kaikki mitä Apple suoltaa."


"Helppo heitellä nimimerkin takaa, kun ei tarvi mitään todistaa". Vielä helpompi, kun voi itse vielä määritellä sanojen määritelmätkin. Olet typerys. (Määrittelin viestisi hengessä sanan typerys merkityksen uudestaan; - ainoa ihminen, joka näkee valon, muiden vaeltaessa pimeässä)
Anonyymi: 90% kaikesta on epäk 18.7.2012 16:38

Anonyymi
Värikkäät tuotteet? HAHAHAHAHA
Anonyymi: heheh.. :DD 18.7.2012 16:39
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalaisraketti vie Taivaan palatsin kiertoradalle

28.09.2011 Kiinan avaruusohjelma ottaa pitkän askelen torstaina, kun Pitkämarssi 2F -kantoraketti vie matalalle kiertoradalle Taivaan palatsi 1:n.

.