Taloussanomat

Vanity Fair: Näin Microsoft mokasi

Tuore paljastusartikkeli ei mairittele Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmeria.
Kuva: EPA

24.7.2012 15:35 Vanity Fair kertoo tuoreessa numerossaan, kuinka Microsoft onnistui muuttumaan vain kymmenessä vuodessa kiistattomasta markkinakuninkaasta sisäisesti mädäksi ja huiman byrokraattiseksi keskitason yhtiöksi.

Yhdysvaltalainen laatulehti Vanity Fair paneutuu elokuun numerossaan ohjelmistojätti Microsoftin nopeaan tippumiseen it-maailman huipulta Applen ja Googlen taakse.

Toimittaja Kurt Eichenwaldin kirjoittamassa artikkelissa käydään Microsoftin vaiheita perusteellisesti läpi ja ihmetellään, miten yhtiö saattoi menettää lähes totaalisen markkinaherruutensa vain kymmenessä vuodessa.

Microsoftin pääjohtajasta Steve Ballmerista annetaan artikkelissa kaikkea muuta kuin mairitteleva kuva. Ballmeria kuvaillaan bisnesihmiseksi joka ei ymmärrä ihmisten johtamisesta tai tuotteista juuri mitään. Juuri Ballmerin aikakaudella Microsoftin byrokratian sanotaan kasvaneen ja yrityskulttuurin rapautuneen pahiten.

– Ajattelin, että tämä kaveri näyttää ihan NKVD:n [Neuvostoliiton salainen poliisi] agentilta, Microsoftin yhdessä Bill Gatesin kanssa perustanut Paul Allen kirjoitti jo viime vuonna Idea Man -kirjassaan.

Microsoft ei luo,
se reagoi

Yhtenä Microsoftin pahimmista ongelmista nähdään kaiken tekeminen päätuotteiden Windowsin ja Officen ehdoilla. Haastateltujen työntekijöiden mukaan luovuus ja uusien ideoiden synnyttäminen kärsivät erittäin paljon, kun aina pitää miettiä, miten idea sopeutuu päätuotteiden määräämään linjaan.

Lisäksi yhtiöstä on artikkelin mukaan tullut ennemminkin reaktiivinen kuin proaktiivinen toimija, joka ei enää synnytä uutta itse. Tästä mainitaan esimerkkeinä muun muassa MSN Messenger -palvelun kopioiminen AOL:n Instant Messenger -ohjelmasta. Lisäksi yhtiön johto ei ilmeisesti tajunnut ihmisten tarvetta tehdä tilapäivityksiä, kun työntekijä esitteli ideaa. Myöhemmin yhteisöpalvelu Facebook teki juuri tällä keksinnöllä itsestään sosiaalisen median kuninkaan.

Tohtori Gaussia
kehiin vaikka väkisin

Kaikkein räikeimmin Microsoftin byrokratia ja luovuuden rappio ilmenee Vanity Fairin esimerkissä Gaussin käyrästä. Artikkelin mukaan työntekijöiden arviointi normaalijakauman eli suomalaisille muun muassa ylioppilaskokeista tutun Gaussin käyrän avulla aloitettiin Microsoftissa vuonna 2002.

Tämä on kaikkien juttuun haastateltujen Microsoftin entisten ja nykyisten työntekijöiden mukaan kaikkein tuhoavin yksittäinen prosessi yhtiön sisällä.

Mallin mukaan jokainen yksikkö Microsoftin sisällä arvioitiin normaalijakauman mukaan siten, että vaikkapa 10 hengen työryhmästä pari sai huippuarvosanat suoriutumisestaan, suurin osa keskitason arviot ja ainakin yksi erittäin huonon arvosanan. Sillä, miten tiimi suoriutui kokonaisuudessaan, ei ollut juurikaan merkitystä arvosanojen kannalta.

Näin tiimeistä, joissa kaikki tekivät jatkuvasti huipputuloksia, muutama työntekijä sai silti heikot arviot tai jopa potkut. Samaten kokonaisuudessaan huonosti suoriutuvista yksiköistä muutama työntekijä sai joka tapauksessa huippuarviot ja parhaimmassa tapauksessa ylennyksen.

Järjestelmä ja siihen liitetty tuotantotavoitesysteemi saivat työntekijät toki tsemppaamaan omalta osaltaan, mutta samalla varmistamaan etteivät heidän kollegansa suoriutuneet yhtä hyvin. Artikkelin mukaan tämä johti jopa toisten työn avoimeen sabotointiin. Lisäksi huippuosaajat eivät halunneet työskennellä toistensa kanssa, sillä pelkäsivät jäävänsä toisten lahjakkuuksien varjoon arvioinneissa.

Lisäksi tuloksia mitattiin kuuden kuukauden aikajänteellä, joten työntekijät joutuivat keskittymään lyhyen aikavälin suoriutumiseen kestävän menestyksen ja innovoinnin sijaan.

Applen Tiikeri teki sen, mitä
Windows Vistan olisi pitänyt

Vanity Fair pui myös Microsoftin viimeaikaisia epäonnistumisia käyttöjärjestelmien kanssa. Yhtiö ei ole onnistunut toistamaan Windows 95:n ja XP:n menestystä yrityksistä huolimatta. Niin sanottu Longhorn-projekti, josta kehittyi myöhemmin pahasti flopannut Windows Vista, on kaikkein havainnollistavin esimerkki.

Microsoft epäonnistui Longhornin kehityksessä pahasti, ja kun Steve Jobs julkisti kesällä 2004 Applen OS X Tigerin, leuat jysähtivät artikkelin mukaan Microsoftilla ihmetyksestä ammolleen. Tiger tarjosi kaikki Microsoftin tavoittelemat ominaisuudet, mutta se toimi toisin kuin Longhorn.

– Se oli h**vetin mahtavaa. Aivan kuin olisin saanut vapaalipun Longhorn-maahan jo tänään, Microsoftin Lenn Pryor kirjoitti työtovereilleen sähköpostitse.

Kaiken kaikkiaan Microsoftin ylimielisyys tuntuu kostautuneen pahemman kerran. Yhtiölle on artikkelin mukaan käynyt kuten IBM:lle, jonka se itse syrjäytti it-valtaistuimelta 1980-luvulla. Parhaiten asennetta kuvastaa toimitusjohtaja Ballmerin suhtautuminen Appleen ja Googleen.

– Ei mitään mahdollisuuksia, että iPhone tulisi saamaan merkittäviä markkinaosuuksia. IPod on kuuma brändi, mutta Apple ei, Ballmerin kerrotaan nauraneen vuonna 2007.

– Google ei ole oikea yhtiö. Se on vain korttitalo, hänen puolestaan kerrotaan sanoneen vuonna 2005.

VerkossaVanity Fairin uutinen aiheesta
Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (58)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eiköhän äple kerennyt varastamaan kaikki ideat microsoftilta ja laittoi tuotantoon nopeammin.
Kuinka pihalla voi winukkafanipoika olla :D ?
Anonyymi: Yhtä pihalla kuin MS 24.7.2012 15:34

Anonyymi
On jo aikakin että it-ala vapautuu taas oikealle kilpailulle. Suomen valtio ja kunnat voisi etunenässä lopettaa likaisen amerikkalaisen suuryrityksen tukemisen.
Anonyymi: Nimetön 24.7.2012 15:36

Anonyymi
Jotenkin toi nokian ja microsoft liitto on kuin kaksi neuvostoliittoa yhtyisivät..
Anonyymi: Onneksi ei löydy enä 24.7.2012 15:40

Anonyymi
Onneksi Microsoftin parhautta ja ylivoimaa ei voi mikään horjuttaa.
Anonyymi: Nimetön 24.7.2012 15:52

Anonyymi
Onneksi Apple on kasvanut ohi MS. Apple on sen verran parempi yhtiö ja ajattelee jopa kuluttajan mukavuutta. Onneksi ei tarvitse olla enää tekemisissä antiikkisen Microsoftin kanssa missään.
Anonyymi: Microsoft eli jo aik 24.7.2012 16:00

Anonyymi
Kaikki muuttuu ja windows on historiaa.
Anonyymi: windows on syöpä 24.7.2012 16:39

Anonyymi
Eipä taida kauaa mennä kun Steve Ballmer ajaa Microsoftin konkurssiin. Uskomatonta että osakkeenomistajat ja yhtiön hallitus antavat tuon pallomeri-pellen vielä jatkaa yhtiön tuhoamista. Tosin koko yhtiön johtoporras kaipaisi ilmeisesti täydellistä remonttia jotta homma saataisiin toimimaan kunnolla ja sitä lienee turha odottaa.
Anonyymi: Tuhon tiellä 24.7.2012 16:41

Anonyymi
Onneksi Apple on kasvanut ohi MS. Apple on sen verran parempi yhtiö ja ajattelee jopa kuluttajan mukavuutta. Onneksi ei tarvitse olla enää tekemisissä antiikkisen Microsoftin kanssa missään.Kyllä ne MS softat jyrää yhä kodeissa ja yrityksissä vieläkin ja myös jatkossakin.
Ei siitä pääsee ympäri millän
Anonyymi: Nimetön 24.7.2012 16:43

Anonyymi
kuinka säälíttävää voi olla, tämä ainainen eri yhtiöiden haukkuminen ja siinä samalla toisen ylistäminen? Jokainen yhtiö tekee virheitä, siitä ei pääse mihinkään, mutta silti, luuletteko että juuri sinun yksittäisellä jotain yhtiötä haukkuvalla kommentilla on mitään painoarvoa maailmassa? Pikkupojat kyllä hiekkalaatikoilla riitelee siitä että kenen hiekkakakku on hienoin, mutta kuka täysjärkinen riitelee jostain it alan yhtiöistä tai tietokoneen tai puhelimen käyttöjärjestelmistä? Vai onko nämä keskustelupalstat vain nykyaikaisia vaihtoehtoja hiekkalaatikoille johon kaikenmaailman lapset kokoontuvat ríítelemään mitättömistä asioista?
Anonyymi: Nimetön 24.7.2012 17:07

Anonyymi
Ballmer on kyllä saanut ansaitsemansa fanboyt.
Anonyymi: format c: 24.7.2012 17:07
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Myynti innostaa: ZTE tekee toisen Firefox-puhelimen

27.09.2013 ZTE:n varovaisesti myymästä Firefox-puhelimesta on tullut yllätyshitti. 100 000 kappaleen myynti elokuun puolesta välistä lukien rohkaisee julkaisemaan kehittyneemmän halpamallin.

.