Taloussanomat

Näin Nokia vedätti Symbian-kumppaneitaan

Samsungin i7110-puhelin perustui Symbianin S60-versioon.

9.4.2014 07:11 Nokia sai uudet Symbian-versiot kilpailijoitaan ennen, vaikka kehityksen piti olla tasapuolista.

Tänään ilmestynyt David J. Cordin The Decline and Fall of Nokia kertoo kiinnostavia yksityiskohtia siitä, miten Nokia käytti Symbiania saadakseen itselleen kilpailuetua.

Pitkin 90-lukua Nokia ja Microsoft kyttäilivät toisiaan, mutta kumpikaan ei uskaltanut avoimesti suututtaa toista. Kun Microsoft joutui kilpailuviranomaisten syyniin, Nokia ja Ericsson käyttivät Microsoftin kanveesissa oloa hyväkseen ja aloittivat Symbian-järjestelmän kehityksen.

Motorola jätettiin ulkopuolelle. Kun järjestelmää laajennettiin myöhemmin, amerikkalaisyhtiö pyydettiin mukaan. Muita jäseniä olivat muun muassa Samsung, Sharp ja Fujitsu. Myöhemmin mukaan liittyivät myös Panasonic ja Sendo, jotka olivat siihen asti käyttäneet Microsoftin järjestelmiä.

Yhteistyö ei ollut helppoa, koska projektiin osallistuvat yhtiöt olivat suoria kilpailijoita keskenään.

Lisäksi Nokia alkoi käyttäytyä "koulukiusaajan tavoin", kuten Cord asian muotoilee. Yhtiö yritti muun muassa neuvotella uusiksi jo aiemmin sovitut rojaltienjakoperusteet.

Symbianin S60-versiota kehitettiin muun muassa Nokian pääkonttorissa alueella, johon nokialaisilla ei ollut pääsyä.

– Nokiaa suosittiin silti. Silloin S60-versiota käytti kuusi valmistajaa, mutta Nokia sai aina uudet versiot ennen muita, kertoo Cordin haastattelema ex-nokialainen.

Jälkikäteen paljon parjatulla Symbianilla oli kilpaileviin järjestelmiin verrattuna silti monia etuja. Suurimpia niistä olivat hyvin toimiva moniajo sekä ylivoimaiset virransäästöominaisuudet. Symbianista tulikin maailman suosituin älypuhelinten käyttöjärjestelmä noin 65 prosentin markkinaosuudella, josta ylivoimaisesti suurin osa oli Nokiaa.

Nokian ylivalta Symbianissa kääntyi lopulta itseään vastaan. Kilpailijat eivät viihtyneet Nokian hallitsemassa järjestelmässä, mikä teki Androidista heille kiinnostavan vaihtoehdon. Nokian myöhemmät korjausliikkeet, kuten Symbianin lähdekoodin avaaminen, eivät enää riittäneet kääntämään kehityksen suuntaa.

Samaan aikaan Symbianin itsevaltiaaksi jääneessä Nokiassa käyntiin vääntöä sen suhteen, pitäisikö kosketusnäytöllisiä älypuhelimia kehittää Symbianin S60- vai S90-haaralla. Lopulta päädyttiin edelliseen, mutta nuolinäppäinohjaukselle kehitetty järjestelmä ei päässyt lähellekään iOS:n ja Androidin käytettävyyttä.

Kieliasua siistitty ja yksi virheellinen Android-merkintä korjattu Symbianiksi. 

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (28)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Symbianin S60-versiota kehitettiin muun muassa Nokian pääkonttorissa alueella, johon nokialaisilla ei ollut pääsyä."

"Nokian myöhemmät korjausliikkeet, kuten Androidin lähdekoodin avaaminen..."

-Ei jummarra.
Anonyymi: DigiDigi 9.4.2014 7:30

Anonyymi
"Nokian myöhemmät korjausliikkeet, kuten Androidin lähdekoodin avaaminen, eivät enää riittäneet kääntämään kehityksen suuntaa" Olisiko Nokia kuitenkin avannut Symbianin eikä Androidia :) Ei näytä järin kovilta vaatimukset päästä toimittajaksi kun voi suoltaa mitä tekstiä vain ja ei edes viitsitä lukea omaa juttua kertaalleen läpi.
Anonyymi: sambo 9.4.2014 7:32

Anonyymi
Nokian myöhemmät korjausliikkeet, kuten Androidin lähdekoodin avaaminen, eivät enää riittäneet kääntämään kehityksen suuntaa.

Tuskin Nokia on Androidin lähdekoodia availlut?
Anonyymi: nokiajaanttu 9.4.2014 7:41

Anonyymi
Lumiat : Käsittämättömiä koodausvirheitä ja idioottimaisia lauseita koko Lumia täynnä. Pyhinhävästyis NOKIA-prändiä kohtaan.
Anonyymi: Suomi 9.4.2014 8:00

Anonyymi
Lumiat : Käsittämättömiä koodausvirheitä ja idioottimaisia lauseita koko Lumia täynnä. Pyhinhävästyis NOKIA-prändiä kohtaan.


Ei pärjää Lumiat alkuunkaan bugien määrässä Failfisulle.

MeeGolla jatkamalla Nokiasta ei olisi ollut enää mitään muuta myytävää kuin konkurssipesän myymät kiinteistöt.
Anonyymi: lähdekoodi 9.4.2014 9:13

Anonyymi
Samanlaisia suljettuja systeemejä ovat MS:n ja Applen käyttikset. Mitään hyvää ei seuraa noista kahdesta.

Vain Android on avoin.
Anonyymi: nimimerkki5 9.4.2014 9:38

Anonyymi
Tämä David J. Cord on itse epäonnistunut sijoitusyrittäjä (sijoitusyhtiö Cord Ky), joka luultavasti menetti pikkasen rahaa Nokia-sijoituksissa ja nyt on itku alkanut.
Anonyymi: AppleFani 9.4.2014 9:56

Anonyymi
Loistava tulkinta siitä, miten todellisuudessa tapahtui. S60 oli Nokian kehittämä käyttöliittymä, joka toimi Symbianin päällä ja jonka muut lisensioivat siitäkin huolimatta, että Nokia käytti sitä omissa tuotteissaan. Tätä Nokian käyttöliittymää kehitettiin luonnollisestikin Nokian tiloissa, mutta toiminta oli eristetty Nokian omien puhelimien suunnittelusta. Nokia varmaankin sai kehittäjänä uudet versiot ensiksi, mutta toisaalta muut valmistajat saivat testatumpaa koodia. Vaihtoehtoina käyttöliittymälle oli esimerkiksi SonyEricssonin UIQ, joten S60:ta ei ollut pakko käyttää.
Anonyymi: Wikipedia 9.4.2014 10:59

Anonyymi
Mikä ihmeen Androidin lähdekoodin avaamista ja myöhemmät korjausliikkeet?

Aivan tyhjää sanahelinää toimittajan suusta. Tämä on hyvän journalistitavan ohjeiden vastaista mutua.
Anonyymi: Vuhvuhräyhräyh 9.4.2014 11:06

Anonyymi
S60 oli Nokian kehittämä käyttöliittymä

ja sovellusalusta.
Anonyymi: UbuNöerd 9.4.2014 11:25
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.

.