Taloussanomat

Näin Turun saaristoon nousi jättimäinen bitcoin-louhimo

Ovakon (myöh. FNsteel) Taalintehtaan-valssaamo tuotti nykyisen bitcoin-louhimon tiloissa aiemmin valssilankaa.
Kuva: Lehtikuva

28.5.2014 06:06 Mikä yhdistää kryptovaluuttaa ja ukrainalaista piirisuunnittelua? Vastaus: Kemiönsaarella sijaitseva megawattiluokan bitcoin-louhintakeskus.

Länsi-Suomessa Kemiönsaarella, Taalintehtaan kupeessa pari vuotta tyhjänä maannut entinen FNsteelin valssaamo on saanut uuden elämän yllättävällä tavalla.

Suomenruotsalaisessa kunnassa sijaitseva tehdas murskaa bitcoineja suomalaisen alihankkijan kautta Amsterdamissa päämajaansa pitävälle Bitfury-yhtiölle. Tämä tehdään siruilla, jotka on suunniteltu Ukrainassa ja valmistettu Taiwanissa.

Monimutkaista? Kelataanpa taaksepäin vuoteen 2011, jolloin sarjayrittäjä Niko Punin kuuli ensimmäisen kerran kryptovaluutasta nimeltä bitcoin.

– Tutustuin bitcoiniin vuonna 2011 ja ryhdyin saman tien harrastajaksi, Punin kertoo Digitodaylle.

Niko Punin.

Punin sai yhteyden ukrainalaiseen Bitfury-louhintayritykseen, joka suunnittelee, valmistuttaa ja myy bitcoin-louhintakoneita. Samalla Punin päätyi osaksi yrityksen uuden bitcoin-louhintasirun suunnittelua.

– Lähdimme suunnittelemaan alusta asti full custom -sirua. Otimme suuren suuren riskin tilatessamme suoraan täyden valomasksetin (prosessorinvalmistuksen geometriatiedot sisältävät "piirustukset") Osallistuin hankkeeseen muun muassa tuotantopaikkoja kartoittamalla, Punin sanoo.

Siru päädyttiin valmistamaan Taiwanissa, eikä sillä ole virallista nimeä. Taiwanista tulleiden laatikoiden päällä luki vain koodinimi BIB768C55NM-BF.

– Se oli siksi, että bittiraha on Aasiassa hyvin suosittua. Jos siinä olisi lukenut bitcoin mining asic, ne olisivat todennäköisesti kadonneet matkalla, Punin nauraa.

Valssaamo
uusiokäyttöön

Tuohon samaiseen BIB768C55NM-BF:ään perustuvat myös louhintakoneet, joita Bitfury kasaa ja myy. Nyt nämä laitteet täyttävät myös vanhoja terästeollisuushalleja Kemiönsaaressa.

Bitfury perustettiin Ukrainassa, mutta yhtiö siirsi pääkonttorinsa Amsterdamiin Ukrainan poliittisesta tilanteesta johtuen. Yksi palvelinkeskuksista puolestaan päätyi Suomeen.

– Bitfuryn toimitusjohtaja tiedusteli minulta, voisiko olla mahdollista saada perustettua palvelinkeskus Suomeen, Punin sanoo.

Kohde löytyi Kemiönsaaresta, jossa konkurssiin menneen FNsteelin valssaamolla oli seissyt käyttämättömänä parin vuoden ajan. Tehtaan sähköinfrastruktuuri ja jäähdytysjärjestelmät täyttivät vaatimukset ja osoittautuivat muuntokelpoiseksi, joten päätös datakeskuksen pystyttämisestä Taalintehtaaseen syntyi.

Bitfury sekä Puninin BFSF ovat olleet ripeitä. Vaikka kauppakirjaa ei ole vieläkään saatu allekirjoitettua, muutostyöt datakeskuskäyttöä varten alkoivat jo joulukuussa. Osa laskentakoneista on jo käytössä, joten vanha terästehdas sylkee nyt virtuaalirahaa.

– Serverit ovat kuin vanhaa neukkuteknologiaa, järeitä ja tehty kestämään. Laitoimme tästä syystä huumorimielessä yhteen tuotantoerään Neuvostoliiton laatumerkin, Punin kertoo.

Kuva: Bitfury

Palvelimia jäähdytetään nyt ilmalla, mutta tarkoitus on siirtyä öljy-immersiojäähdytykseen. Punin sanoo keskuksen hyötysuhteen nousevan lämmön talteenoton myötä jopa Googlen palvelinkeskuksia korkeammaksi.

Punin on varovainen kertomaan keskuksen koko kapasiteettia. Sen verran hän sanoo, että vanhan terästehtaan päämuuntajan teho on 20 megawattia, ja siitä on käytössä "huomattava osa".

Suomalainen ja
ukrainalainen yritys

Datakeskusta hallinnoi väliaikaisesti Puninin oma yhtiö Bitfury Strikes Back (BFSB). Ukrainalais-hollantilaisen Bitfuryn ja BFSB:n suhde on erikoinen. Punin sanoo käytännössä "tekevänsä alihankintaa" yrityksensä kautta.

Puninin yrityksen nimi on piikki kilpailija Butterfly Labsin suuntaan. Puninin mukaan amerikkalaisyrityksen julkaisemat epäkelvot laitteet ovat vahingoittaneet bitcoin-harrastusta pahoin.

– He ennakkomarkkinoivat vasta suunnitteluvaiheessa olevia laitteita kuvitteellisilla ominaisuuksilla, ottavat miljoonien edestä ennakkotilauksia ja toimittavat jopa vuoden myöhässä huonomman tuotteen kuin mitä lupasivat aiheuttaen ihmisille suunnattomia taloudellisia menetyksiä, Punin puhahtaa.

Buttefly Labsia vastaan nostetuista syytteistä kertovat muun muassa verkkolehdet Ars Technica sekä Upstart.

– Me aloitimme myynnin vasta kun meillä oli toimiva prototyyppi. Jouduimme kyllä ottamaan alkuvaiheessa ennakkotilauksia vastaan massatuotantokulujen kattamiseksi, Punin sanoo.

"Analoginen"
louhintasiru

Taalintehtaan datakeskuksesta pullahtelevat bitcoinit siirtyvät Bitfuryn asiakkaiden taskuun. Yritys tarjoaa hosting-palveluja ja myy laskentatehoa asiakkaille.

Tällä hetkellä Bitfuryn laitteistot louhivat ainoastaan bitcoineja. Punin on vaitelias muista virtuaalivaluutoista.

– Eihän tässä jäädä yhden sirun varaan istumaan. Seuraamme alaa tiiviisti ja kehitystyömme on jatkuvaa. Emme kuitenkaan halua kommentoida tuotteita etukäteen, Punin toteaa.

Bitfuryn louhintasiruja.
Kuva: Bitfury

Nykyisestä sirusta puhuessaan hän kuitenkin innostuu. Punin ylistää Bitfuryn ukrainalaista sirunsuunnittelija "Mr. Bitfurya" neroksi.

– Yhdelle sirulle mahtuu 864 hash-laskuydintä. Sarjakytkentäoptiolla ei tarvita ulkoista regulaattoria ollenkaan. Laskentatehoa säädellään jännitettä säätämällä. Se on siis toimintaperiaatteeltaan tavallaan analoginen, Punin sanoo.

Ensimmäisenä Puninin hankkeista kertoivat Svenska Yle sekä Åbo Underrättelser.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (50)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Arvon bitcoin asiantuntijat: paljonko arvioitte tuon "tehtaan" jauhavan bitcoineja? ja onko verrokkia johonkin aikaisemmin julkisuudessa olleeseen "tehtaaseen" ?
Anonyymi: NoCoin 28.5.2014 7:09

Anonyymi
Touhu kemiönsaaressa alkoi siis jo joulukuussa eikä tehtaan kauppakirjaa ole saatu tehtyä... Jotenkin haiskahtaa siltä, että nämä aikansa touhuavat ja jättävät lopuksi sähköt sun muut maksamatta kadoten kuin k*si lumeen.

Nämä louhintavärkit kun tehojensa puolesta vanhenevat muutamassa kuukaudessa niin ne voi huoletta jättää tehtaalle ja häippästä bitcoinit lompsassa muualle jatkamaan toimintaa.
Anonyymi: BitCop 28.5.2014 7:32

Rekisteröitynyt käyttäjä
Olisikohan kaikkia noitakin resursseja voitu käyttää johonkin hyödylliseen?
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 28.5.2014 7:34

Anonyymi
Olisikohan kaikkia noitakin resursseja voitu käyttää johonkin hyödylliseen?


Varmasti olisi, mutta jos ihan rehellisiä ollaan niin mikäli kaikki tekisivät vain "hyödyllistä" työtä niin olisivat työttömyysluvut aika paljon nykyistäkin rumemmat. Turhuudet pyörittävät talouttamme ja tuovat iloa ihmisille eli eikö se tee niistä omalla tavallaan hyödyllisiä?
Anonyymi: Kylooppi 28.5.2014 7:56

Anonyymi
Tämähän on lähes verrattavissa Soneran aikoinaan tekemiin UMTS-kauppoihin. Tuotot tulevat olemaan samaa luokkaa suhteessa sijoituksiin. Ei jaksa uskoa että näinkin tyhmiä ihmisiä on olemassa, kai tämä oli joku vitsi?
Anonyymi: kuravetta 28.5.2014 8:41

Anonyymi
Touhu kemiönsaaressa alkoi siis jo joulukuussa eikä tehtaan kauppakirjaa ole saatu tehtyä... Jotenkin haiskahtaa siltä, että nämä aikansa touhuavat ja jättävät lopuksi sähköt sun muut maksamatta kadoten kuin k*si lumeen.

Nämä louhintavärkit kun tehojensa puolesta vanhenevat muutamassa kuukaudessa niin ne voi huoletta jättää tehtaalle ja häippästä bitcoinit lompsassa muualle jatkamaan toimintaa.


Täsmälleen näin. Bitcoineja on mahdotonta jäljittää ja valvoa joten tämä on täydellinen rikos. Tehdas on jo tehnyt sille tarpeellisen osan eli louhinut bitcoineja näille hämäräheikeille ja nyt enää odotellaan että milloin kusetus paljastuu ja voidaan häippästä maisemista.

Hyöty on jo huijareilla ja kustannukset jää veronmaksajien maksettavaksi. Tekijät häipyy paljastuksen jälkeen ensimmäisellä lennolla lämpöön.
Anonyymi: Bitcrap 28.5.2014 8:44

Anonyymi
Meno on kuin 2000-luvun alun it-huuman aikaan. Enää puuttuu jonot vuokratuhnuja odottamassa, että saavan merkitä "menestyvien yritysten" osakkeita.
Anonyymi: riot_on 28.5.2014 9:00

Anonyymi
Olisikohan kaikkia noitakin resursseja voitu käyttää johonkin hyödylliseen?


Vastaavia virtuaalilouhimoita ne tavallisetkin pankin johdannaisinstrumentteineen ovat.
Anonyymi: Wallstreetti 28.5.2014 9:06

Anonyymi
Voi noita surullisia ihmisiä jotka vielä bitcoinneija kaivavat, kun bitcoinin max raja tulee vastaan (21milj tällä hetkellä ~13milj kaivettu), tulee koko valuutta kuolemaan sillä ei ole mitään mikä pitää bitcoin blockchain verkostoa yllä jotta raha siirroksia voi tehdä.

Eiköhän asia ole nyt sillain että kolikot kuten Blackcoin ovat kryptovaluutan tulevaisuus kun muut haihtuvat kuin tuhka tuuleen.
Blackcoin esimerkiksi on paljon ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin bitcoin sillä se tarjoaa kaikkia algorytmejä kuten X11 ja siinä on muka myös Proof of Share (PoS) eli tavallaan "korko" omille kolikoilleen joka pitää blockchainia elossa.
Tutkimusten mukaan bitcoinin sähkölasku vuodessa on noin 10% sen nykyisestä markkinaraosta eli yli 700 miljoonaa

Pelkästään se että "ammattilaiset" väittävät kolikon arvon olevan jopa miljoona dollaria tulevaisuudessa on täysin impesilli arvio sillä tämä tarkottaisi yli 12,824,425,000,000 dollarin markkina rakoa tällä hetkellä ja kun 21 miljoonan kolikon raja saavutettaisiin olisi markkinarako $21,000,000,000,000 ja sen verran voi kyllä tavallinenkin maantallaaja tajuaa että kyseinen markkinarako on absoluuttisesti mahdotonta sille se tarkoittaisi että markkinarako olisi melkein yli 20 kertaa enemmän kuin kaikki USD dollarit kierrossa.
Kaikki hienot arviot ovat vain tapa lypsää rahaa ihmisiltä jotka ostavat bitcoineja nopea rikastuminen mielessä ennen sen tuhoa kun muut valuutat muuttuvat päävirraksi.
Anonyymi: BitcoinOnTäysiSusi 28.5.2014 9:28

Anonyymi
Bitcoineja on mahdotonta jäljittää


Katsos kuinka taas ihmiset jotka eivät tiedä asiasta mitään höroisevät, et olisi sattunut kuulemaan asiasta nimellä blockchain ja blockchain explorer?

Niihin tallentuu kaikki rahasiirrot lompakosta toiseen joten valtion pitää vain tarkkailla mihin mainerit kaivavat ja seurata rahan virtaa siitä eteenpäin.
Anonyymi: KryptoMestari 28.5.2014 9:33
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

F-Secure suojaa Facebookin vaaroilta

28.09.2011 F-Secure on julkaissut ilmaisen Sharesafe-sovelluksen, jolla voi tarkastaa Facebookissa jakamiensa linkkien turvallisuuden.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.