Taloussanomat

3d-tulostinbuumin pioneeri monisti itsensä hengiltä

Muovifilamenttia autetaan sisään suomalaisvalmisteiseen Minifactory 3d-tulostimeen Kivenlahden kirjastossa.
Kuva: Heidi Piiroinen

7.1.2016 10:39 RepRapPro-tulostimia voi silti ostaa jatkossakin toisen yrityksen kautta.

Alan keskeisiin kuuluva julkaisu 3d Printing Industry kertoo 3d-tulostimien valmistamiseen keskittyneen RepRapPron lopettavan toimintansa.

RepRapPro ja sen perustanut Adrian Bowyer käytännössä synnytti nykyisen 3d-tulostusbuumin vuonna 2007 julkaisemalla ensimmäisen avoimeen suunnitteluun perustuvan RepRap Darwin -tulostimen rakennusohjeet.

Darwin ja myöhemmät RepRapit perustuvat niin sanottuun fused deposition modelling (fdm) -tekniikkaan, jossa laite tulostaa kappaleen siivu kerrallaan ohuesta muovisäikeestä.

Darwinia julkaistessa fdm-tulostamisen patentit olivat vielä visusti alan suuren toimijan Stratasysin kirstussa. Niinpä tekniikka julkaistiin avoimena ja raskauttavaa fdm-nimitystä ei aluksi käytetty lainkaan. Vasta fdm-patentin rauettua vuonna 2009 markkinat täyttyivät kaupallisista yrittäjistä.

Koska RepRapin suunnittelu on aina ollut avointa, kuka tahansa on voinut valmistaa ja myydä RepRapin suunnitelmiin perustuvia laitteita tai rakennussarjoja. Lähes kaikki nykyiset halvat fdm-muovitulostimet perustuvat ainakin osittain RepRapin suunnitelmiin.

RepRap -projektin synnyttämiin kaupallisiin toimijoihin lukeutuvat RepRapPron lisäksi esimerkiksi Ultimaker, Aleph Objects, sekä tekniikan alunperin kehittäneen Stratasysin sittemmin ostama MakerBot.

Nyt RepRapPro on ilmoittanut pistävänsä lapun luukulle 15. tammikuuta vedoten siihen, ettei se pysty kasvamaan synnyttämällään alalla. Liian monet halpistulostimia valmistavat kilpailijat ovat pistäneet RepRapPron ahtaille, joten yritys päätti lopettaa ajoissa, kun se on vielä voitolla. Yritys toimittaa kaikki avoinna olevat tilaukset ja hoitaa tukipyyntöjä 15. päivään asti.

Reprapin tulostimia saa tosin jatkossakin ostaa, sillä RepRapProsta erillinen RepRapPro China Ltd, jatkaa yhä toimintojaan.

RepRapin kaikki suunnitelmat jäävät myös avoimesti jakoon sekä yrityksen sivustolle että Githubiin, joten kuka tahansa voi yhä jatkaa RepRapien rakentamista.

Ilmoitus lopettamisesta julkaistiin RepRapPron kotisivulla. Teksti päättyy kiitoksiin.

– Haluaisimme kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet meitä menneisyydessä asiakkaina, avoimia tuotteitamme parantaneina avustajina tai molempina. On osittain näiden ihmisten ansiota, että toisin kuin entiset yritykset yleensä, voimme jättää jälkeemme megatavuittain hyödyllistä tietoa, joka on saatavilla ikuisesti kaikille.

RepRap-projektin tavoite oli aina luoda laite, joka voi valmistaa mahdollisimman monta omaa osaansa ja täten monistaa itsensä. Tavoite ei ehtinyt täyttämään, mutta silti voidaan todeta, että RepRap monisti itsensä pois markkinoilta.

Jutun kirjoitti: Tapio Berschewsky

Tapio Berschewsky

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (1)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sama toimintamalli lääkkeisiin yms yhteiskunnllisesti tärkeisiin innovaatioihin.
Anonyymi: ÄläUntaNää 12.1.2016 17:30
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tieto: Lääkärit sähläsivät sähköisissä resepteissä

26.09.2011 Tiedon mukaan viime viikolla paljastuneet ongelmat sähköisessä reseptissä johtuvat puutteista järjestelmän käytettävyydessä. Itse järjestelmässä ei ole ohjelmointivirhettä.


2013

Kolme vuotta sitten

Vantaalla komeilee uusi palvelinkeskus: Jäähdytys poikkeaa muista

26.09.2013 Vantaalla keskiviikkona avattu Hansa-konesali jatkaa Suomen palvelinkeskusbuumia ja sisältää ainutlaatuisen ratkaisun jäähdytyksessä. Salia pyörittää TelecityGroup.

.