Taloussanomat

"Typerä datakatto" -väitteet olivat liikaa: Elisalle korvaukset ja uhkasakko

Kuva: Veera Korhonen / Elisa

7.1.2016 09:55 Teleoperaattori Elisa määrättiin keskeyttämään mainoskampanja ja maksamaan TeliaSoneran oikeudenkäyntikulut.

Markkinaoikeus on langettanut teleoperaattori Elisalle kiellon käyttää hyvän liiketavan vastaiseksi todetut viittaukset TeliaSoneran tuotteisiin.

Elisa sai 150 000 euron sakon uhalla kiellon käyttää ilmauksia "ei typerää datakattoa", "ilman typerää datakattoa", "ei koskaan typerää datakattoa", "kuinka typerä on liittymä, jossa on datakatto" sekä muita näihin rinnastettava ilmauksia.

Lisäksi Elisa joutuu maksamaan TeliaSoneran oikeudenkäyntikulut, jotka ovat 18 154 euroa.

TeliaSoneran kantelun mukaan Elisan mainoskampanja viittaa suoraan kantelijaan, sillä se on ainoa operaattori, joka tarjoaa kuluttaja-asiakkaille datakatollisia matkapuhelin- ja mobiililaajakaistaliittymiä. Lisäksi TeliaSonera on maan toiseksi suurin operaattori heti Elisan jälkeen. TeliaSoneran mukaan Elisan kampanja aiheutti sille huomattavaa vahinkoa.

Elisa vaati vastauksessaan TeliaSoneran hakemuksen hylkäämistä. Yhtiön mukaan markkinointi ei ollut luonteeltaan vertailevaa eikä halveksuvaa tai vähättelevää. Kyseessä oli hyväntahtoinen huumori, minkä myös asiakkaat ovat ymmärtäneet. Lisäksi kaikilla operaattoreilla on kokonaisvalikoimassaan datakatollisia liittymiä.

Markkinaoikeuden tulkinnan mukaan Elisan kampanja viittaisi kuitenkin selkeästi muihin operaattoreihin, mikä kävi selkeästi ilmi "Toisin kuin monilla operaattoreilla, Elisan Saunalahti -liittymissä on rajattomasti dataa" -mainoslauseesta. Lisäksi vahvasti latautunutta "typerä"-sanaa käytettiin perustelematta. Huumorin ei myöskään nähty oikeuttavan kilpailijan tuotteen halventamiseen.

Päätös tehtiin joulukuun 17. ja julkaistiin toissa päivänä. Kielto astui voimaan vuodenvaihteessa, ja Elisalla on valitusaikaa helmikuun puoleen väliin asti.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (193)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Oleellista olisi ollut antaa tuomio ilmaisun "ei koskaan" käyttämisestä datakaton yhteydessä. Elisan tuntien, se ei kyllä ikuna tule pitämään paikkansa.
Anonyymi: kaukomielinen 7.1.2016 9:59

Anonyymi
Sanoi tuomioistuin mitä tahansa, datakatto ON typerä.

Elisalta hyvää mainontaa. Sonerankin kannattaisi panostaa järkeviin palveluihin sen sijaan että kielletään kilpailijaa kertomasta kuinka typeriä ne ovat.
Anonyymi: Teemu_ 7.1.2016 10:04

Anonyymi
Mutta kun se datakatto ON typerä.
Anonyymi: Lähetyssaarnaaja 7.1.2016 10:04

Anonyymi
Väärä päätös.
Datakatto on todella typerä, ja on oikein kertoa tämä asia kuluttajille.
Anonyymi: typerä_katto 7.1.2016 10:06

Anonyymi
Naurettavaa toimintaa tämä suomalainen mainonnan kyttääminen. Että ihan oikein vahinkoa Teliasoneralle kun kilpailija vähän kettuilee paremmalla tuotteella? Ehkä TeliaSoneran tulisi keskittyä tuotteensa parantamiseen eikä itkeä asiasta.

Katsokaapa mainontaa suuressa maailmassa. Esim USA:ssa Apple, Samsung, Microsoft, teleoperaattorit ja auton valmistajat ovat käyneet pitkään mainossotaa jossa tuotteita mainostetaan rinnan ja mainitaan kuinka kilpailijalla ei ole sitä ja sitä ominaisuutta.
Anonyymi: Roope 7.1.2016 10:07

Anonyymi
Tuliko sille paperilaskujupakalle koskaan järkevää päätöstä? Siis sen typerän yhden pennin hinnanlaskun jälkeen?
Anonyymi: TyperääSekin 7.1.2016 10:10

Anonyymi
Sonera saa yksin parantaa maailmaa,datakattoineen.viisas asiakas ei tikullakaan kajoa koko putiikkiin.
Anonyymi: kattokassinen 7.1.2016 10:10

Anonyymi
Miksi kukaan valitsisi operaattoria, jolla on datakatto?
Tämän päivän palvelut, esim. Netflix, toimivat vain ilman kattoa.
Anonyymi: terabyte 7.1.2016 10:23

Anonyymi
Datakatto rajaa Soneran liittymät ja palvelut automaattisesti ensimmäisenä ulos kun itse liittymänvaihtoa, tai päivitystä olen harkitsemassa. Vahvasti harkitsen kyllä Elisan asiakkaaksi siirtymistä, sillä siellä ainakin annetaan ymmärtää, että he ovat asiakkaan ja kuluttajan puolella.
Anonyymi: TauDewa 7.1.2016 10:27

Anonyymi
Mainos oli virkistävä. Soneran datakatto on aivan erityisen typerä ja ärsyttävä, mutta samanlainen ahne askiainen Elisakin on.
Anonyymi: sonniton_mies 7.1.2016 10:28
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 20
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Meegon korvaaja sai taakseen vahvat tukijat

28.09.2011 Meego-kehittäjä houkutellaan nyt uuden Tizen-käyttöjärjestelmän taakse. Ensimmäiset Tizen-laitteet ovat luvassa markkinoille vuonna 2012.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.