Taloussanomat

Luulitko, että iPhone on kallis? Rukoile, ettei Trumpia valita presidentiksi!

Kuva: © Brendan McDermid / Reuters

20.1.2016 12:11 Uutiskommentti: Presidentiksi Yhdysvalloissa pyrkivä Donald Trump suosii kotimaista tuotantoa. Ollakseen menestynyt liikemies, hän tuntuu merkillisesti unohtavan yhden tuikitärkeän seikan.

Apple rakentaa tuotteensa halpamaissa kuten Kiinassa. Sitten se myy niitä hintaan, joka saa Android-fanit nauramaan partaansa vuodesta toiseen. Toisten mielestä tuotteet, kuten iPhonet, ovat laadukkaita ja niistä pitääkin maksaa kunnon hinta.

Sitten peliin astui republikaani Donald Trump, jolla on ehdotus: Siirretään Applen tuotanto Yhdysvaltoihin, koska kotimaisuus on parhautta ja tuottaa työpaikkoja.

– Me saamme Applen rakentamaan hemmetin tietokoneensa ja juttunsa tässä maassa muiden maiden sijasta, Trump julisti puheessaan Virginian Liberty-yliopistossa maanantaina.

Tässä on yksi ongelma. On mahdotonta kuvitella, että Yhdysvalloissa paikalliset elin- ja tuotantokustannukset huomioon ottaen valmistettu Mac tai iPhone olisi ainakaan halvempi kuin tällä hetkellä. Applen katteet menisivät roskikseen, ja hinnat raketoisivat.

Tämä oli Digitodayn välitön reaktio Trumpin esitykseen, ja verkosta ei ole vaikea löytää muita vastaavia arvioita. Esimerkiksi Cnetin mukaan Trumpin ehdotus ei ole realistinen.

Cnet harrasti hieman matematiikkaa ja laski, että Yhdysvalloissa tuotettu iPhone maksaisi vähintään tuplasti, eli hinnat alkaisivat teoriassa 1300 dollarista, mutta olisivat luultavasti vieläkin korkeampia.

Donald Trump on möläytellyt asiasta jos toisestakin jo niin oudoilla tavoilla, että on vaikea tietää, onko hän tosissaan, vai pikemminkin huomionkipeä häirikkö, joita verkkomaailmassa kutsutaan trolleiksi.

Eniten huomiota hän sai aikaan muslimivastaisella lausunnollaan, mutta teknologiapiireissä kummasteltiin myös esitystä sulkea Syyria kokonaan internetin ulkopuolelle.

Trump on yksi tämän vuoden presidentinvaalien kärkiehdokkaista. Mitä jenkkivalmistukseen tulee, hänen soisi olevan tyytyväinen siihen, että Apple sentään tuottaa Mac Pro -tietokoneensa Yhdysvalloissa.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (73)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eiköhän tuo kerro enimmäkseen tuon Trumpin ymmärräksen "tasosta".

Tietysti onhan se siinä mielessä mahdollista, että Trump presidenttinä onnistuisi saamaan valmistuksen takaisin Yhdysvaltoihin jos se onnistuu polkemaan valmistuksen palkat sinne dollarin per tunti tasolle. Trump voisi jopa sellaista tavoitellakin.
Anonyymi: nnnnnnnnnnnnn 20.1.2016 12:17

Anonyymi
Eiköhän tuo kerro enimmäkseen tuon Trumpin ymmärräksen "tasosta".

Tietysti onhan se siinä mielessä mahdollista, että Trump presidenttinä onnistuisi saamaan valmistuksen takaisin Yhdysvaltoihin jos se onnistuu polkemaan valmistuksen palkat sinne dollarin per tunti tasolle. Trump voisi jopa sellaista tavoitellakin.


Luulisi että jos tehtaan laittaa johonkin Meksikon rajan tuntumaan, niin sieltä saa ihan yhtä halpaa työvoimaa kuin mitä Kiinassa on.

Mutta onko se sitten enää kotimaista tuotantoa vai ei, niin on toinen kysymys...
Anonyymi: fdgdf23 20.1.2016 12:26

Anonyymi
Iphonen valmistuskustannukset eivät ole suuret. Aivan hyvin voisi myydä samalla hinnalla amerikassa tehtyä puhelinta. Kate olisi pienempi ,mutta laatu parempaa ja se kompensoisi takuuhuoltojen määrät olisivat alhaisempia.
Anonyymi: tuomioja 20.1.2016 12:31

Anonyymi
Ei kiinteistöjen ansiottomalla arvonnousulla dollarinsa tehneen välittäjän voi olettaakaan ymmärtävän tuotanto- taloudellisia rakenteita. Eiköhän tuo huuhaa ukko ole demokraattien vaalivoiton tae ja Sarah Palin vielä tukena !
Anonyymi: Hillaryvoittoon 20.1.2016 12:43

Anonyymi
Minä rukoilen ihan muusta syystä, vaikka ei Trump mikään diktaattori voi olla. Iranin kanssa tehtyä sopimusta ei voi peruuttaa millään 'ukaasilla' sen enempää kuin siirtä tuotantoa takaisin kotiin.
Anonyymi: eiputin 20.1.2016 12:43

Rekisteröitynyt käyttäjä
Jos ei töitä tee kotimaassa, Suomessa tahikka Jenkeissä. Niin ei auta ihmetellä sitä jos perusvalmistuksen perästä lähtevät sitten ne riemu-insinööri-tuotekehittely-tutkija-konsultti-johtaja-päällikkö-muotoilu-brändäys ja muut hommat sinne samaan kiinaan ja intiaan mikä on nyt oikeastaan päässyt jo tapahtumaankin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Henrietta 20.1.2016 12:44

Anonyymi
Trump voittaa vaalit ylivoimaisesti!
Anonyymi: Seuraavapresidentti 20.1.2016 12:46

Anonyymi
Tuohan on ihan hyvä ele Assadille, jokaisesta länteen toimitetusta öljytynnyristä yksi sivu aukeaa.
Anonyymi: ukaasieinouseputi 20.1.2016 12:47

Anonyymi
Trump voittaa vaalit ylivoimaisesti!

Bensan hinta nousisi taas liikaa, Sanders tai Hillary voittaa. Tuotanto pysyy Kiinan hikipajoilla ja sopu Iranin kanssa voimistuu.
Anonyymi: eivoita 20.1.2016 12:48

Anonyymi
laitteet voisi myydä samalla hinnalla valmistaa sitten missä tahansa.silti joka taho saisi voittoa mutta sairasta on ahneus ja taas ahneus...
Anonyymi: wiljandi 20.1.2016 12:53
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.