Taloussanomat

Applella syytä huoleen – kaksi isoa uhkaa tänä vuonna

Kuva: MIKE SEGAR

26.1.2016 15:42 Applen tämän vuoden menestyksen tiellä on esteitä, mutta yhtiöön kohdistetut synkät ennusteet ovat usein osoittautuneet vääriksi.

Teknologiayhtiö Applen menestyksen taivaalle on alkanut kerääntyä pilviä. Vaikka yhtiö menestyi vuonna 2015 erinomaisesti, sen osakekurssi on pudonnut ensimmäistä kertaa alle 100 dollarin sitten lokakuun 2014, kertoo BBC.

Korkeimmillaan yhtiön arvo oli viime toukokuussa, kun osake maksoi 132 dollaria.

Yhtiön suurin uhka on siinä, että iPhonen myyntiluvut ovat kääntyneet laskuun ensimmäistä kertaa laitteen historian aikana. Tämä on Applelle merkittävä asia, koska iPhone tuo yhtiölle 63 prosenttia sen liikevaihdosta.

Vastaavasti Macit tuovat liikevaihdosta 13 ja iPad 8 prosenttia.

Toinen huolen aihe on Kiina, joka on ohittanut Applen tulonlähteenä Euroopan ja lähentelee jo Yhdysvaltain-lukuja. Kiinan talous on kuitenkin hidastumassa, ja Apple on tehnyt maahan todella suuren satsauksen.

Historia ja kilpailijoiden kohtalo ovat kuitenkin osoittaneet, että Applen tulevaisuuden ennustaminen on hyvin vaikeaa. BBC tekee kuitenkin asiantuntijoita kuultuaan muutaman veikkauksen tästä vuodesta:

Apple julkaisee iPhone 7:n, josta tulee massiivinen hitti.

Kehittyviin maihin tuodaan myyntiin budjettilaite iPhone 5SE.

Applen Kiinan-myynti vetää jatkossakin.

Apple murtautuu uudelle markkina-alueelle jättikaupan avulla. Yhtenä esimerkkinä mainitaan Netflix.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (32)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kolmas Applen huolenaihe on kunnollinen pienempi puhelin.iPhone vitosta myydään Kiinasssa jo reiluilla alennuksilla, samoin Intiassa. Halvin tarjous Kiinassa 156 $. Kiinalaiset iPhoneja varastoon ostaneet jälleenmyyjät eivät uskalla jättää laitteita varastoon ja uhmaavat Applea alennusmyynneillään. Kiinaan perustetaan uusia Applen omia myymälöitä pikavauhtia. Omilla myymälöillä saataisiin hintataso pysymään aisoissa.

Syksyllä 2014 Applen talouspäälliköksi valittiin NokiaSiemensin entinen talouspäällikkö Luca Maestri. Hänellä oli helppo aloittaa, kun uusia tuotejulkistuksia oli tulossa ja Applella flow päällä ja Kiinan markkinat avautumassa. Kamerapuolelle otettiin Nokian entinen kameratiimin johtaja. Kumpikaan ei ole saanut mitään aikaan. Kiinalaisten tulot ovat sen verran pienet, että jokaiselle Kiinalaiselle ei voi joka vuosi myydä uutta iPhonea.Markkinat on kyllästetty nopeasti.

Kiinalaiset osaavat tehdä parempia kopioita kuin alkperäiset ovat. He tekevät ja myös myyvät kalliiden Bemareiden Toyotien, Range Rovereiden ja Chevrolettien kopioita. Kiinalaiset ovat jopa boikotoineet alkuperäisiä Chewroletteja, kun yhtiö nosti äläkän kopioimisesta.

iPhonesta on yritetty tehdä mobiililaitteiden Letherman-monitoimityökalua. Samaa laitetta ei kuitenkaan voi käyttää yhtäaikaa moneenkaan toimintoon, joten alalle alkaa tulemaan erikoistujia, kuten Marshall äänentoistollaaan, jotkut kestävyydellään jne.
Anonyymi: Näkemiin_Apple 26.1.2016 16:11

Anonyymi
Näkemiin_Applelle

Liene aika pitkälle oikeassa. Applelta odotetaan tänä iltana jotain uutista/julkistusta uudesta hittituotteesta. Sellainen voi olla vain pienempi ja halvempi iPhone, jolla kurssikehitystä yritetään tukea. Tuskin kannattaa tuoda uudelleen lämmitettyä iPhone vitosta, kun vanhatkin ovat vielä jälleenmyyjien varastoissa, mutta näkyvät tilastoissa Applen toimituksissa ja sitä kautta myydyissä laitteissa.

Kalliiden puhelinten aika on ohi. Pörssikurssi ei enää nouse kuin korkeintaan hetkellisesti. Köyhät jo myyvät hätäpäissään. Siitä kielii osakkeiden myyntivolyymit, jotka tosin tänään jäänevät viime päiviä alhaisemmaksi. Huominen menee myyntitilastojen tukimiseen ja viimeistään perjantaina salkut tyhjenee, jos mistään "mullistavasta" ei tiedoteta. Sitten alkaa suursijoittajien osinkojen kerjääminen ja sitten osakkeiden hävittäminen. Osakekauppa ei hetkauttane juurikaan tavallisia suomalaisia iPhonen omistajia, Jos ei ole vara ostaa puhelinta kuin kytkykaupalla, ei liene varaa eikä ymmärrystä sijoittaaa osakkeisiinkaan.
Anonyymi: NäinTaitaaOlla 26.1.2016 16:37

Anonyymi
Niin no maailmassa nyt vaan on rajallinen määrä ihmisiä, joilla on varaa maksaa puhelimesta joka vuosi tai joka toinen vuosi $1000, josta jää Applelle käteen $500. Toinen ongelma on se, että Apple on jo valloittanut maat joissa operaattorit lainaavat rahat puhelimen hankkimiseen kuluttajalle ja piilottavat laitteen todellisen hinnan.

Toinen ongelma on se ettei Apple pysty tekemään puhelimissaan enää mitään paremmin kuin muut. Kehitys on aika lailla vakioitunut inkrementaaliseksi näpertelyksi uusien innovaatioiden sijaan. Kaikki osaavat ostaa komponenttitoimittajilta parhaat osat ja myydä ne kasattuna yhteen laitteeseen. Ja kun osien todellinen hinta on $200-$300, niin hintapaine Applelle tulee olemaan kova.

Kolmas ongelma on tietysti se että suuri osa Apple-hypeä tulee kyseisen firman pörssikurssista ja myyntiluvuista eikä tuotteiden ylivertaisuudesta. Jos pörssikurssi jatkaa vielä laskuaan ja markkinaosuus livahtaa alle maagisen 10 % rajan, niin tämä menestysmyytti on kyllä vaarassa murtua.

Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy.
Anonyymi: pinaattii 26.1.2016 16:44

Anonyymi
Haitanneeko tuo lasku mittään, nyt on lama ja ei aina voi kasvaa. Minäkin kyllä uskon että applella on joku ässä hihassa seuraavaan malliin ja he käyttävät sitä vain jos suosio hiipuu. Eihän kaikkea innovaatioita tarvii julkistaa jos tuote myy muutenkin.
Anonyymi: Eienääsamppaloita 26.1.2016 16:58

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kolmas Applen huolenaihe on kunnollinen pienempi puhelin.iPhone vitosta myydään Kiinasssa jo reiluilla alennuksilla, samoin Intiassa. Halvin tarjous Kiinassa 156 $.

Jos noilla hinnoilla lähtee Kiinasta ostamaan, saattaa hyvinkin saada feikkipuhelimen.

Kalliiden puhelinten aika on ohi.

Ei ole.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 26.1.2016 16:59

Anonyymi
Nokia ei onnistunut Kiinan valloituksessa, joten miten siinä voisi onnistua Applekaan? Nokialla oli sentään aikoinaan käsissään kaikki valttikortit, erinomaista logistiikkaa myöden. Apple on hyvä ainostaan markkinoinnissa, mutta kiinalaiset arvostavat edullista hintaa. Applella ei siis ole käytännössä mitään menestymisen mahdollisuutta Kiinassa.
Anonyymi: Todellisuus 26.1.2016 17:16

Anonyymi
iPhonen myyntiluvut ovat kääntyneet laskuun ensimmäistä kertaa laitteen historian aikana

Eikös ne "laskuun kääntyneet" luvut tule vasta ensi yönä julki? Ehkä kannattaisi odottaa niitä ennen uutisten kirjoittamista.
Anonyymi: Laatujournalismia 26.1.2016 17:19

Anonyymi
Ne jotka myy nyt tekevät vielä hyvät voitot aplella.SIIS MYY.
Anonyymi: MYYAPLET 26.1.2016 17:36

Anonyymi
Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.
Anonyymi: häkääkansalle 26.1.2016 17:50

Anonyymi
Taas on edellisen perusteella yhdellä murolla jäänyt tänään pillerit avohoidon takia ottamatta.


Tällä käyttäjä ei ole vieläkään käynyt lekurissa...
Anonyymi: totuus_kirvelee_aina 26.1.2016 17:53
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.