Taloussanomat

Apple takoi ennätystuloksen, mutta odottaa myynnin supistuvan

Kuva: © Kim Kyung Hoon / Reuters

27.1.2016 08:56 Teknologiayhtiö Apple takoi ennätystuloksen, vaikka puhelinmyynti jäikin ennusteista viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Applen iPhone-puhelinten myynti kasvoi loka–joulukuussa 74,8 miljoonaan, kun analyytikot odottivat hieman runsaampaa eli 75 miljoonan puhelimen myyntiä.

Yhtiö tulos paisui silti ennätykselliseen 18,4 miljardiin dollariin. Liikevaihto kasvoi 75,9 miljardiin dollariin.

Yhtiö ennustaa myynnin supistuvan tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen, mitä pidetään osoituksena älypuhelinmarkkinoiden kyllästymisestä. Applen mukaan Kiinan markkinoilla on alkanut näkyä "pehmenemistä", eikä Kiinan riittävän ylläpitämään Applen tähän saakka huikeaa kasvua.

Muiden tuotteiden myynti väheni. IPadeja myytiin vuosineljänneksellä 16,1 miljoonaa, kun vuotta aiemmin niitä meni 17,3 miljoonaa. Maceja myytiin 5,3 miljoonaa eli puolisen miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Apple on pyrkinyt laajentamaan valikoimaansa uusiin palveluihin ja tuotteisiin, kuten Apple Watchiin, mutta yhtiö on edelleen hyvin riippuvainen iPhonen myynnistä. Yhtiö ei vielä julkistanut Apple Watchin myyntilukuja.

Amerikkalaisyhtiön kasvua painoi myös moniin muihin valuuttoihin nähden vahva dollari.

Applen osake painui runsaat kaksi prosenttia Yhdysvaltain jälkimarkkinoilla eilen.

Jutun kirjoitti: Digitoday–Bloomberg

Digitoday–Bloomberg

Kommentit (41)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Se sitten niistä ennätyksistä. Iphone myynti 30% pienempi kuin viimevuonna ja iPad sakkaa rajusti. Mac-myynti täysin marginaalista. iUskovaisten itkuparkua luvassa, varmasti aiheina Applen kassa ja ekosysteemi ja ensi vuonna iPhone 7 tekee ihan varmasti uusia ennätyksiä ja Applen auto tulee ihan just kuten Applen TV ja ja...nyyhkis.
Anonyymi: Appletulijaputosi 27.1.2016 9:01

Anonyymi
En ole iPhone-uskovainen, koska Nokian luuria vielä käytän, mutta onhan se aivan loogista, että puhelimen myynti laskee, kun tänä vuona malli uudistui vain kevyesti. Viime vuonnahan iphone 6:tta myytiin valtavat määrät, eikä 6s käsittääkseni ole merkittävästi parempi miltään ominaisuuksiltaan. Ja vielä tärkeämpää, se ei ole eri näköinen, eli puhelinta ei tarvitse vaihtaa edes statussyistä.

Jos ja kun syksyllä tulee taas selkeästi erinäköinen puhelin ja ominaisuudetkin paranevat varmasti hieman, niin eiköhän ennätykset taas pauku.

Macit ja iPadit eivät ole statussymboleja, joten niitä ostetaankin lähinnä vain tarpeeseen.
Anonyymi: Luurimies 27.1.2016 9:20

Anonyymi
Ei vaikuta normikuluttajaan mitenkään, ei vaikka omistaisi applen tuotteita. Nyt lähes jokaisella on applen iphone, niin ei niitä ihan rajattomiin asti jaksa aina uusinta mallia ostaa. Markkinat ovat jo aika täynnä iphoneja ja muun merkkisiä puhelimia. Itselläni on iphone 6s plus ja tässä pitäydyn muutaman vuoden. Vaimolle siirtyi 3 vuotta vanha iphone 5c. Late 2011 macbook pro toimii vielä, niin ei uutta tarvitse ostaa. Ipadiä minulla ei ole, mutta lenovon tabletti androidilla löytyy ja sen käyttö on minimaalista, ihan turha laite. Apple watch minulla oli mutta myin sen pois kun totesin turhaksi, kuten moni muukin iphonen omistaja. Eipä noita laitteita tarvitse koko ajan ostaa kun toimivat ja eivät hajoa, ainakaan omassa käytössä. No apple tekee enempi tulosta itunesilla ja appstorella, sehän se tarkoitus onkin. Eipä itseäni jaksa nuo asiat vaivata. Kun haluan vaihtaa tai ostaa uudn laitteen kun vanha joskus prakaa, niin kokeilen muitakin vaihtoehtoja kuin apple, merkillä ei ole väliä kun samoista tehtaista nuo kaikki härvelit tulee.
Anonyymi: Jopi81 27.1.2016 9:22

Anonyymi
2 vuotta ja kiinalainenkin kyselee että mikä ihmeen apple. Pinguon (omenan) myyntipisteessä oli hiljaista. Parin muun merkin luona kävi kuhina ja itseasiassa minäkin kysyin että mitenkäs tuollaisen saisi, heti hyllystä? Ei olivat loppu ja ei selvinnyt täyttä varmuutta koska saavat lisää. Silti kuitenkin näin kuinka moni siinäkin jonossa teki kaupat (eli osti jonotavaraa).
Niin ja mallin hinta oli aika suolainen verrattuna mätään omenaan jolla ei kohta ole oikeastaan mitään miksi joku sellaisen haluaisi, nimikään ei enää ole siellä päin mitään statusta ellei joku ole jäänyt menneisyyteen luulemaan. Sikäläisissä kaupoissa sen näkee jo nyt. Suomalainen omppufanittaja näkee sen sitten vasta kun kaikki on ohi. Se kaiken lisäksi tapahtuu sitten kun se alamäki alkaa vielä paljon nopeammin kuin Noksun kohdalla.
Anonyymi: LahkonUlkopuolelta 27.1.2016 9:59

Anonyymi
iPadien kohdalla näkyy se mitä Shenzhenin tehtaat ovat pelänneet, iPad myy edelleenkin hyvin ja ne ovat pitkäikäisia. Käytetyt iPadit heikentävät uusien Android pädienkin myyntiä ja eteenkin kannattavuutta. iPad myynti heikkeni vain 17 miljjoonasta 16 miljoonaan kappaleeseen. Käytän iPad Air'istani akun tyhjäksi joka päivä, se on käytännössä läppärin korvike, ei tarvetta vaihtaa. iPad 2 on vielä käytössä ja iPad 3 on sidottuna pariin työohjelmaan.

Sama on Mackien kohdalla, PC kauppa sukeltaa, Mac myy. Yksi syy on, että monet ostavat Mackin, koska haluavat kaksi konetta yhdessä. Yhden joka toimii, toinen joka on Windows. Vaimolla on juuri tuo tilanne, winukki laitetaan päälle, jos tarvitsee tehdä etätyötä.

iPhonessa alkaa näkyä selvä suuntaus, ne ovat jo tarpeeksi hyviä eikä niitä tarvitse vaihtaa edes joka toinen vuosi. Itselläni on iPhone 5c, otin vaimon vanhan kun hän osti iPhone 6 128GB mallin. Päätin että Apple Watch on tärkeämpi kuin uusi iPhone ja olin oikeassa. AW säästää rutosti aikaa ja helpottaa työskentelyä. Vaimo ei aluksi lähtenyt AW hömpötykseen mukaan, naureskeli vain. Mutta kun hän näki, että meikäläisen paino putosi 10 kg AWn jatkuvan nalkutuksen tuloksena ja kellosta on todella hyötyä, niin eikö mitä, hänkin osti. Kun hänen työkaveri näkivät miten sitä käytetään, niin hekin ostivat, nyt AW käyttäjiä on jo 15. Tuo tulee jatkossa syömään iPhone myyntiä ja kovasti.
Anonyymi: Hemppa1970 27.1.2016 10:02

Anonyymi
Jenkit ovat sitkeitä. Ei Apple luovuta helpolla. Sijoittajilla on rahaa osakkeissa niin paljon kiinni, että kurssin pudotus vaikuttaa koko USA:n kansantalouteen. Jenkit ovat tosin eroavat suomalaisista siinä, että he eivät isänmaallisina ihmisinä ala hyljeksimään "kotimaista" tuotetta, kuten suomalaiset hylkäsivät Nokian ja alkoivat sitten raukkamaisesti kilpaa haukkumaan.

Sille tosiasialle ei vaan voi mitään, että toiset tekevät samanlaisia tuotteita halvemmalla ja myös myyvät halvemmalla. Sen lisäksi Kiinalaisten tuotteiden kappalemääräinen myynti kasvaa koko ajan sekä kotona että ulkomailla.

Kurssin ylläpito alkaa jonkin raakileen nopealla markkinoille polkaisulla ja työntekijöiden palkkojen alentamisella ja lomien lyhentämisellä sekä irtisanomisilla. Irtisanomiset toteuteaann ensin ulkomailla, siis Kiinassa. USA:n markkinoilla on jo liikaakin iPhoneja. Ei Kiinalaisillakaan ole rahaa mahdottomasti. Ne jotka ovat ostaneet, ovat jo ostaneet. Markkinaosuudet muualla maailmassa eivät päätä huimaa.
Anonyymi: Oli_odotettua 27.1.2016 10:05

Anonyymi
Lisätään listaan vielä täysin flopannu turhake nimeltä Apple Watch, joka ei suurista odotuksista huolimatta myy sitten millään, on iso kupla todellakin valmis puhkeamaan.
Anonyymi: Appletulijaputosi 27.1.2016 10:09

Anonyymi
Jokaisella Apple Watch käyttäjällä näyttää olevan erillaiset tarpeet. Vaimolle tärkeimmät sovellukset ovat Just Start Recording, koska hän joutuu äänittämään riitatapauksia jatkuvasti, erilaiset säätila, liikenne yms. tiedotukset joissa muutaman minuutin varoituksella voi säästää tunteja ja rahaa, tietysti WeChat,QQ, puhelujen vastaanotto tai ei muutamassa sekunnissa, kännykän pingaus, kun se on monesti hukassa, kameran etäkäyttö ja tietysti fitness jutut. Omassa käytössä kännykkään vastaaminen on tärkein, työhuoneessa ei ole 3G kenttää ollenkaan, joten iPhone on ihan toisessa kerroksessa telakassaan ikkunalaudalla. Molemmat kädet ovat myös yleensä "savessa" tai korvakuulokkeet/kuulosuojaimet päässä, joten en tiedä mistään mitään jollei AW tärise ranteessa. Postimieskin saisi kolkuttaa ovea tunnin.

Applellä on nyt 1 miljardi asiakasta (käyttäjää) ja näyttää, että täällä Kiinassa Apple vetää maton paikallisten merkkien alta. Syy on kyllä Android valmistajien syy, kilpailu on kovaa, myydään uutta tavaraa vanhalla käyttiksellä ja ihmiset suorastaan pelkäävät Android laitteita. Koko ajan tulee China Unicom tai poliisiviestejä, että varo sitä varo tätä. Vanhat iPhonet ovat haluttua tavaraa, niissähän on uusi 2016 mallin iOS ja osia saa halvalla. Toisin on Android puhelimiin, jotka käytännössä heitetään roskiin, vian korjaaminen on kalliimpaa kuin kännykän arvo, jos se ei satu olemaan vain viikon vanha.
Anonyymi: Hemppa1970 27.1.2016 10:10

Anonyymi
Oisko ongelmana se et Apple tekee luuan kestäviä puhelimia?? Ei tavis vaihda toimivaa puhelinta vaan uuden mallin takia.. Kolme vuotta ollu iphone 5 ja vörkii..
Anonyymi: Jjjjjjjj 27.1.2016 10:31

Anonyymi
Niin ja huomautan vielä, että eihän iPhonen myynti pienentynyt, vaan myynnin kasvu pienentyi viimevuoden ennätysmyynneistä. Siitä on vielä aika pitkä matka romahdukseen. On aivan selvää, että kymmenien prosenttien kasvu vuodesta toiseen ei voi toteutua. Ei ainakaan vuotena, jolloin ei lanseerattu oikeasti uutta mallia.

En kyllä käsitä näitä tyyppejä, jotka jaksavat innoissaan vaahdota jostain puhelinfirman romahduksesta, oli se sitten Nokia tai Apple. Jos Apple romahtaisi, niin entä sitten? Miten se teidän elämäänne vaikuttaa?
Anonyymi: Luurimies 27.1.2016 10:33
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.