Taloussanomat

"Ex-nokialaisilla edessä muutto USA:han tai irtisanominen"

Entinen Nokia-talo sai Microsoft-kyltit keväällä 2014.
Kuva: Kari Pullinen

29.1.2016 15:19 Analyytikot eivät näe Microsoftin puhelinbisnekselle parempaa tulevaisuutta. Puhelinten suunnitteluvastuun siirtyminen USA:han vaikuttaa todennäköiseltä.

Microsoft ilmoitti osavuosikatsauksessaan murskaavan kehnoja lukuja älypuhelinmyynnistään. Viime vuoden loppuneljänneksellä Lumia-puhelimien toimitusmäärät putosivat alle puoleen viime vuoden vastaavista luvuista.

Microsoftin mukaan puhelimien myyntimäärän lasku on seurausta "uudesta strategiasta", jossa yhtiö keskittyy bisneskäyttäjiin sekä hyvää hinta-laatu-suhdetta arvostaviin kuluttajiin.

Ilmoituksen yhteydessä matkapuhelintoiminnot järjesteltiin uudelleen. Tämän seurauksena Microsoftilla oli mittavat yt-neuvottelut, jotka päättyivät 2300:n ihmisen irtisanomisiin Suomessa.

Irtisanomishetkellä Suomessa työskenteli puhelinliiketoiminnoissa 3200 henkeä, eli noin kaksi kolmesta joutui lähtemään.

Mobiilialaa seuraavat analyytikot eivät anna paljon enempää toivoa tulevaisuuden suhteenkaan.

– Microsoftin puhelintoiminnot ovat varjo entisestä. Uusimmat luvut ovat pienemmät kuin koskaan. Lisäksi Microsoft ei kerro, mihin Windows Phone on menossa, kommentoi markkinatutkimusyhtiö CCS Insightin analyytikko Ben Wood Digitodaylle.

Woodin mukaan Windows-puhelimien tulevaisuus lepää lähinnä demolaitteiden kaltaisissa yrityspuhelimissa, jotka näyttävät mahdollisille valmistuskumppaneille, mitä Windowsilla voi tehdä.

– Puhelimilla on hyvin vaikea tehdä rahaa tällä hetkellä. Jopa Applella on vaikeuksia. Lumioiden näkymät ovat heikot, Wood sanoo.

Analyytikko ei silti usko Microsoftin lopettavan puhelinvalmistusta, sillä yhtiön on tärkeä säilyttää jalansija mobiilimarkkinassa.

Microsoftin uskotaan yleisesti vaihtavan Lumia-brändin Surfaceksi. Jälkimmäiseen liittyy positiivisempi kaiku, ja laitteet ovat menestyneet markkinoilla.

Tähän liittyy mahdollisuus, että puhelimien suunnittelu siirtyisi Suomesta ex-nokialaisilta Surface-tiimille Yhdysvaltoihin. Mitä mieltä analyytikko on tästä?

– En tiedä. Surface-tiimin onnistuminen oikeuttaisi kyllä ottamaan ohjat puhelinkehityksessäkin. Toisaalta Suomessa on edelleen paljon osaamista, Wood pyörittelee.

Entä johtaisiko tämä irtisanomisiin Suomessa?

– En osaa sanoa. Mutta se olisi linjassa sen kanssa, että puhelintoimintoja skaalataan koko ajan pienemäksi, Wood toteaa.

Pessimistisemmän kuvan Windows-puhelimien tulevaisuudesta maalaa tutkimusyhtiö IDC:n tutkimusjohtaja Francisco Jeronimo, jonka mielestä Microsoftin puhelintulos oli täysin odotusten mukainen.

– Valmistuskumppaneita ei ole, toimitukset vähenevät, eivätkä puhelimet houkuttele kuluttajia. Lumia-brändi on ongelma, mutta Surfaceen vaihtaminenkaan ei pelasta, sillä Applen kanssa on mahdoton kilpailla premium-puhelimissa, Jeronimo luettelee Microsoftin ongelmia.

Jeronimon johtopäätös on tyly: Lisää irtisanomisia on odotettavissa. Myös Suomessa, sillä suunnitteluvastuun siirtäminen Yhdysvaltoihin näyttää hyvin mahdolliselta.

– Microsoftilla on taipumus siirtää toimintoja Amerikkaan, missä pääkonttori sijaitsee. Uskon puhelinten siirtyvän sinne, ja kun se tapahtuu, on entisillä nokialaisilla edessä muutto USA:han tai irtisanominen, Jeronimo toteaa.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (112)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sääli, etten jaksanut olla Nokiassa töissä.
Nyt ilmanmuuta painuisin jenkkeihin ja
karistaisin kännykkäkaupungin synkät tomut
jaloistani.
Anonyymi: Veehooämmä 29.1.2016 15:28

Anonyymi
Tästähän minä eilen taas mainitsin. 1200 kortistoon ja Keilanimeen suomen suurin SPRman vastaanottokeskus. Saas nähdä millasia tukipaketteja näille velkaelviksille tullaan veronmaksajien toimesta kyhäilemään. Sturbulenssia Pk seudun asuntomarkkinoille....
Anonyymi: VerkotTötterölle 29.1.2016 15:32

Anonyymi
Näin sitä Suomessa osataan ryssiä hommat - korvesta ollan tultu ja sinne palataan
Anonyymi: Jooseppimies 29.1.2016 15:39

Anonyymi
Tästähän minä eilen taas mainitsin. 1200 kortistoon ja Keilanimeen suomen suurin SPRman vastaanottokeskus. Saas nähdä millasia tukipaketteja näille velkaelviksille tullaan veronmaksajien toimesta kyhäilemään. Sturbulenssia Pk seudun asuntomarkkinoille....


Heh. Aina ilostuttaa tämä perussuomalainen positiivisuus. Tosi isänmaallista sakkia.
Anonyymi: Wäinämöinen 29.1.2016 15:45

Anonyymi
Suomeen on jäämässä Microsoftin alkuperäinen myyntiorganisaatio (100-200 ihmistä?) ja kaikki Windows phone liiketoiminnot ajetaan alas.

Tänään nimittäin julkistettiin Windows puhelinten myyntilukuja ja ulkomainen theVerge ilmoitti Microsoftin puhelinten kuolleen.
Anonyymi: ItsDeadJim 29.1.2016 15:46

Anonyymi
Puhelimilla on hyvin vaikea tehdä rahaa tällä hetkellä. Jopa Applella on vaikeuksia


Siis niillä on hyvin vaikeaa tehdä epärealistisen paljon rahaa eli niin paljon kuin typerät (=kaikki) analyytikot odottavat.
Anonyymi: fgdgdfgfdgdf 29.1.2016 15:47

Anonyymi
Siinä onkin monella nuorella miehellä valinnan paikka kun voi päättää asuuko islamisoituvassa konkurssipesässä vai lähteekö ison veden taakse ajelemaan rennosti veekasilla.
Anonyymi: suomihelvetti 29.1.2016 15:48

Rekisteröitynyt käyttäjä
Muuto USA:han olisi monelle lottovoittoon verrattava. Palkat ovat siellä kaksin- jopa kolminkertaiset tällä alalla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: LateLazy 29.1.2016 15:50

Anonyymi
Jos tuon alan ihminen PÄÄSEE muuttamaan USA:han työn merkeissä, niin sehän on suurin voitto mitä voi elämässään saavuttaa. Sinnehän ei ole mintekään helppoa päästä kansalaiseksi, yleensä sellaiset suunnitelmat voi unohtaa jo ensi metreillä. Mutta jos siellä on työnantaja joka tukee hanketta, niin uusi ja vauraampi elämähän siellä odottaa. Kuitenkin kun lähes kaikki asiat maksavat 1/3 siitä mitä suomessa eikä ole EU:n järjettömiä energiaveroja ja ympäristödirektiivejä rajoittamassa normaalia elämää.
Anonyymi: Tästä_haaveillut 29.1.2016 15:51

Anonyymi
Onneksi on muutama hyvin toimiva Nokia puhelin kunnossa.
En tarvitse puhelinta muuhun kuin soittamiseen ja joskus tekstiviestien kirjoittamiseen ja siihen vanhat Nokialaiset on parhaita.
Anonyymi: nokialainen 29.1.2016 15:54
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 12
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Suomi-peli selvisi läpi homeen ja rahahuolien

28.09.2011 Recoil Games kertoo yllättävän suoraan, millaisen ponnistuksen takana myöhästynyt Rochard-peli oikein oli.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.