Taloussanomat

Nokialle luvassa 300 miljoonan euron potti vuodessa?

Kuva: Antti Aimo-Koivisto

30.1.2016 17:00 Nokian uskotaan sopivan lähipäivinä patenttiensa lisensoimisesta Samsungin kanssa.

Verkkolaitevalmistaja Nokian ja elektroniikkajätti Samsungin odotetaan kertovan lähipäivinä patenttineuvottelujensa tuloksesta. Analyytikot ennakoivat uutistoimisto Reutersin mukaan Nokian saavan useiden satojen miljoonien eurojen kertakorvauksen.

Nokia ja Samsung kertoivat marraskuussa 2013, että yhtiöiden välistä patenttien lisensoimissopimusta jatketaan viidellä vuodella vuodesta 2014 alkaen.

Samassa yhteydessä firmat kertoivat, että Nokialle maksettavien lisäkorvausten suuruus määräytyy molempia osapuolia sitovassa välimiesmenettelyssä.

Nordean analyytikko Sami Sarkamies arvioi Reutersille, että Nokian liikevoitto voi parantua jopa 700 miljoonalla eurolla tänä vuonna patenttisopimuksen takia. Sarkamies ennakoi, että välimiesoikeus voi päätyä 300 miljoonan euron korvaukseen vuotta kohti.

– Samsung on maksanut Nokialle luultavasti sata miljoonaa vuodessa, ja luku voi nousta nyt noin 300 miljoonaan euroon. Sovittava summa maksetaan myös takautuvasti kahdelta edelliseltä vuodelta, Sarkamies sanoi.

Sarkamiehen suositus Nokian osakkeelle on "pidä". Nokian osake on heikentynyt yhdeksän prosenttia viime huhtikuun jälkeen, jolloin yhtiö kertoi ostavansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Sijoittajat ovat olleet huolestuneita Nokian sopimista ehdoista Ranskan hallituksen kanssa sekä siitä, miten yhtiöiden yhdistyminen käytännössä onnistuu.

Nokian osake voi kuitenkin saada vauhtia patenttisopimuksesta Samsungin kanssa, jos summa on analyytikoiden ennusteita suurempi.

Vaikka Nokia luopui matkapuhelinliiketoiminnastaan myydessään sen Microsoftille, sillä on edelleen suuri matkapuhelinteknologiaan liittyvä patenttisalkku.

Osaketutkimusyhtiö Inderes arvioi torstaina, että Nokia saisi useiden satoja miljoonien eurojen takautuvan korvauksen sekä lisenssitulojen tasokorotuksen.

Lue myös20161000
Lue myös201516911
Lue myös201516163
Lue myös201513241
Jutun kirjoitti: Taloussanomat–Reuters

Taloussanomat–Reuters

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomen "clean tech" -patentit sen sijaan ovat pelkkää mielikuvitusta ja poliitikkojen vientihypetys asian ympärillä vain yksi malliesimerkki kansallistetusta typeryydestä.
Anonyymi: wqertyu 30.1.2016 17:14

Anonyymi
parempi myydä halvalla, kun antaa varastaa ilmaiseksi, siitähän samsung on lähtöisin, niin kuin moni muukin nokian "kaataja" a:lla alkava mukaan lukien.
Anonyymi: einari 30.1.2016 17:41

Anonyymi
Ja lisäksi Google-managerin valvova silmä.
Anonyymi: Googlevalvoo 30.1.2016 17:44

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kannattaisi ehkä miettiä ketä haastattelee. Sami Sarkastinen on ollut Nokian suhteen väärässä vuosikausia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: MontePython 30.1.2016 17:51

Anonyymi
Androidit ovat hyviä lypsylehmiä! Voi vain arvailla paljonko Microsoft, Nokia, Ericsson, jne. lypsäneet OEM-valmistajilta. Tulokset puhuvat puolestaan ja Lumian käyttäjät kiittävät lähes ilmaisista puhelimista, että sovellutuksista.

Iso kiiitos kaikille Androidin ja iOS ostajille sponsoroinnista! Hyvä ja halpa kelpaa aina.
Anonyymi: Ylivoimaa2015 30.1.2016 18:18

Anonyymi
Kannattaisi ehkä miettiä ketä haastattelee. Sami Sarkastinen on ollut Nokian suhteen väärässä vuosikausia.
Vaikka mies on fanittanut Nokiaa vuosia ja ollut lähes aina väärässä, niin nyt analyysi saattaa hyvinkin mennä oikeaan.
Anonyymi: toivotaan_parasta 30.1.2016 18:20

Anonyymi
Kannattaisi ehkä miettiä ketä haastattelee. Sami Sarkastinen on ollut Nokian suhteen väärässä vuosikausia.Vaikka mies on fanittanut Nokiaa vuosia ja ollut lähes aina väärässä, niin nyt analyysi saattaa hyvinkin mennä oikeaan.

Älä viitsi naurattaa :)))
Eihän tuo Sarkamies osaa edes laskea. Että samppa maksais vähemmän kun omppu :)
Anonyymi: EiSaaNaurattaaa 30.1.2016 18:46

Anonyymi
Vain 300 miljoonaa? Pikkurahoja.

Ei edelleenkään siis mitään mistä saisivat rahaa. Yhtään.


Osakkeenomistajille tulossa siis taas mukavat osingot, itkettääkö? Harmittaako kun sait turhana tumputtelijana potkut Nokialta?
Anonyymi: itkuttaako 30.1.2016 19:03

Anonyymi
Eihän tuo Sarkamies osaa edes laskea. Että samppa maksais vähemmän kun omppu :)
Tuo on totta. Sampan kyky neuvotella on Applea heikompi, ja vietyjen patenttien arvo myös suurempi.
Anonyymi: Nokia_wins 30.1.2016 19:11

Anonyymi
Nokialla on ainakin johtajat kyvykkäitä. Irtisanovat tuottamattomia yksilöitä pois sähläämästä ja tekevät tuottavaa bisnestä. Siilasmaa näytti kyntensä myymällä matkapuhelimet Microsoftille ja samaan aikaan kävi verkko-ostoksilla Siemenssillä niin, että Microsoftilla ei tiedetty että he käytännössä rahoittavat NSN- kaupat. Siinä Siilasmaa muutti aivan ennennäkemättömällä tavalla paskan kullaksi. On hyvin mahdollista, että samat ukot venyvät tässä patenttiasiassa yllättäviin suorituksiin. Sitä odotellessa.
Anonyymi: Herra30k 30.1.2016 19:36
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalaisraketti vie Taivaan palatsin kiertoradalle

28.09.2011 Kiinan avaruusohjelma ottaa pitkän askelen torstaina, kun Pitkämarssi 2F -kantoraketti vie matalalle kiertoradalle Taivaan palatsi 1:n.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.