Taloussanomat

Nokian osake syöksyy: Samsung-sopu petti ja täytti odotukset samaan aikaan

Kuva: Tuomas Selänne

1.2.2016 15:36 Analyytikoiden mukaan Nokian ja Samsungin patenttikiistassa saavuttama ratkaisu oli ennakko-odotusten mukainen. Monet sijoittajat olivat silti toivoneet parempaa.

Digitodayn haastattelemien analyytikoiden arviot Nokian ja Samsungin välisestä patenttisovusta ovat keskenään perin erisuuntaisia.

Nokian osakekurssi lähti laskuun Nokian kerrottua patenttikiistan ratkaisusta Samsungin kanssa sekä Samsungin maksamista korvauksista. Kirjoitushetkellä Nokia on lähes 12 prosentin laskussa.

Nokia arvioi, että se saa neuvottelujen tuloksena Samsungilta yhteensä 1,3 miljardin euron korvaukset vuosina 2016–2018.

Nokian patenttisalkusta vastaavan Technologies-yksikön liikevaihto ilman kertakorvauksia nousee sopimuksen ansiosta 800 miljoonaan euroon.

Markkinoiden pettyneestä reaktiosta huolimatta OP.n analyytikon Hannu Rauhalan mukaan Nokian saamat korvaukset olivat odotusten mukaiset.

– Se oli aivan linjassa sen kanssa mitä Ericsson sai Samsungilta, Rauhala sanoo Digitodaylle.

– Jos sen suhteuttaa Ericssonin liikevaihtoon ja siihen mitä Ericsson sai Samsungilta, niin Nokian saama korvaus on samaa tasoa.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen taas pitää markkinareaktiota ylimitoitettuna.

– On tässä vähän ylireagoinnin makua, Rautanen sanoo.

– Ehkä se kuvastaa sitä, että Nokian patenttisalkku on ollut monelle sijoittajalle tärkeä syy omistaa Nokiaa, eikä verkkoliiketoimintaa ole pidetty kiinnostavana.

Nordean analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan sopimustulos ei kuitenkaan täyttänyt odotuksia, vaikka se Ericssonin kanssa linjassa olisikin.

– Kyllä tämä vähän alakanttiin jäi odotuksista, Sarkamies toteaa.

Markkinoiden keskimääräiset liikevaihto-odotukset Nokia Technologies -yksikölle ovat olleet tälle vuodelle 900 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle noin miljardi euroa.

– Ilman uusia sopimuksia näihin ei tulla pääsemään, joten kyllä näitä ennusteita otetaan nyt jonkin verran alaspäin, Sarkamies sanoo.

Nordea oli arvioinut Nokia Technologies -yksikön liikevaihdon yltävän 840 miljoonaan euroon ja ylittävän vuonna miljardin euron rajan.

Vähintään Ericssonin tasolle tai ohi

– Käytännössä puhelinmarkkinoilla on nyt kaksi jättiläistä, Apple ja Samsung, ja patenttitulovirran kasvu on lähinnä niiden varassa, Sarkamies sanoo.

– Huono uutinen on, että Samsungin kautta tuli lisää ainoastaan 130 miljoonaa. Jos vertaillaan Ericssonia, niin se saa 1,2 miljardia vuodessa jatkuvaa tuloa. Käytännössä Nokian pitäisi siis pystyä jostain raapimaan vielä 400 miljoonaa, että se olisi samalla tasolla Ericssonin kanssa.

Samsungin kanssa tehdyn sopimuksen jälkeen odotetaan siis, miten Nokian patenttineuvottelut Applen kanssa päättyvät.

Nordean odotusten mukaan Nokia voisi saada Applelta 450–500 miljoonan euron vuositulot, sillä Apple todennäköisesti tarjoaa Nokialle samanlaista sopimusta kuin Ericssonille.

– Tuossa olisi lisäystä nykytasoon noin 300 miljoonaa, jolla päästäisiin vasta ehkä 1,1 miljardiin, toteaa Sarkamies.

Jopa 1,2 miljardin liikevaihto voisi Sarkamiehen mukaan olla monelle pettymys. Syynä koville odotuksille ovat Nokian älypuhelinpatentit. Samsungin kanssa käydyt neuvottelut koskivat niin sanottuja essentiaalipatentteja, jotka ovat puhelimien standardiin kuuluvia peustekniikoita, joiden käyttöä matkapuhelinvalmistajat eivät voi kiertää.

Nokialla on kuitenkin Ericssonia enemmän melko uusia älypuhelinten tekniikkaan ja ominaisuuksiin liittyviä niin sanottuja implementaatiopatentteja. Nokian mukaan neuvottelut Samsungin kanssa muiden patenttien ja tekniikoiden lisensoinnista jatkuvat edelleen.

Nokia on kuitenkin patenttisalkkunsa kaupallistamisessa Ericssonia jäljessä, koska yhtiö oli vielä pari vuotta sitten keskittynyt matkapuhelimien valmistamiseen. Neuvottelut varsinkin implementaatiopatenttien arvosta voivat viedä vuosia, ja niitä saatetaan ratkoa myös pitkissä oikeudenkäynneissä.

Indersin Rautasen mukaan älypuhelinmarkkinoiden hiipuminen voi vähentää lisenssituloja.

– Nokialla on kuitenkin vielä mahdollisuuksia kasvattaa patenttisalkkunsa tulovirtaa, sekä kehittää täysin uusia patentoitavia tekniikoita, Rautanen sanoo.

OP:n Rauhalan mukaan Nokian kannalta hyvä merkki on esimerkiksi se, että teknologiayhtiö Qualcomm on saanut aikaan lisenssisopimuksia kiinalaisten laitevalmistajien kanssa.

– Myös Nokialla on näitä neuvotteluja käynnissä, eikä ole ainakaan vielä ilmoittanut niiden päättymisestä, Rauhala sanoo.

Rauhala kuitenkin muistuttaa, että Ericsson on varoitellut odottamasta kovaa kasvua patenttimarkkinoilla.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Voitot kotiin ja tilanne palaa normaaliksi. Hätäisimmät yli reagoi. Yhtiö on sama kuin eilenkin ja tulevaisuus ilmeisen hyvä
Anonyymi: Jeremias 1.2.2016 18:33

Anonyymi
Markkina-arvosta suli 6 miljardia eli ilmeisen paljon odotettiin sopparilta. Ihan höpöhöpöä, kurssi laski pitkälti yhden välittäjän toimesta ja kyseessä oli ilmiselvä kurssimanipulaatio.
Anonyymi: Kfkgkgk 1.2.2016 18:36

Rekisteröitynyt käyttäjä
Ostan ilosta ymmyrkäisenä osakkeita, kun pelokkaat pienosakeomistajat myyvät omiaan pois, minä ostan ne pois. Tulee paljon rahaa jälkeenpäin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: untergang 1.2.2016 19:03

Anonyymi
Ihan tätähän mm. Inderes indikoi. Markkina selvästi ylireagoi, saa nähdä paljonko tulee lopulta. Lähdin ostolinjalle.
Anonyymi: jasgu 1.2.2016 19:05

Anonyymi
On se jännää. Etä muut osaavat ja ymmärtävät tehdä sen mitä nokia on patentoinut. Esim puhelimen toimiminen wlan tukiasemana oli nokian patentti 90-luvulta. Mutta he itse ottivat sen viimeisenä käyttöön. Ps. Muut ovat keksineet mm. pilkullisen näppäimistön. Pitäisiköhän Nokian sitten ensikerralla tutustua myös siihen mitä toiset tekevät.
Anonyymi: isänmaanasialla 1.2.2016 22:31

Anonyymi
Voitot kotiin ja tilanne palaa normaaliksi. Hätäisimmät yli reagoi. Yhtiö on sama kuin eilenkin ja tulevaisuus ilmeisen hyvä


Miksi on hyvä, perustele tai erikoiselisa!
Anonyymi: Jeremias 2.2.2016 11:49
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia hävisi hammastahnalle

28.09.2011 Nokian brändi vajosi viidenneksi Intiassa monen vuoden voittoputken jälkeen. Kärkeen palasi Colgate, Economic Times kertoo.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.