Taloussanomat

DNA:lle erätappio pinkissä sodassa – euromäärä salattiin 10 vuodeksi: "Aiheuttaisi merkittävää haittaa"

Tästä on kysymys. DNA ja Deutsche Telekom ovat tapelleet värikysymyksistä kohta vuosikymmenen ajan.

3.2.2016 12:30 Teleoperaattori DNA on kärsinyt erätappion lähes kymmenvuotisessa kiistassaan pinkistä väristä saksalaisen Deutsche Telekomin kanssa. Tuorein erä ratkaistiin markkinaoikeudessa.

Markkinaoikeus on hylännyt suomalaisen teleoperaattori DNA:n turvaamistoimivaatimuksen "pinkissä sodassa".

Kyseessä on tuorein erä vuodesta 2007 lähtien käydyssä sodassa, jota DNA on käynyt saksalaisen operaattorijätti Deutsche Telekomin kanssa. Käytännössä vuosikausien riidassa on kyse tavaramerkeistä ja siitä, miten hyvin operaattorien tunnusvärit erottuvat toisistaan. Kiistan aikana molemmat osapuolet ovat haastaneet toisiaan oikeuteen.

Uusin vaihe kiistassa sai alkunsa viime joulukuussa, kun Deutsche Telekom ja tämän tytäryhtiöt markkinoivat Open Telekom Cloud -palveluitaan Kauppalehdessä julkaistussa mainoksessa.

DNA:n mielestä mainoksissa käytettiin tunnusmerkinomaisesti "samankaltaista pinkkiä tai magenta-väriä", jotka ovat suomalaisoperaattorin tavaramerkkejä.

– Kyseinen väri hallitsee mainoksia ja muut tunnusmerkit ovat siihen nähden toissijaisessa asemassa. Vastapuolten käyttämä pinkin sävy on hyvin lähellä niitä pinkin sävyjä, joihin DNA Oy:llä on yksinoikeus Suomessa, operaattori valitti oikeudelle.

Mainoksen takia DNA vaati turvaamistoimihakemuksessaan, että oikeus kieltäisi Deutsche Telekomia tytäryhtiöineen jatkamasta tai toistamasta palveluiden markkinointia kiisteltyjä värejä käyttäen. DNA vaati myös, että oikeus tehostaisi kieltoa 500 000 euron sakolla.

Markkinaoikeus ei kuitenkaan lämmennyt DNA:n vaatimuksille.

Oikeuden mukaan DNA:lla ei "ole voimassa olevaa rekisteröityä oikeutta pinkkiin tai magenta-väriin". Tuomioistuin katsoi myös, ettei sen kuulu alkaa tutkia, onko pinkki väri vakiintunut DNA:n tavaramerkiksi, vaan tämän asian ratkaiseminen "kuuluu vasta mahdollisen pääasian käsittelyn yhteydessä tehtäväksi".

Päätöstään hylätä DNA:n turvaamistoimihakemus oikeus perustelee sillä, ettei firma ole saattanut todennäköiseksi, että sillä olisi tavaramerkkilakiin perustuvaa oikeutta väriin, joka voitaisiin vahvistaa ulosottokaaressa tarkoitetulla ratkaisulla.

Samalla oikeus päätti julistaa salaiseksi seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi eli 9.12.2025 asti DNA:n turvaamistoimihakemuksessa esiintyneen euromäärän sekä osia Deutsche Telekomin ja kumppaneiden asiakirjoista.

– Tietojen julkiseksi tuleminen todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää haittaa tai vahinkoa niille eduille, joiden suojaamiseksi salassapitovelvollisuus on säädetty, oikeus perustelee.

Kiistan osapuolet voivat hakea vielä noin kuukauden ajan muutosta markkinaoikeuden ratkaisuun korkeimmalta oikeudelta, mikäli se myöntää luvan valitukseen.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (18)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
DNAn IPR vastaava on ollut hieman huolimaton, kun ei ole rekisteröinyt väriä DNAlle. Jos olisi, niin olisi voittanut jutun hyvin todennäköisesti. Värit, logot, tunnussävelet, fontit, markkinointilauseet, yms, yms pitää ehdottomasti rekisteröidä!
Anonyymi: jjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 3.2.2016 12:49

Anonyymi
Oho.
AI.

Minulle pinkki väri tuo mieleen kyllä aivan jotain muuta kuin DNA:n. Mielestäni on hölmöä käydä oikeutta jostain väristä tai esim. pyöreistä kulmista.
Anonyymi: Pinkki_barbababa 3.2.2016 13:00

Anonyymi
on mielenkiintoista että DNA ei voi rekisteröidä pinkkiä väriä logoonsa.Onhan Saksalainen adidaskin ikäänkuin patentoinut tai rekisteröinyt kolme viivaa joka käytännössa tarkoittaa että neljä viivaakin on kolme viivaa.
Anonyymi: penttiwäiskiwäinölä 3.2.2016 13:45

Anonyymi
Siis yhdellä yhtiöllä pitäisi olla yksinoikeus tiettyyn väriin? Yhtä älytöntä kuin Adidaksen tavaramerkki, joka estää muita käyttämästä kolmea viivaa, neljää viivaa, tai viivoja ylipäätään. Hiiteen tuollaiset yksinoikeudet.
Anonyymi: jokuäijä 3.2.2016 14:15

Anonyymi
Onhan Saksalainen adidaskin ikäänkuin patentoinut tai rekisteröinyt kolme viivaa joka käytännössa tarkoittaa että neljä viivaakin on kolme viivaa.
Juu, ja kahden viivan taustaväristä muodostuu myös kolme viivaa, ja periaatteessa myös yhden viivan kontrasti taustansa kanssa luo visuaaliset viivat varsinaisen viivan molemmille puolille. Eli kyllähän tässä nyt oikeastaan kaikki viivat täytyy todeta laittomiksi, jos ei rojalteja makseta. On tää vaikeaa, tää immateriaalioikeuksien valvonta.
Anonyymi: Nykyaika 3.2.2016 14:25

Anonyymi
DNA on hoksannut ryhtyä vähän jälkijunassa yrittämään kansallista (huom!) rekisteröintiä väreilleen vasta n. vuosi sitten. Nyt on vasta siishakuvaihe meneillään.
Ei tuollaisilla väitteillä ole mitään merkitystä, ellei ole tavaramerkkejä rekisteröity ennen kiistan aloittamista.
Anonyymi: Paavo 3.2.2016 14:43

Anonyymi
Onhan Fazerillakin yksinoikeus tiettyyn sinisen sävyyn. Eli ei noi värien rekisteröimiset mitään ennenkuulumattomia ole.
Anonyymi: Niilo- 3.2.2016 15:10

Anonyymi
Voisi kyllä kansainvälisiä IPR-käytäntöjä suoraviivaistaa aika paljon. Loppujen lopuksi kuitenkin osassa maailmaa aineettomille oikeuksille viitataan kintaalla, toisaalla sitten kinastellaan värien samankaltaisuudesta. Jos vaikka nyt tehtäisiin alkajaisiksi teknisen, kaupallisen ja taloudellisen kehityksen edistämiseksi suht väljät säännöt, eli pienennettäisiin oleellisesti sitä kenttää jonka sisällä asioita voi omia itselleen. Sitten voisi jäljelle jääviä, kerta kaikkiaan välttämättömiksi katsottuja oikeuksia ryhtyä voimallisemmin valvomaan. Ja tämän valvonnan pitäisi sitten ulottua kaikkialle, eikä antaa esim. Kiinan toimia käytännössä miten sitä huvittaa.
Anonyymi: MasaE 3.2.2016 15:30

Anonyymi
Pitäskö rekisteröidä yön musta päivän valkea ja ostaa sähkölaitoksen lappuja, saksalaiset joutus valaisemaan koko länttinsä, ettei se ole saman väristä yöllä ja ressuttamaan sen länttinsä päivällä, ettei se ole päivän valkea...
Anonyymi: Hölmöläinen 3.2.2016 15:33

Anonyymi
Mikä ihmeen erätappio jos seuraavana on korkein oikeus ja käsittelyä pitää anoa erikseen ennakkotapauksena.
Anonyymi: tappio 3.2.2016 16:05
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kukaan ei nähnyt putoavaa satelliittia

28.09.2011 Paljon kohua aikaan saanut satelliitti putosi mereen kaukana kaikesta, Nasan lopullinen arvio kuuluu.


2013

Kolme vuotta sitten

Pelikonsolit pääsevät Kiinaan – tarkasti valvottuna

28.09.2013 Kiina on vihdoin sallimassa pelikonsolien myynnin halki maan, joskin ei ilman ehtoja. Aiemmat väitteet nettisensuurin poistamisesta uudella vapaakauppa-alueella saattavat sen sijaan olla vääriä.

.