Taloussanomat

Nokian markkinoille kasautuu pilviä – etsii uusia tuloja

Kuva: Tuomas Selänne

11.2.2016 10:50 Nokia uskoo verkkotuotteiden markkinoiden hidastuvan tänä vuonna. Yhtiö suuntaa katseensa lisensointibisnekseen sekä uusiin teknologioihin.

Nokia raportoi perjantaiaamuna vahvan tuloksen vuodelta 2015 sekä sen viimeiseltä neljännekseltä.

Nokia Technologiesin liikevaihto nousi viimeisellä vuosineljänneksellä 170 prosenttia vuoden takaisesta. Suurin tekijä tähän on Samsungin kanssa päätökseen saatu välimiesmenettely lisensointimaksuihin liittyen. Uutistoimistopuhelussa asiaa kommentoineen toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan Technologiesin liikevaihto olisi noussut myös ilman Samsung-sopimusta, eikä yksikön tuloksenteko jää tähän.

– Jatkamme keskusteluja Samsungin kanssa patenteista, jotka jäivät menettelyn ulkopuolelle. Uskomme vakaasti patenttisalkkumme olevan maailman paras, ja se tarjoaa mahdollisuuksia jatkossakin. Technologies-yksikössä ei kuitenkaan ole kyse vain lisensoinnista, sillä olemme kiinnostuneita digitaalisen median ja terveystuotteiden tarjoamista markkinoista, Suri sanoi.

Täysi määräysvalta Alcatel-Lucentissa lähellä

Suri kertoi Alcatel-Lucent-yhdistymisen etenevän odotettua nopeammin. Surin mukaan Nokia pystyy karsimaan päällekkäisyyksiä ja trimmaamaan tuotevalikoimaansa ilman, että tämä aiheuttaa viivästyksiä tai katkoksia toiminnassa.

Nokia kertoi eilen, että sen hallussa on nyt 91 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeista. Ranskassa lunastusoikeuden (squeeze out) raja on 95 prosenttia. Nokian rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila vakuutti yhtiöllä olevan käytettävissään keinoja, joilla se saa omistuksensa hilattua tarvittavan 4 prosentin verran täyden määräysvallan saamiseksi.

Networks-yksikön liikevaihdon pieneneminen loppuvuodesta heijastelee Surin mukaan koko markkinan tilannetta. Nokia uskoo koko markkinan pienenevän myös vuonna 2016, mihin suurin syy on Kiinan 4g LTE -siirtymän päätökseen saaminen. Toimitusjohtajan mukaan kasvua voi tulla kuluvana vuonna Pohjois-Amerikassa, Afrikassa, Lähi-idässä, Intiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta nämä eivät riitä muualla laskevan verkkoliikevaihdon kompensointiin.

Nokia on edelleen vaitonainen liittyen uusiin lisensoituihin laitteisiin. N1-tabletin julkaisusta on lähes puolitoista vuotta, eikä se ole saanut jatkoa.

Ihamuotila määritteli tabletin tarkoituksen olleen "veden kokeilemista varpaalla".

– Testaamme uusia bisnesmalleja kuluttajamarkkinoilla, ja siitä N1:ssä oli kysymys. Jatkamme markkinan seuraamista ja etsimme järkevää lisensointimallia, mutta meillä ei ole mitään kerrottavaa juuri nyt, Ihamuotila sanoi.

Vuorikatsauksessaan Nokia ei suostunut spekuloimaan vuoden 2016 näkymillä. Uutistoimistopuhelussa Suri vakuutti näkymien olevan kuitenkin lupaavat: Verkkoyksiköllä on nyt aiempaa laajempi markkina ja verkkotuotteet päästä päähän kattava, johon kuulvat niin ip-tuotteet, LTE-ratkaisut kuin pilviteknologia. Lisäksi esineiden internet- ja autoteollisuuden tarjoamat bisnesmahdollisuudet ovat hyvät.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei muuta kuin android puhelinta lisensiointiin, niin kauppa käy. Kun vain älyäisivät jättää apsit kuluttajan valittavaksi. Siinä selviää kaupan päällisiksi samalla, mitä apseja ihmiset todella haluavat ladata puhelimeensa.
Joku Nokia pikaviestipalvelu tietenkin on oltava vakiovarusteena, kun vanhanaikaiset tekstiviestit putoavat pois.
Anonyymi: hobbyanalyst 11.2.2016 11:34

Anonyymi
Markkina ei nähnyt positiivista tai sitten mennyt ei kiinnosta vaan tulev myrsky.
Anonyymi: UncleBen 11.2.2016 11:42

Anonyymi
sama konsultti oli kemiralla ja Outokummulla aikoinaan. Myydään kaikki paitsi 1 tehdas pois, saadaan hyvät rahat ensi vuoden bonareissa
Anonyymi: bonaritjeetanaan 11.2.2016 11:43

Anonyymi
Nokia tekee erinomaisen tuloksen, niin tämän aviisin tärkein uutinen on uusista pilvistä.

Miksi olette niin negatiivisia Nokiaa kohtaan?
Anonyymi: Ihme_touhua 11.2.2016 11:55

Anonyymi
Ostakee Jolla ja Sailfish OS. Ainakin liikevaihtoa
tulee lisää, tuloksesta en teidä. Mutta jos joku huippuoivallus tulee, niin sitten voi tulla rahaakin.
Anonyymi: business_idea 11.2.2016 12:13

Anonyymi
Osinkokahvit tulille.Sihdissä myös pullerot.
Anonyymi: karhunkaveri 11.2.2016 12:43

Anonyymi
Nokia tekee erinomaisen tuloksen, niin tämän aviisin tärkein uutinen on uusista pilvistä.


Varmaan kannattaa hetki miettiä sitä miksi odotettua paremman tuloksen julkistettuaan yhtiön kurssi laski. Tulos kertoo menneisyydestä, pörssikurssi tulevaisuudesta.
Anonyymi: 00530HKI 11.2.2016 12:50

Anonyymi
No kyllähän tässä olisi bisneksen paikka:

Nokia VOK-ventures vaan kehiin ja rikastustoiminta käyntiin, olisi varmasti inte-graation mahdollisuus?
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 11.2.2016 13:44

Anonyymi
Ostamalla Jollan saisivat nopeasti kurssin taas alle kahden euron.
Anonyymi: lyhyeksi_myyvä 11.2.2016 14:05

Anonyymi
Ostamalla Jollan saisivat nopeasti kurssin taas alle kahden euron.
Näin on näreet. Eli tarjoutuisi hyvä ostopaikka! Markkinoiden usko Nokian tuloksentekokykyyn horjuu. Kesällä alkavat massiiviset väenvähennykset antavat osakkeelle pienen potkun ylöspäin, mutta siitä huolimatta tämä vuosi menee Nokia-omistajalla mollivoittoisesti.
Anonyymi: JarnoB 11.2.2016 14:34
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.