Taloussanomat

Nokian Ihamuotila: Nokia saattaa kokeilla paluuta puhelimiin Porschen tyylillä

Nokian Timo Ihamuotila kertoi Barcelonan matkapuhelinmessuilla, että lisensointiliiketoiminta on kehittynyt voimakkaasti matkapuhelinten myynnin jälkeen. Kuva on viime vuoden messuilta.
Kuva: © Gustau Nacarino / Reuters

22.2.2016 18:33 Nokian rahoitusjohtajan Timo Ihamuotilan mukaan Nokian patenttisalkun lisensoimisessa on hyvät kasvumahdollisuudet. Se vie kuitenkin aikaa.

Nokian Timo Ihamuotila uskoo Technologies-yksikön kasvumahdollisuuksiin. Yksi tulonlähteistä on on Nokian noin kymmenentuhatta patenttiperhettä sisältävän patenttisalkun lisensointi.

– Lisensointiliiketoiminta on kehittynyt voimakkaasti sen jälkeen kun Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa, Ihamuotila sanoi Digitodaylle Barcelonan matkapuhelinmessuilla.

Nokia käytti aiemmin patenttisalkkuaan ristiinlisensointiin eli luovutti patenttejaan muiden käyttöön ja sai vastavuoroisesti oikeuden käyttää muiden valmistajien keksintöjä.

– Koska näinhän ei enää ole, niin menee tietysti vähän aikaa että lisensoinnin liiketoimintamalli saadaan muutettua, hän sanoo.

Helmikuun alussa Nokia kertoi osittaisesta patenttisovusta Samsungin kanssa. Patenttineuvottelut Samsungin ja muiden laitevalmistajien kanssa kuitenkin jatkuvat edelleen.

Ihamuotilan mukaan uusia mahdollisuuksia tulee myös tuoreempien teknologioiden kautta. Technologies-yksikön kehittämän Ozo-laitteen toimitukset ovat alkamassa lähiviikkoina, ja muita vastaavia omia laitteita saatetaan kehittää jatkossa.

Ozon mukana yhtiö kehitti Ihamuotilan mukaan paljon myös video- ja surround-äänitekniikkaa, jota voidaan myös lisensoida muille.

Brändi toisen valmistajan käyttöön?

Patenttien ja tekniikoiden lisensoinnin lisäksi Nokialla on pohdittu yhtiön brändin lisensointia. Tämän vuoden lopussa raukeaa Microsoftin ja Nokian välinen sopimus, joka estää Nokiaa käyttämästä nimeään matkapuhelimissa tällä hetkellä.

Ihamuotila tekee selväksi, että matkapuhelinvalmistajaksi yhtiölla ei ole mitään aikomusta. Ihamuotilalla on kuitenkin malleja, miten yhtiö saattaisi antaa brändinsä toisen valmistajan käyttöön.

– Esimerkiksi Porsche Design on tyypillisesti sellainen bisnesmalli, jossa Porsche lisensoi brändiään, mutta tuotteet lentokenttien Porsche-kaupoissa eivät ole Porschen valmistamia.

Muitakin tapoja on, eikä Nokia ei aio pitää asiassa kiirettä.

– Tärkeämpää on, että saadaan se bisnesmalli sellaiseksi, että se on kaikkia osapuolia tyydyttävä ja me uskomme että se todella toimisi. Meidän ei ole mitään pakkoa siihen bisnekseen ole lähteä, Ihamuotila sanoo.

5g voi kasvattaa myös laitekauppaa

Nokia on arvioinut verkkomarkkinoita tänä vuonna tasaisiksi, eli varsinaista kasvua ei ole näköpiirissä.

Toimitusjohtaja Rajeev surin mukaan 5g-verkkoja otetaan käyttöön jo odotettua aiemmin. Aiemmin 5g-verkkojen starttina on pidetty vuotta 2020, kun verkkojen standardointi on valmistunut.

Ihamuotilan mukaan 5g-verkot eivät syrjäytä nykyverkkoja, vaan niitä voidaan ottaa vähitellen käyttöön esimerkiksi suurimmissa kaupungeissa täydentämään nykyverkkoja.

Suuri osa Nokian verkkokaupasta on nykyään ohjelmistomyyntiä, sillä tukiasemiin voidaan tuoda uusia ominaisuuksia uusilla ohjelmistoilla ja päivityksillä.

Nokia kuitenkin julkisti sunnuntaina jo 5g-valmiin verkkotuotteen Airscale-prosessointiyksikön, joka tukee useita nykyisiä verkkotekniikoita.

– 5g:ssä tulee tarvetta myös uudelle raudalle, sillä edellisen sukupolven laitteet eivät tue kaikkia tekniikoita, Ihamuotila sanoo.

Tarvetta lisää myös se, että verkkolaitteita tarvitaan joissakin paikoissa entistä tiheämmässä, kun datamäärät kasvavat ja uusia lyhyen kantaman radiotaajuuksia otetaan käyttöön.

Lisäksi 5g-verkkolaitteita voidaan ottaa käyttöön uusissa paikoissa ja tarpeissa. Itse itseään ohjaavat autot voivat käyttää nopeaa 5g-verkkoa tiedon välittämiseksi toisilleen, joten teiden varsille voidaan tarvita 5g-verkkoa.

Nettiin kytketään myös yhä enemmän erilaisia mittalaitteita, joita käytetään esimerkiksi sähkö- ja vesiverkon valvontaan.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen, Barcelona

Perttu Pitkänen, Barcelona

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (18)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kuulostaa hyvältä. Kyllä Nokia-nimi jonkin teknisen laitteen kyljessä antaa paremman mielikuvan kuin joku nobody-nimi.
Lisää vaan lisenssituotteita niin sehän ruokkii itse itseään.
Anonyymi: Oikea-suunta 22.2.2016 18:47

Anonyymi
No eipä muuta kun tukiaisia ruinaamaan!
Anonyymi: MauriOsaa 22.2.2016 18:59

Anonyymi
Jutulta lähti pohja kun heti otsikossa oli anteeksiantamaton virhe eli 'Porche'
Anonyymi: Porschemies 22.2.2016 19:03

Anonyymi
Microsoft osti Nokialta 8500 muotoilupatenttia, joita Nokia ei tietenkään voi nyt hyödyntää.
Paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos Nokia alkaisi valmistaa Windows-puhelimia :D
Anonyymi: ympäri_tullaan 22.2.2016 19:08

Anonyymi
Microsoft osti Nokialta 8500 muotoilupatenttia, joita Nokia ei tietenkään voi nyt hyödyntää.
Paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos Nokia alkaisi valmistaa Windows-puhelimia :D

Mikä ihmeen muotoilupatentti?
Anonyymi: teollineMuotoilijaTJ 22.2.2016 19:23

Anonyymi
Ei hitossa. Porsce omisti aikoinaan volkkarin. Nyt vw konserni omistaa porchen
Anonyymi: Pienpalkkainen 22.2.2016 19:39

Anonyymi
Microsoft osti Nokialta 8500 muotoilupatenttia, joita Nokia ei tietenkään voi nyt hyödyntää.
Paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos Nokia alkaisi valmistaa Windows-puhelimia :D
Mikä ihmeen muotoilupatentti?


En tiedä yksityiskohtia, mutta myyty mikä myyty.
Anonyymi: ympäri_tullaan 22.2.2016 20:06

Anonyymi
Milloin Nokia maksaa lupaamansa osingot puhelinliiketoiminnan myynnistä?
Anonyymi: EiOleNäkynyt 22.2.2016 20:20

Anonyymi
olisiko sopimusvalmistajia jotka valmistavat nykyisiä menestyspuhelimia? jos on ovatko joskus olleet tai ovatko alihankkijoita? voisiko näitä myydä 5% (tai 10) rojaltilla niin että muutama suuri operaattori hoitaisi massajakelun?
Anonyymi: pregunta 22.2.2016 20:37

Anonyymi
Yrittäjiä on Suomessa aivan liian vähän. Johtuuko mahdollisesti siitä, että pelätään virheitä liikaa? Se tosin ei ole ihme, kun lukee näitä kommentteja, joista suurin osa liittyy puuttuvaan s-kirjaimeen... Säälittävää.
Anonyymi: Salmi 22.2.2016 21:17
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Affecton tietotekniikka auttaa Helsingin johtamista

24.09.2013 Ohjelmistoyhtiö Affecto ilmoittaa sopineensa Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmiin liittyvien tietovarastojen ja raportointijärjestelmien sovellusylläpidosta ja -kehityksestä.

.