Taloussanomat

Supercellin tulos kohosi ennätykseen – myös uusin peli listojen kärkeen

Kuva: Outi Pyhäranta

9.3.2016 12:53 Supercellin pelien suosio nousi viime vuonna uuteen ennätykseen sekä tuloilla että pelaajamäärillä mitattuna.

Peliyhtiö Supercellin liikevaihto ja -voitto nousivat jälleen uuteen ennätykseen. Yhtiö teki viime vuonna 2,1 miljardin euron liikevaihdon, kun se vuonna 2014 oli noin 1,5 miljardia euroa.

Samalla yhtiön voitto verojen jälkeen nousi 693 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli ollut 426 miljoonaa euroa. Liikevoitto ennen veroja nousi 845 miljoonaan euroon.


Supercellin peleillä oli päivittäin yli 100 miljoonaa pelaajaa ympäri maailmaa. Määrä on saavutettu yhtiön Hay Day -, Boom Beach - sekä erityisesti Clash of Clans -peleillä.

Supercellin pelit ovat niin sanotttuja free-to-play -pelejä, eli niiden pelaaminen on ilmaista, mutta pelien aikana on mahdollista käyttää rahaa muun muassa pelihahmojen ominaisuuksien parantamiseen.

Yhtiö ei ole kertonut, mikä on rahaa käyttävien pelaajien osuus kaikista pelaajista. Toimitusjohtaja Paanasen mukaan Aasia ja erityisesti Kiina on ollut yhtiön suurin markkina-alue.

Supercell palkkasi viime vuoden aikana 24 uutta työntekijää, joten sen henkilöstömäärä nousi 176:een.

Yhtiön henkilöstökulut nousivat kuitenkin noin 60 miljoonalla eurolla.

– Kyseessä eivät ole historian suurimmat palkankorotukset, toimitusjohtaja Ilkka Paananen selvittää.

Yhtiö järjesti viime vuonna optioiden ja osakkeiden takaisinosto-ohjelman, jossa se antoi näitä omistaville työntekijöilleen mahdollisuuden myydä ne takaisin yhtiölle.

Supercell osti työntekijöidensä osakkeita ja optioita yli 114 miljoonalla eurolla, jotka kirjattiin Suomen lain mukaan palkkatuloiksi.

Paanasen mukaan yhtiön perustajat, johto ja suurin omistaja, japanilainen Softbank eivät osallistuneet takaisinosto-ohjelmaan.

Noin viikko sitten Supercell julkaisi uuden Clash Royale -nimisen pelin. Paanasen mukaan sen suosio varsinkin Kiinassa on yllättänyt. Clash Royale on noussut Kiinassa kakkoseksi tuottavimpien iPhone-pelien listalle, kun clash of Clans on 22. sijalla.

Peli on noussut ladatuimmaksi iPhone-peliksi 94 maassa sekä tuottavimmaksi 52 maassa.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jokainen työntekijä raapii tulosta noin 4 miljoonaa. Tota voi sanoa kohtuulliseksi tulokseksi. Perinteisen teollisuuden aloilla pyöritään 100-1000 kertaa pienemmissä lukemissa.
Anonyymi: iphooni 9.3.2016 13:21

Anonyymi
Hienoa että menee hyvin mutta silti ihmettelen miksi myivät menestyvän yrityksen.
Anonyymi: hdhdy 9.3.2016 14:00

Anonyymi
Yhdet idiootit eivät myyneet kun tarjottiin 2 miljardia ja kohta ollaan konkurssissa. Toiset idiootit möivät halvalla ja tekevät vuosittain myyntisumman verran rahaa.
Anonyymi: KanervanIle 9.3.2016 14:01

Anonyymi
Softbank teki loistosijoituksen ja "pojat" saivat riihikuivaa enemmän kuin koskaan ehtivät käyttää! Todellinen Win-Win tilanne! Hienoa!
Anonyymi: jörmelö 9.3.2016 14:11

Anonyymi
Japanilaiset ne osaa tuon bisneksen teon.
Anonyymi: MisterMuni 9.3.2016 14:50

Anonyymi
Hienoa, että jollakin yrityksellä menee hyvin! Nyt kyllä alkaa jo huolestuttaa, ettei kävisi kuin Nokialla. Kun työntekijät alkavat rikastua, halu tehdä töitä menee samalla ja pelkkä tilalle tuleva arroganttius kaataa loputkin. Toivottavasti ei käy (taas) näin!
Anonyymi: OnneksiOlkoon 9.3.2016 15:16

Anonyymi
Supercell maksaa tästä tuloksesta 176 miljoonaa euroa veroja. Suomeen.

Työntekijöiden optio- ja osakemyynneistä työntekijät maksavat noin 61 miljoonaa euroa. Suomeen.

Osingoista suomalaiset osakkaat maksavat veroja n. 30 miljoonaa euroa. Suomeen.

Suomen valtion ja kuntien veropotti siis yhteensä 265 miljoonaa euroa.

Kysytäänpä palstan norminillittäjiltä: oliko yhtiön voitto liian suuri ja saivatko yhtiön johto, työntekijät liikaa palkkaa? Olisiko pitänyt maksaa vähemmän palkkaa, osinkoja, optioita, voitonjakoa tms. ---ja siten vähemmän veroja?
Anonyymi: Hyvä_pojat 9.3.2016 16:30

Anonyymi
Hieno homma! Pitkällä tähtäimellä on erittäin hyvä, että japanilainen Supercelliin uskonut sijoittaja saa pääomalleen tuottoa.
Anonyymi: Loistavaa 9.3.2016 18:34

Anonyymi
Supercell maksaa tästä tuloksesta 176 miljoonaa euroa veroja. Suomeen.

Työntekijöiden optio- ja osakemyynneistä työntekijät maksavat noin 61 miljoonaa euroa. Suomeen.

Osingoista suomalaiset osakkaat maksavat veroja n. 30 miljoonaa euroa. Suomeen.

Suomen valtion ja kuntien veropotti siis yhteensä 265 miljoonaa euroa.

Kysytäänpä palstan norminillittäjiltä: oliko yhtiön voitto liian suuri ja saivatko yhtiön johto, työntekijät liikaa palkkaa? Olisiko pitänyt maksaa vähemmän palkkaa, osinkoja, optioita, voitonjakoa tms. ---ja siten vähemmän veroja?


Yritys teki voittoa lähes 900 miljoonaa euroa, mutta maksoi veroja vain 176 miljoonaa. Tuon voitto on kuitenkin suomalaisten työntekijöiden tekemää, meidän verorahoilla koulutettujen työntekijöiden. Heistä olisi voitu kouluttaa myös sairaanhoitajia, palomiehiä, poliiseja. Mutta ei, heistä koulutettiin videopelien tekijöitä ja mielestäni olisi kohtuullista jos tuollaisista voitosta palautettaisiin yhteiskunnan käyttöön vähän enemmän. Esimerkiksi: luuletko että Supercell menisi konkurssiin jos maksaisivat esim. 75% veroja voitostaan, vähennysten jälkeen tietenkin? Siitä jäisi kuitenkin 225 miljoonaa rällättäväksi. Minulle ainakin riittäisi tuollainen summa, itse asiassa voisin maksaa tuosta vaikka 99 % veroja ja silti olisin tyytyväinen (käteen jäisi 9 miljoonaa euroa, puhtaana).
Anonyymi: VeronmaksajaEmeritus 9.3.2016 21:15

Anonyymi
Yritys teki voittoa lähes 900 miljoonaa euroa, mutta maksoi veroja vain 176 miljoonaa.


Uskomatonta kateutta. Ei riitä, että yritys työllistää Suomessa, maksaa veroja satoja miljoonia vuodessa ja tekee hankintoja Suomesta vieläkin suuremmilla summilla. Pitäisi saada vielä yrityksen tekemä voittokin kokonaan ulosmitattua.

Tuon voitto on kuitenkin suomalaisten työntekijöiden tekemää, meidän verorahoilla koulutettujen työntekijöiden.


Itse asiassa voitto on Applen ja Googlen sovelluskauppojen tekemää.

Heistä olisi voitu kouluttaa myös sairaanhoitajia, palomiehiä, poliiseja. Mutta ei, heistä koulutettiin videopelien tekijöitä


Suomella ei ole resursseja kouluttaa enempää sairaanhoitajia, palomiehiä tai poliiseja. Lisäksi poliiseja ja palomiehiä on jo nyt kortistossa, koska heille ei ole tarpeeksi töitä. Miksi arvokkaita resursseja pitäisi käyttää ylijäämän tuottamiseen?

Esimerkiksi: luuletko että Supercell menisi konkurssiin jos maksaisivat esim. 75% veroja voitostaan, vähennysten jälkeen tietenkin?


Ei menisi, mutta se muuttaisi Japaniin. Suomen valtion verotulot menisivät sillä kertaa nollaan.

Minulle ainakin riittäisi tuollainen summa, itse asiassa voisin maksaa tuosta vaikka 99 % veroja


Softbank maksoi yrityksestä 2 miljardia. Se tarkoittaisi sijoitukselle n. 0,45% vuosituottoa. Tuolla tuotolla kukaan ei investoisi Suomeen. Jokainen yritys jättäisi maan.
Anonyymi: uskomatonta 9.3.2016 22:09
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.