Taloussanomat

Elisa alkaa lypsää suomalaisturisteja – Viestintävirasto tutkii

Kuva: Antti Aimo-Koivisto

18.3.2016 11:11 Elisa pudottaa dataroaming-nopeutensa EU:ssa matelutasolle ja myy lisänopeutta. Viestintävirasto tutkii tempun laillisuutta.

Teleoperaattori Elisa on aikeissa pudottaa Saunalahti-liittymiensä datasiirtonopeuden muissa EU-maissa 0,25 megabittiin. Nopeus riittää välttävästi esimerkiksi tekstin lukemiseen, mutta videoiden katselu ja kuvallisten uutisten lukeminen on käytännössä mahdotonta.

Asiasta kertoi viime viikolla Tivi ja tänään Helsingin Sanomat.

Muutos astuu voimaan 30.4. Päivä on sama, jolloin EU:n hintakattoasetus astuu voimaan.

Asetuksen mukaan dataroaming-hinta toisessa EU-maassa saa maksaa enintään viisi senttiä megatavua kohti enemmän kuin kotimaassa. Dataroamingin nopeutta ei kuitenkaan säännellä.

Elisa aikoo myydä esimerkiksi videoiden katseluun riittävää nopeutta 4,90 euron vuorokausihinnalla muissa EU-maissa.

Elisan liittymäliiketoimenjohtaja Jan Virkki sanoi Tiville yhtiön hinnoittelun olevan EU-sääntelyn edellyttämää tasoa halvempaa ja jopa 70 prosenttia nykyhinnoittelua halvempaa.

Elisan hintamuutos on myös viranomaisten tiedossa. Viestintäviraston tekninen toimivuus -ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen kertoo Digitodaylle, että asiaa selvitetään parhaillaan.

– Ei tämä hyvä kehitys siinä mielessä ole, että nopeutta rajoitetaan, Juutinen sanoo.

Viranomaisten selvityksen alla on se, onko Elisan toimintatapa asetuksen mukainen. Viestintävirasto tulee käymään asian tiimoilta keskusteluja operaattorin kanssa.

Juutisen mukaan Viestintäviraston tavoitteena on saada selvitettyä asia mahdollisimman pian ennen kuin uusi hinnoittelu astuu voimaan huhti–toukokuun vaihteessa.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (85)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aivan normaalia, näin tulevat tekemään kaikki operaattorit jatkossa.
Anonyymi: näin_se_menee 18.3.2016 11:29

Anonyymi
Yleisesti ottaen 4G-liittymät ovat Suomessa aivan liian halpoja.
Hintoja on syytä nostaa vastaamaan todellista kulutusta.
Anonyymi: hintoja_nostettava 18.3.2016 11:31

Anonyymi
Aivan normaalia, näin tulevat tekemään kaikki operaattorit jatkossa.


Kunnes ensimmäinen hakee kilpailuetua ja lipeää tuosta spedeilystä. Itse tasaisesti matkaavana, en ainakaan enää harkitse Saunalahteen vaihtoa. En ala mitään paketteja ostamaan joka kerta kun hyppään koneeseen.
Anonyymi: plarmo 18.3.2016 11:34

Anonyymi
Minusta tämä on hyvä asia
- Kotimaan hintoja ei tarvitse korottaa !
- En pahemmin matkustele ulkomailla, joten muutos ei vaikuta paljoakaan omaan nettikäyttöön.
- Kun käyn ulkomailla, voi ottaa kännykän mukaan ja käyttää, pelkäämättä, että mitä jos se kännykkä kuitenkin ottaa nettiin yhteyttä (Joskus iPhone tuotti yllätyksiä ottamalla sammutettunakin nettiyhteyden sähköpostien lataamiseksi).
- Muutenkin ulkomailla pitempään ollessa paikallisen operaattorin prepaid-kortti on mielestäni turvallisin vaihtoehto: ei koskaan ylilyöntejä.
Anonyymi: RivienVälistä 18.3.2016 11:35

Anonyymi
Tosiaankin olisi vähitellen aika näissä tiedonsiirroissa siirtää kustannukset niille, jotka sitä kaistaa kuluttavat.
Anonyymi: Ainoastaankirjaimia 18.3.2016 11:44

Rekisteröitynyt käyttäjä
Elisa on huijari.Meillä oli 100 nopeuksinen yhteys joka parhaimmillaan ylsi n 17.Yleensä nopeus n.10 eli 10% maksimista. Nyt 10 nopeus ja koko ajan Elisa häiritsee nopeutta jotta ottaisimmenopeamman maksullisen. Emmepä ota. Elisa huijaa ihmisiä oikeasti.Tämäkin on huijausta koska jos ovat myyneet aiemmin nopeampana on sama kuin ostaisi mersun,mutta konehuoneesta löytyisi ladan moottori.
Rekisteröitynyt käyttäjä: RubenBloodystiller 18.3.2016 11:58

Anonyymi
Jep! Aina kun yritys tekee jotain niin ensimmäinen reaktio Suomessa on että nyt meitä taas kusetetaan. Tavallinen ihminen ei reissaa Euroopassa, jotta voisi katsella Netflixiä. Tuolla mininetillä ratkaistaan kaikki vahingossa tehdyt sikakalliit roaming-laskut. Se on se mihin EU on pyrkinyt ja hyvä niin.

Jos et pysty olemaan lomalla ilman salkkareita tai netflixiä, niin mene lomalle vaikka Raumalle.
Anonyymi: Pena123 18.3.2016 12:12

Anonyymi
Tottakai näin, luuleko viranomaiset, että telecom palvelut tulisivat olla ilmaisia kun kiiden investoimiseen menee miljardeja???
Anonyymi: Rockvaan 18.3.2016 12:20

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tekisi mieleni murjaista, että eikös se tee niin kaikille asiakkaille koko ajan? - Noh, nykyään tämä väite taitaa olla liioittelua, mutta osatotuudeksi se silti kelvannee.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Hissun_pisu 18.3.2016 12:24

Anonyymi
Eli n. 70e lasku 2 viikon lomasta? Onko tää niiden hintasaarnaajien mielestä se "edullinen" ? Varmasti monet haluaa maksaa 70e pelkästä kiristyksestä..
Anonyymi: nimimerkki-kenttä 18.3.2016 12:28
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Siruvalmistaja haastoi Applen patenttirikkomuksista

26.09.2011 Taiwanilainen siruvalmistaja Via on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Kyseessä voi olla puhelinvalmistaja HTC:n isku Applea vastaan, sillä Vian toimitusjohtaja on naimisissa HTC:n hallituksen puheenjohtajan kanssa.


2013

Kolme vuotta sitten

Britannian älymittariohjelma leikkaa kaksi miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä

26.09.2013 Britannia tavoittelee älymittareihin perustuvalla ohjelmalla kahden miljardin tonnin vuosittaisia leikkauksia hiilidioksidipäästöihin.

.