Taloussanomat
"Monimutkainen ja perehtymistä vaativa asia"

Tietosuojavaltuutettu tutkii Windows XP:n tuoteaktivoinnin

25.10.2001 16:42 Äskettäin markkinoille tulleen Windows XP:n piratismisuoja MPA (Microsoft Product Activation) kiinnostaa tietosuojavaltuutetun toimistoa Suomessa. Järjestelmän käyttäjän tietosuojaa koskevan kysymyksen pohjalta käynnistetty selvitys on kesken toimiston kahdella ylitarkastajalla Heikki Huhtiniemellä ja toimiston it-ekspertillä Risto Heinosella.

- Kyseessä on varsin monimutkainen asia, joka vaatii meiltä perehtymistä ennen kuin voimme antaa mitään lausuntoa, Huhtiniemi sanoo.

Microsoftin tietosuojavaltuutetulle antaman lausunnon mukaan tuoteaktivointi lukee tiedot hakiessaan 5-6 komponentin tekniset tiedot (hajautusluvut) tietokoneista, joihin XP on asennettu, mutta "tallentaa ne turvallisesti erilleen muusta Microsoftille annetusta tiedosta".

XP toimii ilman tuoteaktivointia vain puolitoista kuukautta. Mutta MPA-tuoteaktivointi on eri asia kuin tuoterekisteröinti. Microsoftin selvityksen mukaan MPA koostuu neljästä eri osasta.

MS: "Euroopan tietosuoja täyttyy"

Microsoftin mukaan tuoteaktivointimenettely täyttää eurooppalaisen tietosuojan periaatteet, ja "rekisteriä käytetään vain asiakkaan haluamalla tavalla", ja MPA oli käytössä jo Office-paketissa ennen WinXP:tä.

Microsoftin vastauksessa todetaan, että tuoteaktivoinnin voi tehdä myös anonyymina.

- Tämä harmittaa meitä, että XP:n tuoteaktivoinnista puhutaan tähän tapaan. Kaikkein yksinkertaisinta se onkin tehdä puhelimella soittamalla numeroon 0800 770 215, josta saa aktivointiavaimen tuotteen asennusvaiheessa antamaa koodia vastaan, kommentoi Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Martti Mehtälä.

Mehtälän mukaan tuoteaktivoinneista noin 10 prosenttia tehdään puhelimella, loput 90 prosenttia internet-yhteyden kautta.

Hän korostaa, että XP:n tuoteaktivoinnin voi tehdä vedenpitävän anonyymisti valitsemalla koodin ilmoitukseen jonkin yleisen puhelimen. Kuitenkin XP:n tuoteaktivointisuojajärjestelmä löytää koneen, jossa XP pyörii.

Tämän jälkeen XP:n digitaalinen sertifikaatti ei salli muutoksia esimerkiksi koneen keskusmuistissa, prosessorin kellotaajuudessa, kiintolevyssä tai määrätyissä ohjaimissa (sen sijaan esimerkiksi verkkokortin vaihtaminen sallitaan). Muutoksien jälkeen käyttöjärjestelmä on aktivoitava uudelleen.

Kontrolli tähtää siihen, että WinXP:n voi ladata vain yhdelle tietokoneelle, ja näin käyttöjärjestelmän piratointi vähenee.

Henkilötietoja vasta lisätoiminnoille

Internetin kautta tapahtuvan tuoteaktivoinnin yhteydessä ei ole pakko liittyä Microsoftin rekisteröityneeksi käyttäjäksi, järjestelmä antaa tähän vaihtoehdon.

Mutta esimerkiksi käyttöjärjestelmän mukana tulevan MSN Messagerin mahdollinen aktivoiminen edellyttää hotmail.com -sähköpostiosoitteen avaamista ja näin muodoin laajahkon tietomäärän luovuttamista Microsoftille. Tämän lisäksi MSN:n internet-puhelujen soittaminen edellyttää palvelun tilaajan rahalaitostietojen luovutusta operaattorille.

Uuden henkilötietolain mukainen siirtymäaika päättyi keskiviikkona 24. lokakuuta. Keskiviikkoon mennessä tuli toteuttaa muun muassa kaikki henkilötietolain informointivelvoitteet.

Mehtälä kertoo tehneensä Microsoftin XP-käyttöjärjestelmää koskevan ilmoituksen hyvissäajoin eli tämän vuoden toukokuussa, jolloin asiassa ei ollut mitään epäselvää.

Jutun kirjoitti: Reijo Holopainen

Reijo Holopainen

Mainitut yritykset

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

.