Taloussanomat
? @ Alt Gr + e

Löytyyhän se euromerkki näppäimistöltä

3.1.2002 13:40 Vanhakin näppäimistö taipuu euromerkin kirjoittamiseen: "erkkimerkin" voi suhrata huopakynällä e-kirjaimen alle. Muitakin näppäilytapoja löytyy, mutta euromerkkiä ei kuitenkaan löydy kaikista kirjasintyypeistä.

Euromerkin kirjoittaminen tietokoneen näppäimistöllä askarruttaa monia. Näppäimistön vaihdolle on olemassa toimiva vaihtoehto: nykyisen näppäimistön käyttäminen ja ohjeen merkitseminen teipinpalalla tai tarralla sopivaan kohtaan.

Alt Gr - e tai Alt - Ctrl - 5

Eurohäkkyrän saa kohtalaisen uusissa Windows-käyttöjärjestelmissä (Windows 2000, ME, 98 ja 98 SE) ilman sen kummempia temppuja näkyviin väliotsikossa olevilla näppäinyhdistelmillä. Alt - Ctrl - 5 tarkoittaa sitä, että näppäintä 5 painetaan samalla kun Alt ja Ctrl-näppäimiä pidetään pohjassa. Kahdella näppäimellä merkin saa siis pitämällä Alt Gr -näppäintä pohjassa ja painamalla e-kirjainta.

Linuxissa pätee näistä se helpompi muistisääntö - oikea peukalo Alt Gr -näppäimelle ja "e". Merkistöksi pitää kuitenkin muistaa valita asetuksista iso8859-15 -merkistö, mihin "erkkimerkki" on sisällytetty.

Windowsit 95, NT 4 ja 3.x -versiot vaativat hieman enemmän virittelyä. Microsoftilla on kuitenkin hyvin informatiivinen englanninkielinen sivu, jossa on koottuna eri käyttöjärjestelmiin liittyvät ohjeet euromerkin käyttämiseksi.

Teknisempi esitys Microsoftin käyttämistä euromerkin Unicode-koodeista ja muista Windows-maailman asiaan liittyvistä ilmiöistä on myös olemassa.

Kannattaa huomata, että euromerkki on sidoksissa käytettävään fonttiin. Siksi jokainen fontti jossa merkkiä tarvitaan, pitäisi päivittää euromerkin käsittävään versioon. Muussa tapauksessa merkin tilalla näkyy sellainen merkki, jota käytetään sellaisen merkin esittämiseen, jota ei voida näyttää. Useimmiten se on pystysuora viiva tai pysty "musta laatikko".

Merkistösotkut eivät ole uusia asioita

Vanhastaan tuttu asia on, että Microsoft käyttää erilaisia merkistöjä kuin mitä kaikki muut ovat keskenään sopineet. Tämä pätee myös euromerkkiin.

- Euron tietokonekäytön kannalta on huomattava, että Microsoft on päättänyt noudattaa eri standardia Windows-merkistössään kuin missä se on kaikissa muissa. Siinä mihin Microsoft on sijoittanut euromerkin, on kansainvälisten standardien mukaan laadituissa muissa merkistöissä on kontrollimerkkejä, kertoo erityisasiantuntija Jukka Korpela Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE ry:stä.

Tämä saattaa näkyä käytännössä kummallisina ongelmina: joissakin sovelluksissa euromerkki toimii ongelmitta ja toisissa ei. Myös eri käyttöjärjestelmillä toimivien koneiden yhteiskäyttö voi olla aluksi hankalaa.

- Olen nähnyt useita Windowsissa toimivia ohjelmia, jotka eivät sisäisesti käytäkään Windowsin omaa merkistöä vaan jotain muuta. Lisäksi käytössä on vielä sovelluksia, jotka käyttävät vanhaa DOS-merkistöä, Korpela jatkaa.

Teknisempää ja yksityiskohtaisempaa tietoa euromerkistä tietojärjestelmissä on osoitteessa. http://www.dragoman.org/euro/.

Jutun kirjoitti: Elias Aarnio

Elias Aarnio

Mainitut yritykset

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vilautti Windows-puhelinta: "Tyrmäävä"

27.09.2011 Nokia on esitellyt vielä julkaisematonta Windows-puhelintaan yhteistyökumppaneille. Vastaanotto on ollut hyvä, väittää Nokia-johtaja Conor Pierce Pocket-lint -verkkolehden haastattelussa.


2013

Kolme vuotta sitten

Autopomo voi jyrätä Elopin Microsoftin johtajakisassa

27.09.2013 Ohjelmistojätti Microsoftin seuraava toimitusjohtaja saattaa tulla toimialan ulkopuolelta.

.