Taloussanomat
Hankinnasta vastaavat valtio ja 50 kuntaa

Julkishallinnolle etsitään yhteistä tunnistus- ja verkkomaksuratkaisua

Valtioneuvosto kuvailee hanketta poikkeuksellisen laajaksi.

27.4.2005 16:58 Julkishallinnon yhteisen sähköisen tunnistamisen ja verkkomaksamisen alustan hankintaprosessi on käynnistynyt, kertoo valtioneuvosto. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni julkishallinnon palveluntuottaja käyttäisi samaa teknistä alustaa tuottaessaan kansalaisille tunnistautumista ja maksamista vaativia verkkopalveluja.

Hankinnan tekevät valtio ja yli 50 kuntaa yhteistyössä. Julkishallinnon yhteinen tietotekniikkahanke on maassamme poikkeuksellisen laaja ja ainutkertainen, Valtioneuvosto painottaa. Alusta on tarkoitus saada kuntien ja valtion palveluntuottajien käyttöön syksyllä.

Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman ministeriryhmä on antanut yhteishankinnalle voimakkaan tukensa. Ministeriryhmä on korostanut, että kansalaisten sähköisten palveluiden saatavuus ja yhdenmukaisuus ovat erittäin tärkeitä asioita, ja julkisessa hallinnossa olisikin mahdollisuuksien mukaan käytettävä yhtenäisiä järjestelmiä.

Ainutlaatuinen hanke

Ajatus julkishallinnon yhteisestä verkkotunnistautumisen ja -maksamisen alustasta lähti liikkeelle pääkaupunkiseudun kaupunkien aloitteesta. Työssä ovat olleet tiiviisti mukana myös Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta Juhta ja hallituksen tietoyhteiskuntaohjelma. Näiden lisäksi projektiin ovat osallistuneet valtiovarainministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Kun verkkotunnistautumisen ja -maksamisen tekniset perusratkaisut hoidetaan yhteistyössä, voivat kunnat ja valtion palveluntuottajat keskittyä entistä paremmin itse verkkopalveluiden tuottamiseen. Julkishallinnon verkkopalvelun käyttäjälle eli kansalaiselle yhdenmukaistaminen ja yhteistyö tarkoittavat entistä helpompaa palvelujen käyttöä, Valtioneuvosto hahmottaa.

Ainutlaatuiseksi hankeen tekee se, että yhteisessä hankinnassa on mukana poikkeuksellisen suuri määrä kuntia sekä valtionhallinto. Kuntasektorin ja valtionhallinnon näin laaja ja koko maan kattava yhteistyö on vielä harvinaista, mutta verkkotunnistautumis- ja -maksamis-hankkeesta saadut kokemukset antanevat hyvän pohjan tulevallekin yhteistyölle, jota niin Juhta kuin hallituksen tietoyhteiskuntaohjelma pyrkivät edistämään.

Neuvola-ajat ja kurssi-ilmoittautumiset netitse

Valtioneuvoston mukaan koko julkishallinnon tasoista yhteishankintaa ei nykyisen hankintalainsäädännön puitteissa ole mahdollista tehdä, mutta tarjouspyyntö ja hankintaprosessi hoidetaan kuitenkin yhtenä kokonaisuutena. Hansel Oy toimii kilpailutuksessa julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittamana valtion yhteishankintayksikkönä. Se tulee solmimaan puitesopimuksen valitun toimittajan kanssa ja vastaa jatkossa sopimuksen ylläpidosta ja markkinoinnista valtion yksiköille.

Helsingin kaupungin hankintakeskus toimii puolestaan palvelun kilpailuttamisessa kuntia edustavana tahona saamiensa valtuutusten ja toimeksiantojen pohjalta. Hankkeessa mukana olevat kunnat ovat antaneet valtakirjan asiasta Helsingin kaupungille.

Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman yhtenä tavoitteena on kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiuksien ja tietoyhteiskuntapalveluiden käytön tehostaminen. Nyt käynnistetyn hankinnan avulla valtio ja kunnat voivat tarjota kansalaisille yhä moninaisempia palveluita, jotka vaativat käyttäjän sähköistä tunnistamista.

Internetin kautta voi tulevaisuudessa palvelua hyväksikäyttäen vaikkapa varata ajan neuvolaan tai hammashoitoon, hankkia päivähoitopaikan tai ilmoittautua kansalaisopiston kursseille ja maksaa kurssimaksun jo ilmoittautumisen yhteydessä.

Jutun kirjoitti: Tuomas Karvonen

Tuomas Karvonen

Mainitut yritykset

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

F-Secure suojaa Facebookin vaaroilta

28.09.2011 F-Secure on julkaissut ilmaisen Sharesafe-sovelluksen, jolla voi tarkastaa Facebookissa jakamiensa linkkien turvallisuuden.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.