Taloussanomat
IC Insights synkistelee:

Sirujen varastot täyttyvät yllättäen

16.9.2005 11:16 Puolijohteiden inventaarit näyttävät yllättäen paisuvan, tutkimusyhtiö IC Insightsin raportista ilmenee. Tilanne voi tietää vaikeuksia Texas Instrumentsin ja STMicroelectronicsin kaltaisille yhtiöille, joiden siruja käytetään kulutuselektroniikan laitteissa kuten kännyköissä.

Ylitarjonta koskee erityisesti niin sanottuja analogisia siruja, jotka ovat halvempia ja rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin esimerkiksi pc-laitteissa käytetyt puolijohteet.

- Analogisten sirujen tarjonta ylittää kysynnän kahden seuraavan neljänneksen aikana, arizonalaisen IC Insightsin toimitusjohtaja Bill McClean arvelee.

IC Insightsin näkemykset poikkeavat puolijohdejättien kuten Intel Corp:n ja Samsung Electronics Co:n aiemmin tässä kuussa julkistamista ennusteista, joissa puolijohdealan kaksi suurinta yritystä sanoivat odottavansa kysynnälle vahvaa jatkoa.

Myös alan kolmonen Texas Instruments ja National Semiconductor ovat sanoneet, että tilaukset ovat ylittäneet yhtiöiden ennusteet.

Tänä vuonna maailmassa myydään arviolta 213 miljardin dollarin arvosta puolijohteita.

Alamäki alkoi Aasiassa

Bill McClean torjuu yritysten aurinkoiset näkemykset. Hänen mukaansa siruvalmistajat ovat aina viimeisiä näkemään varastotasojen nousun. Myös McClean oli aiemmin odottanut, että sirujen ylitarjonta alkaa vaivata alaa vasta ensi vuonna tai vuonna 2007.

Toukokuussa IC Insights ennusti puolijohdemyynnin arvolle neljän prosentin kasvua tälle vuodelle. Aiemmin yhtiö oli ennustanut alalle kahden prosentin supistumista.

Joka tapauksessa useiden siruvalmistajien osakekurssit laskivat jo tänään Aasian pörsseissä. Muun muassa Taiwan Semiconductor Manufacturing putosi 2,4 prosenttia 52,60 Taiwanin dollariin. Koreassa Samsung Electronics tippui 2,3 prosenttia 593 000 woniin.

Torstaina myös JP Morganin spesialistit Bhavin Shahin johdolla ennustivat kireitä aikoja dram-sirujen valmistajille.

Sirumiehet luottavaisina

Toisaalta Intelin talousjohtaja Andy Bryant sanoi haastattelussaan syyskuun 8. päivänä, että Intel näkee pc-laitteissa käytettyjen sirujen kysynnän olevan terveessä kasvussa.

Samana päivänä Texas Instrumentsin sijoittajasuhteista vastaava johtaja Ron Slaymaker kertoi analyytikoille, että TI:n asiakkailla on kovat odotukset tulevalta joulukaudelta.

Myös Samsungin Hwang Chang Gyu tuntuu lukeutuvan Bill McCleanin kuvailemiin luottavaisiin sirumiehiin.

Hwang sanoi viime viikolla, että Samsung odottaa ennätystoimituksia kolmannelta ja neljänneltä neljännekseltä erityisesti NAND flash -sirujen hyvän kysynnän myötä. Näitä tuotteita käytetään esimerkiksi digitaalisissa kameroissa ja mp3-soittimissa.

Hwang ja Slaymaker sanoivat lisäksi, etteivät he ole huomanneet erityisiä ongelmia edes hurrikaani Katrinasta, joka sentään on USA:n historian kallein luonnonmullistus.

Katrina on saanut esimerkiksi investointipankit Lehman Brothersin ja Goldman Sachsin alentamaan koko USA:n kasvuennusteita.

- Jos USA:n talouskasvu hidastuu ennen joulusesonkia, silloin myydään vähemmän digikameroita ja litteitä televisioita, Bill McClean huomauttaa.


Jutun kirjoitti: Markku Pervilä

Markku Pervilä

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Harvat ja valitut pääsevät testaamaan Steam-pelikonsolia

27.09.2013 Steam-asiakas saattaa saada Valven Steam Machinen testiin, jos on onnekas. Yhtiö lähettää kourallisen prototyyppikonsoleita aktiivipelaajille.

.