Taloussanomat
Syytesuoja tulossa GNU-lisenssiin

Linux-aktiivit muuttamassa lisenssiehtoja Microsoftin pelossa

22.11.2006 07:50 Linux-aktiivit ovat muuttamassa käyttöjärjestelmän lisenssiehtoja Microsoftin ja Novellin sopimuksen vuoksi.

Microsoft solmi hiljattain sopimuksen Novellin kanssa. Sopimuksen mukaan Novell maksoi Microsoftille kertakorvauksen siitä, ettei Microsoft syytä Novellin asiakkaita patenttirikkomuksista.

Linux-pioneeri Eban Moglenin mukaan Microsoft-Novell -sopimus kiertää GNU General Public -lisenssiä, joka on vallitseva lisenssi Linuxissa ja monissa muissa vapaissa ohjelmissa.

Moglen kumppaneineen on jo aloittanut työn porsaanreiän tukkimiseksi lisenssin seuraavassa kolmosversiossa. He aikovat lisätä siihen lauseen, jolla kaikki lisenssin käyttäjät lupaavat olla nostamatta syytteitä.

Lauseen ansiosta Microsoftin sopimus kääntyisi päälaelleen. Mikäli yksi käyttäjä olisi suojassa Microsoftin syytteiltä, kukaan muukaan ei voisi saada syytettä.

- Tällä hetkellä ei liene kovin vaikeaa saada Linux-yhteisön hyväksyntää muutokselle, Moglen totesi Reutersin mukaan. Hän arvioi, että muutos hyväksyttäneen viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Asiassa voi kuitenkin olla mutka. Esimerkiksi InformationWeek muistuttaa blogissaan, että Linus Torvalds ei välttämättä hyväksy GPL3:a koskemaan Linuxia.

Paineita Red Hatille

Microsoft sanoo omistavansa tekijänoikeuksia osaan Linuxin teknologiasta, vaikka yhtiö ei olekaan määritellyt kyseisiä oikeuksia.

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer sanoi haastattelussa hiljattain, että asiakkaat, jotka hankkivat Linuxin muilta kuin Novellilta, voivat joutua hankaluuksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tämä lisää painetta Novellin kilpailijalle Red Hatille, joka voi joutua tekemään vastaavan sopimuksen Microsoftin kanssa.

Kumpikaan, Novell eikä Microsoft, halunneet kommentoida lisenssimuutoshanketta.

Jutun kirjoitti: Marko Mannila

Marko Mannila

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllä kommentteja on tullut sekä Novelita että Microsoftilta.
Ehkä ei välttämätta ITviikolle (joka tuskin on kommentteja vastinutkaan)..

Muutama linkki asiasta:
http://news.com.com/Microsoft%2C+Novell+spar+over+Linux+agreement/2100-7344_3-6137444.html?tag=nefd.top

http://www.theregister.co.uk/2006/11/20/microsoft_claims_linux_code/

http://www.theregister.co.uk/2006/11/20/eben_moglen_on_microsoft_novell/

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=35830

http://www.linux-watch.com/news/NS7228555922.html

http://www.linux.com/article.pl?sid=06/11/17/180224

http://www.linux-watch.com/news/NS3985031203.html

http://www.linux-watch.com/news/NS9955615279.html
Anonyymi: lasse 22.11.2006 8:54

Anonyymi
Mielenkiintoista kuinka M$ johteisia ovat myos linux vaki.
Sopimus jne on tulkittu olevan olematon/olemassa oleva
todiste (riippuen kummassa leirissa vaikuttaa) siita etta
linux rikkoo M$ patentteja.
En ole viela nahnyt yhtaan kommenttia jossa asia tulkittaisiin
pain vastoin, eli ehka se olikin niin etta M$ rikkoi Novellin
patentteja ja nyt vaan sumuttaa kaikkia (hyokkays on paras
puolustus).
Anonyymi: leif 22.11.2006 9:18

Anonyymi
En ole viela nahnyt yhtaan kommenttia jossa asia tulkittaisiin
pain vastoin

Ei oikein istu Linuxin / OSS:n ideologiaan lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan. Linuxin suojaamiseksi on toki olemassa 'avoimia' patentteja mm Open Invention Network ja OSDL:n Patent Commons keräilevät näitä.

Jos Microsoft oikeasti omistaa ja hyödyntää jotain Linuxia kiusaavia patentteja, heittäkääs hatusta kuinka montaa vaikkapa IBM:n patenttia Microsoft rikkoo? Näillä portfolioilla ei yleensä ole tapana uhitella, paitsi paniikissa ;)

Ballmerin lausunnot ovat vain Ballmerin lausuntoja, kukaan ole koskaan väittänyt herran olevan erityisen fiksu. Pieksee ehkä M.Ehtälän, ehkä ei.
http://www.linux-watch.com/news/NS8308472991.html
Anonyymi: jukka 22.11.2006 9:35

Anonyymi
Microsoft tehnee SCO:t ja hiljenee myöhemmin tai kaivaa esiin patentin jossa todistetaan kuinka hiiri liikkuu pöydällä kun siihen osuu käsi.
Anonyymi: D 22.11.2006 9:38

Anonyymi
Sopimus on laajasti ja perustellusti tuomittu olevan osa Microsoftin pelottelukampanjaa. Mitään tiettyjä patentteja ei toki mainita, ja Microsoft saa muuttaa ehtoja koska tahansa.

Selkeästi kikkailemalla koetetaan kiertää GPL:n kielto asettaa ylimääräisiä rajoituksia "Novell ei tee sopimusta patenteista, vaan Microsoft lupaa suoraan loppukäyttäjille".

Se, että Linux-kernel ei tule siirtymään GPL v3:een ei ole mikään ongelma: FSF omistaa oikeudet mm. GCC-kääntäjään, GLIBC:hen ja moneen muuhun tärkeään komponenttin, ja ne tulevat siirtymään uuteen GPL-versioon varmastikin.

(Riippumatta siitä, vaihtaako Linus mielipidettään, Linux-kernel ei voi siirtyä GPL v3:een, ellei kaikilta kirjoittajilta saada siihen lupaa, koska Linux ei sisällä yleisesti GPL-lisenssin alla julkaistavissa olevissa olevaa ehtoa "lisensoitu GPL v2 tai uudempien ehdoilla", vaan ainoastaan viittaukseen versioon 2.)
Anonyymi: Tero 22.11.2006 9:47
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokialta luvassa "erikoinen laite" erikoisessa paikassa

26.09.2013 Nokia valitsi merkillisen paikan julkistaakseen liudan uusia laitteita lokakuussa. Myös yksi laitteista on The Vergen mukaan massasta poikkeava.

.