Taloussanomat
Käytön kesto ja datanopeus vaikuttavat valintaan

Saunalahden prepaid-nettiliittymä: halpa vai kallis?

Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

20.5.2009 16:44 Saunalahden 3G-verkoissa toimivan prepaid-nettiliittymän mukana saa internet-tikun, johon voi vaihtaa myös toisen operaattorin liittymän. Liittymän aloitusmaksu 79 euroa on halvempi kuin 3G-tikkujen hinnat kaupoissa.

Saunalahti tiedotti eilen tarjoavansa ensimmäisenä Suomessa mobiilia prepaid-laajakaistaliittymää. Digitodayn eilinen juttu Saunalahden prepaid-liittymästä herätti runsaasti keskustelua.

Liittymän aloitushinta on 79 euroa, johon kuuluu 3G-yhteydellä varustettu nettitikku sekä arvoseteli, joka oikeuttaa kuukauden ajan rajoittamattomaan tiedonsiirtoon.

Ensimmäisen arvosetelillä saatavan kuukauden jälkeen liittymälle voi ostaa jatkoaikaa 6,90 euron viikkohintaan.

Toisesta kuukaudesta alkaen liittymän neljän viikon käytön hinnaksi tulee siis 27,60 euroa.
Pakettiin kuuluva nettitikku on mallia Huawei e160e, jonka suurin latausnopeus 3,6 Mbit/s. Saunalahti tarjoaa e160e -tikkua alle 2 Mbit/s -mobiilinettipakettiensa mukana.

Saunalahdella ja Elisalla ei ole aiemmin ollut mobiilinettipaketti 3,6 Mbit/s -nopeudella. Sen sijaan Sonera tarjoaa samaa datanopeutta kuukausiveloituksella noin 35 euron hintaan.

Elisalla ja Saunalahdella taas mobiilit 2 Mbit/s -liittymät maksavat kuukausiveloituksella noin 30 euroa, ja 5 Mbit/s -nopeudella noin 35 euroa.

Jos paketin 79 euron hinnasta vähentää liittymän neljän viikon hinnan 27,60 euroa, saa nettitikun hinnaksi 51,40 euroa. Vielä halvemmaksi laskennallisen hinnan saa tietysti, jos vähentää paketin hinnasta Soneran 35 euron kuukausihinnan.


3G-nettitikun hinnaksi 51 euroa on vähän, sillä kaupoissa internet-tikut ja -mokkulat maksavat yleensä yli sata euroa. Toisaalta yli sadan euron tikuissa datanopeus on yleensä kaksinkertainen, eli 7,2 Mbit/s.

Jos prepaid-liittymää harkitsee vain lyhytaikaiseen käyttöön, on 79 euron lähtöhinta korkea. Ulkomaalainen turisti tai väliaikaisesti maassa oleskeleva ei kuitenkaan voi hankkia vastaavaa liittymää jälkikäteen veloitettavalla kuukausiveloituksella.

Jos nettitikkua tai liittymää tarvitsee pidempiaikaiseen käyttöön, Saunalahden prepaid-liittymä kannattaa harkita, ainakin nykyisillä hinnoilla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että nettitikun datanopeus on 3,6 Mbit/s.


Saunalahden prepaid-liittymän mukana tulevaan tikkuun voi laittaa minkä operaattorin sim-kortin tahansa, eli ei ole sim-lukittu. Laite sisältää Saunalahden ja Elisan asetukset, ja käyttäjä voi asentaa ne mikäli käyttäjä näin haluaa.

Käyttäjä voi silti ottaa itse netistä haluamansa ohjelman ja käyttää sitä ja minkä tahansa operaattorin korttia ja asetuksia.

ArkistoSaunalahdelta kallis prepaid-nettiliittymä maksuhäiriöisille 19.5.2009
ArkistoSaunalahti korvaa mokkulan tikulla 31.3.2008
Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Minäkin ajattelen joskus ääneen sisäistääkseni jotain ajatuksia, mutten toki sitä ajattelua suolla nettiin :D
Mutta kiitos nyt tästä ajatustenvirrasta!
Anonyymi: sju 20.5.2009 17:11

Anonyymi
Digitodayn eilinen juttu Saunalahden prepaid-liittymästä herätti runsaasti keskustelua.


Paljon enemmän keskusteluahan nuo piratismiin liittyvät artikkelit herättää, niin kuin pitääkin. Että tuo 68 kommenttia (kun äsken tarkistin) ei ole paljon mitään. 160 kommenttia on saanut jo nollatoleranssin uutisointi itviikossa.
Anonyymi: Nimetön 20.5.2009 17:48

Anonyymi
Voisiko kirjoittaja kertoa minulle millä operaattorilla on tarjota 7,2 megan nopeus.

Kallo räjähtää...
Anonyymi: Gaahrsg 20.5.2009 18:24

Anonyymi
saunalahden puljusta pysyn kaukana..helvetin surkea asiakaspalvelu ja kallis...miksi maksaa paskasta.
Anonyymi: hakaniemen hakkeri 20.5.2009 19:18

Anonyymi
Todella halpahan tuo on, mikäli sinulla ei nettitikkua ole ennestään.

Jos on jo nettitikku ja tarvitsee väliaikaiseen käyttöön dataliittymän, niin halvin on Saunalahden prepaid ilman nettitikkua.

Aika yksinkertaista?
Anonyymi: Mokkula 20.5.2009 19:40

Anonyymi
Pakko laittaa vielä kommenttia tähänkin, piti laittaa edelliseen juttuun mutta uudempi parempi.

Tikusta tosiaan sen verran että maksaa uutena 199 ? (ainakin Elisa Shopitissa) ja saunalahden prepaidissa 79 ?. Laite tukee tosiaan 3,6 Mbittiin, tästä kalliimpia laitteita on mitkä tukee 7,2 Mbittiin mutta minkään operaattorin verkko ei tosiaan sinne asti tue (ainakaan niin että olisi myynnissä). 5 mbitin yhteyttä on saatavilla mutta aika harvaan paikkaan vielä (kehä III ulkopuolella).

Saunalahden prepaid taas antaa nopeutta sen verran kun verkosta saa, eli maksiminopeuden.

Ja mitä hintaan tulee niin 2M mlk maksaa sauniksella 29,80 ? ja 5M 34,90 ? ja tämän kk-hinta on se 27,60 ? eli hinta vertaa nopeus jää kyllä ihan selvästi alle. Ja jos ei tarvitse nettiä koko kuukautta niin sitä ei ole pakko pitää, joten tulee vielä edullisemmaksi.

Joku oli myös laittanu kommenttia että tulee kalliiksi "aloitusmaksu" ku on työmatkoilla vaan. Ostaja saa tikun omakseen, ilman lukitusta (jos vaan osaa itse hakea netistä ohjelman että voi käyttää muilla operaattoreilla), joten voit ottaa tikun käyttöön koska vaan ja voit avata normin mlk:n esim. 384 nopeudella hintaan 9,80 kk ilman määrä-aikaisuutta. Eli ei tarvitse maksaa sitä 27,60 ? hintaa jos sattuu olee luottotiedot kunnossa eikä tarvitse nopeinta yhteyttä.

Ja turistit joilla on 3G-modeemi voivat ostaa ihan normaalin saunalahden prepaidin, joka maksaa tällä hetkellä 3 ?, tilata siihen datapaketin ja surffata sillä.

Ja mitä tuohon soneraan tulee, niin tuo on tosiaan sitten se 24 kk sopimus, jotta saa sen modeemin ilmaiseksi ja siitä en sitten tiedä että onko nopeus tuo sen takia että siihen tulee modeemi joka tukee nopeutta 3,6 mbittiin asti. Toisin kuin saunalahden 2 ja 5 mbitin nopeuksiin tulee modeemi joka tukee 7,2 mbittiin asti. Mutta ne ovat sitten niitä 24 kk sopimuksia.

Pakko vielä sanoa että jos maksat siitä modeemista 79 euroa ja saat siihen 1 kk ilmaiseksi mlk:ta, aloituspakkaus (prepaid sim-kortti) 2,90 ? sekä 6 euroa puheaikaa, eli modeemin hinnaksi tulisi 42,5 ?, niin etköhän saa sillä hinnalla ainakin modeemin myytyä eteenpäin jollekkin?

Pistää hiukan ärsyttää tällaset jutut kun ei yhtään tiedetä mistä kirjotetaan tai oteta selvää asioista, oiskohan alanvaihdon aika?

-asiaan perehtynyt-
Anonyymi: annchr 20.5.2009 19:48

Anonyymi
Se vielä pitää mainita että tuo 79 ? ei ole mikään hlvetin avausmaksu vaan se on se nettitikun hinta. Avaus on ilmainen.
Anonyymi: annchr 20.5.2009 20:10

Anonyymi
On se vaan jotenkin hauskaa kun tarvitsee pohtia, että onko markkinoiden halvin liittymä halpa vai kallis.
Anonyymi: Halpa 20.5.2009 20:15

Anonyymi
Tikkujen hinnat on suomessa tuplat siihen mitä ne täällä ulkomailla maksaa. ZTA tikku on ihan kuraa, Huawein ihan ok, mutta huomasin kun se tekee händärin tai vaihtaa modea niin se katkaisee yhteyden.

Nyt käytän BandDeluxen tikkua, tai sen voi survoa PCMCIA väylään tai USB portiin...aivan loistava kapistus 7.2, ei SIM lukittu ja hintaa oli 50e, johon sisältyi kuukauden unlimited surffaus + ilmaiset txt viestit paikalliselta operaattorilta. Jatko kuukaudet oli prepaidilla yllättäen kalliimmat kuin tuo eka kuukausi tikulla eli 60e :D
Anonyymi: Eki 20.5.2009 20:49

Anonyymi
Saunalahden prepaid-liittymän mukana tulevaan tikkuun voi laittaa minkä operaattorin sim-kortin tahansa, eli ei ole sim-lukittu. Laite sisältää Saunalahden ja Elisan asetukset, ja käyttäjä voi asentaa ne mikäli käyttäjä näin haluaa.
Kyllä tuo laite on lukittu, toimitus on vaan hyvä ja tarkistaa Saunalahden sivuilta jossa mainitaan että toimii vain Saunalahden ja Elisan korteilla. Viis siitä onko se sim-lukittu vai operaattori/verkkolukittu, lukitus on lukitus ja näin ollen rajaa esim. Soneran ja dnan pois laskuista.

En laita linkkiä tänne Saunalahden sivulle, sen tähden että linkkejä sisältävät sivut jämähtää jonnekin ennakkosensuurin hampaisiin ja ilmestyvät näkyviin vasta joskus 15. päivä eikä heti mutta jokainen lukutaitoinen voi tarkistaa Saunalahden sivuilta asian, siellä etusivulla on linkki ja myös Tiedotteet-sivulla on linkkejä.
Anonyymi: Tuo laite ON lukittu 20.5.2009 22:49
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Suomi-peli selvisi läpi homeen ja rahahuolien

28.09.2011 Recoil Games kertoo yllättävän suoraan, millaisen ponnistuksen takana myöhästynyt Rochard-peli oikein oli.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.