Taloussanomat

Steve Jobs nuijii Flashin maanrakoon

Kuva: Ben Stanfield
Lisenssi: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

29.4.2010 22:06 Adoben Flash on vanha, turvaton, hidas, akkua kuluttava ja pahaksi kehittäjille. Näin ajattelee Applen pääjohtaja Steve Jobs – ja vaihteeksi ihan virallisesti.

Applen pääjohtaja Steve Jobs kirjoitti auki ajatuksensa pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Adoben Flash-ohjelmistosta. Jobs ei ole hyväksynyt Flashia yhtiönsä mobiililaitteisiin, ja syitä piisaa.

Adoben Flash-ohjelmistoa voi käyttää vaikkapa verkkovideoihin, peleihin ja muihin multimediasovelluksiin. Mutta se on vanhentunut, Jobs arvioi. Flash kehitettiin pc:lle, eikä hänen mukaansa esimerkiksi ymmärrä kosketukseen perustuvia käyttöliittymiä.

Tilalle on nousemassa parempia teknologioita kuten html5. Se on lisäksi avoin toisin kuin Adoben suljettu Flash, Steve Jobs miettii.

YouTube
toimii

Steve Jobs yrittää kaataa käsityksiä iPhonen rajoittuneisuudesta ja vakuuttaa, että esimerkiksi videopalvelu YouTube toimii laajasti iPhonessa ja iPadissa. Internetin videot saattavat usein rakentua Flashille, mutta suuri osa niistä on saatavilla myös h.264-formaatissa, jota Applen laitteet ymmärtävät.

Pääjohtaja ei jätä mainitsematta Adobe Flashin tietoturvaongelmia ja syyttää softaa huonosta suorituskyvystä mobiililaitteissa. Flash myös syö akkua enemmän kuin videoiden käsittely rautapohjaisesti.

– Ero on huomattava: esimerkiksi iPhonella h.264-videot toistuvat jopa kymmenen tuntia, kun taas softalla tulkitut videot toistuvat alle viisi tuntia ennen kuin akku on täysin tyhjentynyt, Jobs kirjoittaa.

Steve Jobs pelkää
alustojensa puolesta

Yksi syy on kuitenkin ylitse muiden, Jobs painottaa. Hän ei halua, että sovelluskehittäjien ja Applen alustojen, kuten iPhonen ja iPadin, väliin tulee kolmas osapuoli, jonka ehdoilla sovelluksia kehitetään.

Pääjohtaja huomioi Adoben ajavan Flashia väyläksi, jonka kautta kehittäjät rakentaisivat sovelluksia Applen mobiilituotteisiin. Jobsin mielestä se tarkoittaisi, että kehittäjät eivät voi ottaa kaikkea irti Applen laitteista, vaan joutuvat koodaamaan alimman yhteisen nimittäjän mukaan.

Jobs viittaa epäsuorasti App Store -sovelluskauppansa sääntömuutokseen, joka estää käännöstyökalujen käytön. Adobe sai sellaisen juuri valmiiksi kehittäjiä varten, jotka haluavat säästää työaikaa tekemällä sovelluksesta kerralla usealla alustalla toimivan.

Applen pääjohtaja näkee niin, että todellisuudessa kehittäjät kärsisivät: Kun Apple tuo uusia ominaisuuksia omaan alustaansa, Adobe ei niitä välttämättä omaksuisi ennen kuin muut sen tukemat alustat tekevät samoin. Se rajoittaisi kehittäjien mahdollisuuksia.

Adobe
vastaa?

Steve Jobsin perusteellinen ulostulo oli yllättävä, joskin ymmärrettävä. Adoben Flashista ja Applen laitteista on jupistu viime aikoina paljon, ja yhdeltä Adoben evankelistalta paloi jo pinna Appleen. Sinänsä Jobsin on tiedetty ajatelleen enemmän tai vähemmän tällä tavalla jo ennenkin.

Nyt jäädään odottamaan, antaako Adobe takaisin samalla mitalla, vai onko keskustelu viimein lähestymässä päätepistettään.

Adobe tosin sai jo tarpeekseen koko kiistasta ja ilmoitti keskittyvänsä muihin kuin Applen alustoihin.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (133)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Asiaa!
Anonyymi: luuri 29.4.2010 22:19

Anonyymi
Kyllä mä ymmärrän, koska flash on tuntunut niin raskaalta jo omalla koneella kauan aikaa, vaikka puhutaan kannettavasta. Kaikki tuntuvat käyttävän sitä sivustojensa pohjana nykyään ja selaaminen on raskasta.
On toi Jobsi iha fiksu kaveri, et eiköhän se tiiä mitä se tekee, ottaa riskinsä ja virittelee mitä virittelee.
Arvostan tuota että laittaa hanttiin. Monilla on paljon opittavaa hänestä, vaikka omituinen persoona onkin.
Anonyymi: Flashimodo 29.4.2010 22:27

Anonyymi
Pianhan sitä pääsevät i-tuotteiden omistajatkin siis pelailemaan ilmaispelejä HTML5-muodossa selaimella mainosbannereiden vilkkuessa vieressä. Eikö tämä romuta koko Appstoren idean?
Anonyymi: Conquistador 29.4.2010 22:31

Anonyymi
Kuka hullu nyt haluaisi panostaa johonkin suljettuun alustaan, kuten Applen alustaan?

Symbian kuuluu Fläsän kanssa samaan sarjaan eli menneen talven lumia. Kummallakaan ei ole tulevaisuutta.
Anonyymi: Go Steve, Go... 29.4.2010 22:35

Anonyymi
Siinä Steve Jobs on ihan oikeassa!
Kaikki Adoben kehittämät ohjelmat pitäisi lailla kieltää!
Kaikki, hyödyllisetkin sivut, ovat nykyään täynnä tuolla tekniikalla tuotettua roskaa
.
"286" on heti jumissa Commodoresta nyt puhumattakaan... ; )
Anonyymi: Kalmanmies 29.4.2010 22:50

Anonyymi
Niinpä niin, kaikki mikä ei pyöri Applen tuotteilla on sontaa. Jos iPhone ei tue jotain sovelluksia, ne ovat huonoja.
Anonyymi: Apple on maailman na 29.4.2010 22:53

Anonyymi
Flash on huonompi kuin HTML5 samasta syystä kuin Applen tuotteet on huonompia kuin monet vaihtoehdot.
Anonyymi: Suljettua, määrättyä 29.4.2010 22:59

Anonyymi
Niinpä niin, kaikki mikä ei pyöri Applen tuotteilla on sontaa. Jos iPhone ei tue jotain sovelluksia, ne ovat huonoja.


Kyllä, silloin ne ovat suljettuja, kuluttavat akkua ja huonosti toteutettuja.

Ihmetyttää kuitenkin Steve Jobsin henkilökohtainen ristiretki Flashia vastaan. Asia täytyy todellakin kiusata häntä suuresti, koska jälleen kerran vanha guru on päättänyt tulla esiin. Ja kohteena on kuitenkin vain web-kokemusta rikastava plugin- ja työkalusetti.

Mikä tässä asiassa on niin suurta, että Steve käy niin kovilla kierroksilla? Onko Stevellä alkanut iso pyörä heittämään, vai onko todellisuudessa Applen sisällä ongelmia asian suhteen?
Anonyymi: Vx (4.33) 29.4.2010 23:01

Anonyymi
Sinänsä mielenkiintoinen esiintulo. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta samalla lokiikalla Microsoftin pitäisi sulkea Windows järjestelmät siten, että vain heidän kehitystyökaluillaan tuotettua koodia voidaan ajaa Windows platalla. Kaikkienhan se pitäisi teitää, että kolmannen osapuolen ajurit ne suurimmat Windows:n kaatajia on aina olleet.

Voisin kuitenkin kuvitella, että tästä voisi nousta jonkinlainen haloo. Kiitosta tulisi vasemmalta ja oikealta. Ja EU:n kilpailuvirastolta lähtisi laskua laskun perään.

Toisaalta Apple on sen verran marginaalinen ryhmä, ettei siitä saisi mitään aikaan.
Anonyymi: Joku muu peruste kui 29.4.2010 23:03

Anonyymi
Flash on kyllä kamala. Kevyt pikku sovellus päällä, ja neliytimiselläkin prosessorilla lyö kaikkien ydinten käyttö 100%:iin ja pysyy siellä. Taitaa Adobella olla diili laitevalmistajien kanssa, aina vaan pitää hankkia uutta rautaa että pystyy weppiä selaamaan :P
Anonyymi: Kollikatti 29.4.2010 23:07
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Meegon korvaaja sai taakseen vahvat tukijat

28.09.2011 Meego-kehittäjä houkutellaan nyt uuden Tizen-käyttöjärjestelmän taakse. Ensimmäiset Tizen-laitteet ovat luvassa markkinoille vuonna 2012.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.