Taloussanomat

Helsingin SAP-järjestelmä tökkii, jumissa 180 000 laskua

Kuva: Tuomas Linnake

9.3.2012 23:00 Helsingin kaupungin laskutuspulma ei ole vieläkään ohitse. Lähettämättömien laskujen määrä vain paisuu.

Helsingin kaupungin SAPilta ostama uusi taloushallinnon tietojärjestelmä ei vieläkään toimi kunnolla. Kaupungin mukaan järjestelmän käyttöönotto on viivästyttänyt laskutusta, ja asiakkaille on saatu lähetettyä vasta yksittäisiä laskuja.

Pääosaa alkuvuoden laskuista ei ole voitu lähettää ajallaan asiakkaille. Laskutus on viivästynyt muun muassa terveysasemien, Palmian, Sosiaaliviraston ja Opetusviraston kohdalla.

Ongelmia on selvitelty pitkin alkuvuotta. Helmikuussa jonossa oli 150 000 laskua. Projektipäällikkö Sami Rantanen Helsingin kaupungilta kertoo, että määrä on nyt paisunut noin 180 000 laskuun.

SAPin ratkaisun on toimittanut Atos IT Solutions and Services. Rantasen mukaan järjestelmäsopimuksia ei olla miettimässä uusiksi.

Asiakkaiden ei tarvitse pelätä, että heille saapuvat kertarysäyksellä kaikki puuttuvat laskut. Kun laskujen lähettäminen saadaan toimimaan, lähetetään asiakkaille ensimmäiseksi tammikuun laskut. Sitten helmikuun laskut ja myöhemmin maaliskuun laskut. Laskuissa on normaali 14 vuorokauden maksuaika.

Kaupunki ei tiedotteessaan arvioinut, koska laskutus lähtee rullaamaan normaalisti. Helmikuussa toivottiin, että ongelmat olisivat jo ratkenneet tähän mennessä.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Projektista tiedettiin etukäteen, että järjestelmämei ole toimiva. Silti oli pakko pukata tuotantoon ja nyt ties kuinkan monta miljoonaa euroa saatavia makaa systeemin syövereissä. Perinteistä ohjelmistokehitystä parhaillaan! Sitten mitetitään syitä ja syyksi nousee varmasti heikko suunnittelu ja liian vähän dokumentaatiota. :)
Anonyymi: Ketterä devaaja 10.3.2012 0:15

Anonyymi
Projektista tiedettiin etukäteen, että järjestelmämei ole toimiva. Silti oli pakko pukata tuotantoon ja nyt ties kuinkan monta miljoonaa euroa saatavia makaa systeemin syövereissä. Perinteistä ohjelmistokehitystä parhaillaan! Sitten mitetitään syitä ja syyksi nousee varmasti heikko suunnittelu ja liian vähän dokumentaatiota. :)
Anonyymi: Ketterä devaaja 10.3.2012 0:16

Anonyymi
Atos IT Solutions and Services unohtaa mainita tämän asian sivustollaan, vain itseään mairittelevia uutisia muistavat tarjoavat palveluistaan.
Anonyymi: --oho-- 10.3.2012 8:37

Anonyymi
Mä ihmettelen tota että aina pitää vaihtaa, vaihtaa, vaihtaa...ja siis miksi? Tästä aiheutuu Helsingin kaupungille vielä iso lasku eli säästöä ei tule.

Ja kun vanha laskutussysteemi oli ihan toimiva niin miksi helkkarissa se piti vaihtaa? Voisko joku kertoa yhdenkin järkevän syyn tälle vaihdolle?
Vanha totuus pitää edelleen paikkansa, "If it ain't broke, don't fix it!". Tai tässä tapauksessa "If it ain't bad, don't change it!". Toimivaa ei kannata korjata, tai vaihtaa!
Anonyymi: Nimetön 10.3.2012 13:45

Anonyymi
SAP...LOL! En tuskaisempaa järjestelmää tiedä.
Anonyymi: Nimetön 10.3.2012 20:42

Anonyymi
Perinteistä ohjelmistokehitystä parhaillaan! Sitten mitetitään syitä ja syyksi nousee varmasti heikko suunnittelu ja liian vähän dokumentaatiota. :)


Parasta on se, että mistään ei oteta opiksi vaan sama fail jatkuu maailman tappiin asti.
Anonyymi: Nimetön 10.3.2012 20:43

Anonyymi
Projektista tiedettiin etukäteen, että järjestelmämei ole toimiva. Silti oli pakko pukata tuotantoon ja nyt ties kuinkan monta miljoonaa euroa saatavia makaa systeemin syövereissä.


Tässä tapauksessa on kyse järjestelmästä, joka voidaan ottaa käyttöön vain vuodenvaihteessa tilikauden päättyessä. Jos käyttöönottoa olisi lykätty, oltaisiin jouduttu maksamaan vanhan järjestelmän lisensseistä ja ylläpidosta enemmän. Nyt voidaan sitten pidättää Atosilta ja SAPilta viimeisiä maksuposteja kun ei systeemi ole vielä käyttökunnossa. Kaupungin talous ei siihen kaadu että muutaman miljoonan saatavia joudutaan odottelemaan kuukausi-pari kauemmin.
Anonyymi: rmac 10.3.2012 21:03

Anonyymi
ABB:llä on myös käytössä täysin toimimaton SAP ja se aiheutta jatkuvasti palkanmaksuun vaikeuksia. Että näin kun otetaan se halvin beta versio.
Anonyymi: Jukkis 12.3.2012 5:10

Anonyymi
Tieto olisi hoitanut tämänkin kunnnolla.
Anonyymi: 7 12.3.2012 13:46

Anonyymi
Jeps, Tiedolta saa toimimattomia toteutuksia joko urakalla tai sitten laskuun.
Anonyymi: Nimetön 12.3.2012 14:23
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Sinäkin olet mukana Facebookin yhteiskuvassa

01.10.2013 Kaikki Facebookin kasvot löytyvät nyt yhteiskuvasta. Kaikki vajaan 1,3 miljardin jäsenen profiilikuvat löytyvät liittymisjärjestyksessä.

.