Taloussanomat

Google tekee hausta fiksumman

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

16.5.2012 23:12 Google valjastaa nettihakijan avuksi 500 miljoonaa henkilöä, paikkaa ja esinettä ja niiden miljardit keskinäiset kytkökset.

Internet-yhtiö Google muokkaa kaiken alkuna ja perustana olevaa hakukonettaan uuteen uskoon. Hakukone on alkanut näyttää englanninkielisille käyttäjille fiksumpia hakutuloksia.

Uusi toiminto Knowledge Graph on käytännössä normaalien hakutulosten viereen avautuva tietoikkuna, joka esittää perusfaktat haettavasta asiasta kuten henkilöstä tai paikasta.

Google käyttää esimerkkinä fyysikko Marie Curieta, jota haettaessa näytetään lyhyt biografia. Sen alla on useita muita häneen liittyviä henkilöitä jatkotiedon etsimiseksi.

Knowledge Graphin myötä Google alkaa myös ymmärtää paremmin, että esimerkiksi haku U2 voi tarkoittaa paitsi huippubändiä, myös vakoilulentokonetta. Tämä esimerkki on kuvitteellinen. Mutta perusajatus on, että oma ikkuna auttaa hakijaa valitsemaan, mitä hän todellisuudessa tarkoitti.

Kärsijänä
Wikipedia?

Alkuvaiheessa toiminto käsittää yli viisisataa miljoonaa henkilöä, paikkaa ja esinettä sekä yli 3,5 miljardia niihin liittyvää faktaa ja keskinäistä yhteyttä.

Knowledge Graph näyttää olevan osa sitä Googlen huhuttua hakukoneen uudistusta, joka tekee siitä enemmän Microsoftin Bingiä muistuttavan. Googlen mukaan Knowledge Graph on "kriittinen ensimmäinen askel seuraavan sukupolven haun rakentamiseksi".

– Sellainen haku kytkeytyy webin kollektiiviseen älykkyyteen ja ymmärtää maailmaa vähän enemmän niin kuin ihmiset, Googlen Amit Singhal ennakoi.

Jotkut pelkäävät, että uusi toiminto vie vierailuja muilta verkkosivuilta, kun Google tarjoaa runsaammin informaatiota heti haun yhteydessä. Google ei jaa pelkoa. Mutta voisi kuvitella, että kärsijänä on ainakin Wikipedia, josta monet hakevat nopeita faktoja tarpeen ilmetessä.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
nettihakijan avuksi 500 miljoonaa henkilöä, paikkaa ja esinettä ja niiden miljardit keskinäiset kytkökset

WTF?
Anonyymi: Käännöskoneellako nä 17.5.2012 10:27

Anonyymi
mitä enemmän hakukoneet on alkaneet "ajattelemaan", sitä vaikeammaksi oikean asian hakeminen on tullut.
altavistan boolean haulla löysi nopeasti tismalleen sen mitä etsi kun määritteli mitä ei ole etsimässä. googlessakin tuo vielä jokunen vuosi sitten toimi oikein.
Anonyymi: and not near 17.5.2012 12:00

Anonyymi
Ai nytkö vasta Bingistä apinoitu tämä!?? Google on vähän kuin Apple asiassa tietoturva; KYMMENEN VUOTTA JÄLJESSÄ MICROSOFTIA
Anonyymi: Bing, ota koppi omaa 17.5.2012 15:26

Anonyymi
Hyvä google. Paras firma.
Apple kurssi AAPL romahtanut jo 540 dollariin. Laskee vielä paljon lisää.
Täällä on jatkuvasti uskovaiset huutaneet miten se nousee tuhanteen... Taisi jäädä pelkäksi toiveeksi :)

GOOG +3% nousussa nyt 628 dollaria ja nousee, nousee paljon paljon lisää.

Iman iVehkeitä ihminen voi pärjätä hyvinkin mutta ilman Googlea, Youtubea ja Gmailia muuttuu internet todella ankeaksi paikaksi.

Mielestäni Apple käyttäjien ei tulisi käyttää ollenkaaan Googlen palveluita, niin kiivasti he tuntuvat Androidiakin haukkuvan jatkuvasti.

No, eiköhän sekin päivä vielä tule toivottavasti, että Apple käyttäjät rajoitetaan kaikkien Google palveluiden ulkopuolelle. Se olisi aivan oikein.


Mitä tämä on? Olisiko lääkkeiden oton aika? Miten tästä uutisestä pääsee siihen, että Apple on konkurssin partaalla? Huoh.
Anonyymi: iBad 17.5.2012 15:53

Anonyymi
Ai nytkö vasta Bingistä apinoitu tämä!?? Google on vähän kuin Apple asiassa tietoturva; KYMMENEN VUOTTA JÄLJESSÄ MICROSOFTIA


Toiset ne on luotuja hiihtelemään perässä. MS ja Nokia onneksi hiihtelee vapaalla tyylillä edellä, kelpaa Lumiaa käytellä kun on uusinta tekniikkaa ja hienoja innovaatioita luuri pullollaan.
Anonyymi: Tyytyväinen Lumia 80 18.5.2012 8:48

Anonyymi
Google Inc. 623,05
Apple Inc. 530,12

Ettei totuus unohdu.
Anonyymi: Nimetön 18.5.2012 8:56

Anonyymi
Google Inc. 623,05
Apple Inc. 530,12
Ettei totuus unohdu.


Puhutaan siis rahasta. Isoja numeroita, ymmärrätkö vielä mitä ne tarkoittavat? Annan vinkin: 326M vs. 935M.
Anonyymi: Kerro kurssi osakkei 18.5.2012 11:28
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalainen Adidas-klooni on kenkäpuhelin

30.09.2011 Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja on palannut alan juurille ja valmistanut kenkäpuhelimen. Adidas S-808 Sneaker -kännykkä näyttää Adidaksen lenkkarilta.


2013

Kolme vuotta sitten

Mepit etsivät yhteislaturista ratkaisua "kaapelikaaokseen"

30.09.2013 EU-parlamentin valiokunta on huolissaan matkapuhelinlaturien sekamelskasta, joskin Cnet News.comin mukaan ongelman näyttää aiheuttavan lähinnä Apple.

.