Taloussanomat

Apple kiristää käyttäjiltä osoitekirjan tietoja

Kuva: REUTERS/David Gray

30.7.2012 14:53 Kuluttajien on luovutettava omppukoneiden puheentunnnistusohjelmaa käyttääkseen amerikkalaisyhtiölle osoitekirjan kontaktinsa ja tiedot siitä, minkälaisessa suhteessa on kuhunkin tuttuunsa, tietoturvayhtiö Sophos kertoo.

Teknologiayhtiö Applen tietoturva- ja yksityisyyskäytännöt herättävät jälleen keskustelua. Tietoturvayhtiö Sophos kirjoittaa Naked Security -blogissaan, että tällä kertaa huolta nostattaa yhtiön uuden käyttöjärjestelmän Mountain Lionin puheentunnistusohjelman teknologia.

Applen tietokoneet eivät litteroi käyttäjien niille sanelemia puheenpätkiä itse tekstiksi, sillä puheentunnistus on hyvin raskas prosessi, ja siihen tarvitaan runsaasti suoritintehoa.

Niinpä nauhoitettu puhe lähetetään netin välityksellä Applen palvelimille, jotka sitten muuntavat puheen tekstiksi käyttäjää varten. Tähän liittyy Sophosin mukaan myös prosessin ongelma.

Omppukone nimittäin lähettää ohjelmiston käyttöehtojen mukaan emoyhtiölle puhetta sisältävän ääninauhoitteen lisäksi myös "muuta tietoa, kuten käyttäjän etunimen ja lempinimen sekä käyttäjän osoitekirjan kontaktien nimet, lempinimet ja suhdestatuksen käyttäjään".

Eli jos osoitekirjaan on kirjannut jonkun kontaktin vaikkapa isäkseen, siskokseen tai puolisokseen, kiinnostaa tämä tieto Applea.

Yhtiö perustelee tätä sillä, että käyttäjän osoitekirjan nimet tietämällä puheentunnistus helpottuu huomattavasti, sillä nimet ovat tunnetusti erittäin vaikea tunnistaa puheen joukosta, saati sitten kirjoittaa oikein.

Ongelma voitaisiin kuitenkin varmasti ratkaista muillakin tavoin, esimerkiksi kokoamalla eri kielialueiden tyypillisistä nimistä tietokanta ilman, että Applen täytyy saada käsiinsä käyttäjien ihmissuhdetietoja.

Toimintoa ei Sophosin mukaan voi myöskään kytkeä pois päältä, eli puheentunnistusohjelman käyttäminen uudessa Mountain Lionissa edellyttää Applen ehtoihin suostumista.

Lisäksi Apple saattaa säilöä tietoja käyttäjän sanomisista senkin jälkeen, kun tämä on lopettanut puheentunnistusohjelman käytön. Applen mukaan se kyllä poistaa käyttäjän tiedot ja "viimeaikaiset" puhenauhoitteet, mutta yhtiö voi käyttää sen palvelimille lähetettyjä, "käyttäjältä erotettuja" vanhempia puhetietoja "tietyn ajanjakson ajan".

Tätä Apple perustelee tuotteidensa laadun parantamisella, ja sanoo, että se voi säilöä niin käyttäjien puhenauhoitteita kuin myös niiden tekstiversioita. Yhtiö ei täsmennä, kuinka pitkä tämä "tietty ajanjakso" on.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (28)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Minun osoitekirja on minun eikä Applen. Minä en huoli tälläistä vakoilevaa käyttöjärjestelmää. Kyllä tietokoneen omistajalla sentään on vielä joitain oikeuksia.
Anonyymi: näillä toimilla ei t 30.7.2012 15:04

Anonyymi
Apple on oksettava firma
Anonyymi: Nimetön 30.7.2012 15:06

Anonyymi
Eikä kiristä. Niitä ei tarvitse antaa jos ei halua. Sen sijaan, jos haluaa tuon toimivan kunnolla, niin silloin niitä tarvitaan, sillä nimet on aika tärkeä asia silloin, kun rupeaa sanelemaan tekstiä.
Anonyymi: Otsikko on taas toim 30.7.2012 15:11

Anonyymi
"Apple on oksettava firma"

Ihan samaa sontaa Facebook, Google ja muut yrittävät. Googlellahan on vieläkin ainakin Britanniassa laittomasti tallennettua wifi dataa hallussa.

Laki ei ole kehittynyt teknologian mukana, ja sitä ne kaikki yrittävät käyttää hyväksi.
Anonyymi: M 30.7.2012 15:14

Anonyymi
Täysin sairasta
Anonyymi: Nimetön 30.7.2012 15:15

Anonyymi
Pthyi hel tti! Mikä firma. Matelee jo Googlen tasolla yksityisyyden loukkauksissa ja nyt viimeistään ne viimeisetkin marginaali ihömpät voivat saada käännytyksen oikeaan totuuteen ja avoimeen ikkunaan!
Anonyymi: evil forever 30.7.2012 15:16

Anonyymi
Apple on oksettava firma


Itse olet
Anonyymi: Nimetön 30.7.2012 15:16

Anonyymi
Pikkuisen haiskahtaa tekaistulta jutulta. Ehkä nimet ovat hankalampia tulkita mutta koko puuheentunnistus teknologia on vielä niin lapsenkengissä että tämmöiseen kikkailuun ei pitäisi sortua. Aikanaan nimetkin osataan varmasti tulkita oikein. Mites sitten selitetään osoitekirjan tietojen kopioiminen.
Anonyymi: antiapple 30.7.2012 15:35

Anonyymi
Ohhoh... Taas yksi loistava syy olla hankkimatta ompputietokonetta, jos omppula saa vakoilla ja kerätä surutta hyvin selvää dataa käyttäjästä JA hänen lähipiiristään.
Anonyymi: WuX 30.7.2012 15:53

Anonyymi
Kertokaas mulle kuinka järjestelmä osaa vastata vaikka "Lähetä sähköpostia isälle" komentoon jos sitä suhdetietoa ja kontakteja ei lähetetä?
Anonyymi: - 30.7.2012 16:25
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.