Taloussanomat

Nvidialta aivot robottiautoon: Tähtäimessä "yli-inhimillinen" kyvykkyys

Nvidia Drive PX 2
Kuva: Nvidia

5.1.2016 15:55 Nvidian uusi supertietokone on suunnattu robottiautoja varten. Onko tässä alan odottama läpimurtoteknologia?

Näytönohjain- ja mobiilisiruista paremmin tunnettu piirivalmistaja Nvidia julkisti uuden tuotteen CES-messuilla Las Vegasissa. Tiedotteen ja The Vergen uutisen mukaan Nvidia Drive PX 2 on robottiautoja varten kehitetty supertietokone.

Kyseessä on toisen sukupolven tuote, joka Nvidian mukaan on toistaiseksi tehokkain olemassa oleva ratkaisu robottiautojen tekoälyä varten. Yhtiön mukaan PX 2:n suorituskyky vastaa 150 MacBook Prota. Laitteen 12 suoritinydintä tuottavat kahdeksan teraflopin laskentavoiman (8 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa).

Tietokone on noin eväslaatikon kokoinen ja se kykenee käsittelemään 12 videokameran sekä lidarin (light detection and ranging), tutkan ja ultraäänianturien tuottaman tiedon. Ensimmäisenä laitetta on testaamassa Volvo.

Käytännössä tietokone siis toimii robottiauton aivoina ja hahmottaa ympäristön tilanteen tosiajassa.

– Kuskit joutuvat tekemisiin loputtoman monimutkaisen maailman kanssa. Nykyaikainen tekoäly ja läpimurrot grafiikkasirujen teknologiassa sallivat meidän viimeinkin tarttua itsestään ajavien autojen musertavaan haasteeseen, väittää Nvidian pääjohtaja Jen-Hsun Huang.

Toiset eivät ole yhtä vakuuttuneita. Joidenkin mielestä teknologia ei ole vielä valmis ja sen liian nopea lanseeraus voi johtaa pahoihin ongelmiin.

Huang kuitenkin odottaa Nvidian olevan avainroolissa, kun robottiautot jonain päivänä saavuttavat "yli-inhimillisen tason" ympäristönsä tiedostamisessa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mikä ihmeen 'kyvykkyys'? Parempi kirjoittaa vaikka: Tähtäimessä "yli-inhimilliset" kyvyt
Anonyymi: SuperJorma 5.1.2016 16:17

Anonyymi
Jensen on ennenkin ennustanut mitä sattuu...
Anonyymi: Ehkä10vmenee 5.1.2016 16:18

Anonyymi
NICE JOB! Unfotunately these sensor & radar based in-car steering systems are not safe enough. The Finnish based Echoboy Robot Car Steering System is a clever and ultra safe system which sees everything. Even your cat running in the dark!Governments globally demand this kind of cloud steering for driverless car.
Anonyymi: TimoEranko 5.1.2016 16:45

Anonyymi
Ei kuulosta yhtään hyvältä,jos "yli inhimilliset" kyvyt koitetaan koplata ihmisten maailmaan.Saattaa
jäädä tuolta ihmeelliseltä neuvonantajalta tajuamatta,että ihminen ei ajattele kuin kone-paitsi eräs insinööri.

Tämmöisestä yli-inhimillisyydestä on esimerkkinä vaikkapa yksi pääministeri-jolla tuntuu olevan selviä vaikeuksia hahmottaa ihmisten tilanne reaaliajassa ja myös reaalimaailmassa.

Eikä tuo konekaan siihen oikeasti pysty.
Anonyymi: Make-123 5.1.2016 16:56

Anonyymi
Sittenhän ne robottiautojen kyvyt ovat samalla tasolla kuin nyt monien kuljettajien käsitys omistaan.

Mutta siis hyvä uutinen, toivottavasti siellä kuvitteellisen ratin takana on mahdollisimman pian robotti.
Anonyymi: Pärrpärr 5.1.2016 17:01

Anonyymi
Nvidian kyseinen nk."monitasoiseen neuroverkkoon" perustuva järjestelmä on jo saavuttanut yli-ihmiselliset kyvyt.

Saksalaiset tutkijat pöyrittivät omaa versiotaan hahmontunnistusverkosta Nvidian laitteistolla ja opetettu verkko tunnisti reaaliaikaisesta videokuvasta paremmin Saksassa käytettävät liikennemerkit, kuin ihminen.

Nvidian omat tutkijat ovat myös laitteistoa ja ohjelmistoa kehittäessän saavuttaneet tason jossa neuroverkko tunnistaa huonossa näkyvyydessä paremmin esim. kauempana edellä ajavien autojen liikkeet kuin ihmiskuljettaja.
Anonyymi: -Juhani- 5.1.2016 18:09

Anonyymi
Mikäs robottiautokiima Sanoma Oy:llä oikein on. Joka päivä julkaisuissa asia nostetaan esiin. Köyhät kävelemään, kun varakkaat ajelevat hienoilla roboautoillaan ?
Anonyymi: sanomasucks 5.1.2016 18:36

Anonyymi
Robottiautot on seuraava iso juttu.

Suomi toivottavasti sorvaa (jo) lainsäädäntöä sekä infraa robottiauto-yhteensopivaksi?
Anonyymi: KehitysKehittyy 5.1.2016 20:22

Anonyymi
Olen tyhmä suomalainen ja tottunut SI järjestelmään, voisiko toimittaja tarkentaa amerikkalaista mittayksikköä eväslaukku, miten se suhteutuu olympia-altaaseen tai jalkapallokenttään tai vaikkapa maitokannuun. On täysin ala-arvoista journalistiikkaa käyttää tuumamitoitusta kun jo 60-luvulla tehtiin sopimus siirtymisestä SI järjestelmään. Näin ovat tehneet kaikki muut maat paitsi pari alikehittynyttä maata jotka pitäisi laittaa kauppaboikottiin kunnes kieltäisivät kaiken tuumamitoitetun tuotannon.
Anonyymi: Musse 6.1.2016 1:03

Anonyymi
Ajatella kun tuollaiseen Nvidian piirilevyyn tulee oikosulku jonkun lokinpaskan takia. Siinä menee teraflopeilta muutama millisekunti orientoituessa. Ja kolari on valmis.
Anonyymi: see_koodari 6.1.2016 4:12
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Myös Dell karkasi Windows RT -laivasta

25.09.2013 Viimeinenkin Windows RT -tablettien valmistaja Microsoftia lukuun ottamatta lopetti laitteiden myynnin. Microsoft ja kenties sen ostama Nokian laiteyksikkö puhaltavat silti Windows RT:n kekäleeseen tulevina kuukausina.

.