Taloussanomat

Kehittäjän tyly tuomio: "Bitcoin on epäonnistunut"

Kuva: © Benoit Tessier / Reuters

17.1.2016 14:42 Virtuaalivaluutta bitcoinin pääkehittäjiin kuulunut Mike Hearn jätti projektin ja antaa lohduttoman kuvan valuutan tilasta ja tulevaisuudesta.

Yli viisi vuotta bitcoinin koodia kehittänyt Mike Hearn kirjoitti virtuaalivaluutasta pitkän selonteon Medium.comissa. Pääviesti on, että valuutta on romahduksen partaalla, ja tulevaisuus näyttää synkältä.

– Vaikka olen koko ajan tiennyt, että bitcoin voi epäonnistua, se väistämätön johtopäätös, että se on epäonnistunut, surettaa minua suuresti, Hearn kirjoittaa.

– Perustat ovat rikki, ja mitä ikinä tapahtuukaan [bitcoinin] hinnalle lyhyellä aikavälillä, pitkän aikavälin trendi lienee aleneva. En ota enää osaa bitcoinin kehittämiseen, ja olen myynyt kaikki bitcoinini.

Yksi pääsyistä oletettuun epäonnistumiseen on Hearnin mukaan riitely bitcoin-yhteisön sisällä. Se on estänyt purkamasta valuutan teknisiä rajoitteita, jotka Hearnin mukaan nyt alkavat todella tulla vastaan.

Hearn viittaa rajoitukseen, joka sallii vain yhden megatavun kokoiset bitcoin-blokit. Hänen mukaansa rajoitus on täysin keinotekoinen, ja yrityksiä kasvattaa kokoa on tukahdutettu voimakkaasti.

Rajoitus sallii vain kolmen bitcoin-transaktion suorittamisen sekunnissa, ja Hearnin mukaan tämä alkaa viivästyttää maksujen läpimenoa tuntuvasti.

– Verkko on teknisen romahduksen partaalla, kehittäjä väittää.

Toinen ongelma on, että bitcoinin hallinta on "alle kymmenen ihmisen" käsissä. Mike Hearnin mukaan uusien bitcoinien louhinta tapahtuu pitkälti Kiinassa, jonka verkkoyhteydet ulkomaailmaan ovat vahvasti rajoitetut niin kutsutun Suuren palomuurin vuoksi.

Kaikesta huolimatta Hearn näkee vielä toivon kipinän. Bitcoinista on luotu uusia kehityshaaroja (fork), jotka ehkä pystyvät ylittämään aiemmin kohdatut esteet ja nostamaan valuutan kapasiteetin tarvittavalle tasolle.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (45)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaikka Hearnin avautumisessa oli totuuden jyväsiä, oli julkitulo täysin suunniteltu. Hearn siirtyi "kilpailijalle" eli pankkien vetämään R3 projektiin ja päätti dissata entistä projektiaan mahdollisimman näyttävästi. Taisi olla 90 kerta kun on sanottu bitcoinin kuolleen :D
Anonyymi: Villk 17.1.2016 14:56

Anonyymi
Tässä on likki tähän juuttuun liityen

https://medium.com/@Technomage/bitcoin-has-now-died-89-times-274df173c246#.m58vl6m2n
Anonyymi: JP2016 17.1.2016 15:18

Anonyymi
Villi: Mielestäni R3 ei suoranaisesti kilpaile BitCoinin kanssa, joten Hearnin ulostulo on varmaan ihan aiheellinen.

Olen itsekin ollut hieman huolissani BC:n teknisistä rajoituksista jotka tulevat aiheuttamaan päänvaivaa. Jos transaktiot hidastuvat, vetää se maton valuutan hyödyllisyydeltä.
Anonyymi: Konsultti 17.1.2016 15:20

Anonyymi
Suurin ongelma Bitcoinissa on, että se luotiin pankkijärjestelmän ulkopuolella. Nyt se pitäsi saada tapettua mahdollisimman nopeasti, että pankit voisivat luoda omansa.

Bitcoin ikävä kyllä vähän kuin Wikipedia. Molemmissa on omat vikansa, mutta kokonaisuus toimii liian hyvin kuollakseen.
Anonyymi: ___RN 17.1.2016 15:24

Anonyymi
Pakko sanoa, että välillä ihmetyttää keskustelu. Bitcoinia ei alunperinkään ole suunniteltu kestämään ja valuutta kärsii lopulta väkisinkin luontaisen kuoleman.
Valuuttaa on vain rajallinen määrä josta seuraa se, että inhim. virheestä / force majeure tekijöistä riippuen valuutan teoreettinen liikenteessä oleva määrä hupenee hitaasti, mutta varmasti.

Tämä ja monet muut pienet yksityiskohdat luovat kokonaissumman, jonka vaikutuksesta bitcoin katoaa. Marginaali todennäköisesti menettää siihen sitoutunutta rahaa jopa merkittävästi.
Anonyymi: Nyankat 17.1.2016 15:51

Anonyymi
Mikä tahansa maksuväline menee pilalle siinä vaiheessa kun liian mon luikuri alkaa osoittaa siihen kiinnostusta-ja yrittää vaikuttaa sen arvoon.

Joku/jotkut siinä korjaavat potin-muut (isoin osa) vaivan ja kustannukset.
Anonyymi: Make-123 17.1.2016 16:39

Anonyymi
Bitcoin nousee arvoon tuntemattomaan kun dollari romahtaa vieden euron mukanaan. Tietty kiinan juan on yksi vaihtoehto.. Mutta Dollarin romahdus on lähellä se on jo varma. Tulee varmasti vaikuttamaan bitcoiniin nostavasti. Kuinka paljon ei tiedä. Jääkö pysyväksi ei tiedä. Sekin on vielä iso kysymysmerkki mikä monopoliraha korvaa dollarin.
Anonyymi: sykerö 17.1.2016 17:02

Rekisteröitynyt käyttäjä
Miten niin Bitcoin on epäonnistunut? Lienee varmaan onnistunein valuutta koskaan. Arvo lähti taivaalle hyvin nopeasti julkaisun jälkeen.

Itse en enää käytä muuta kuin Bitcoineja ellei ole pakko. On toiminut erittäin hyvin ja internetissä maksaminen on vaivatonta ja nopeaa.

En enää alistu eurokorruptioon tai mihinkään muuhunkaan pankin asettamaan valuuttapelleilyyn, jonka tarkoituksena on vaan huijata ihmisiä. Totuus on, ettei mikään valuutta pysty tarjoamaan yhtä paljon kuin Bitcoin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 17.1.2016 17:11

Rekisteröitynyt käyttäjä
Bitcoin nousee arvoon tuntemattomaan kun dollari romahtaa vieden euron mukanaan. Tietty kiinan juan on yksi vaihtoehto.. Mutta Dollarin romahdus on lähellä se on jo varma. Tulee varmasti vaikuttamaan bitcoiniin nostavasti. Kuinka paljon ei tiedä. Jääkö pysyväksi ei tiedä. Sekin on vielä iso kysymysmerkki mikä monopoliraha korvaa dollarin.

Jos minulla olisi miljoona dollarin seteleinä tai vastaava rahamäärä bitcoinin bitteinä niin paremmin nukkuisin yöni dollarinipun kanssa. Kerrohan millä perusteella dollari on romahtamassa ylipäätään, puhumattakaan että se olisi lähellä?
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 17.1.2016 17:16

Anonyymi
kohtaa "ja" ei kuulu pilkkua. digitoday ja taloussanomat ovat pudonneet keltaisen lehdistön tasolle
Anonyymi: wwwww 17.1.2016 17:47
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.