Taloussanomat

Näin data liikkuu salatussa Tor-verkossa – Suomessa hiljaista

18.1.2016 11:00 Tor-verkon tietoliikenteestä on olemassa näyttävä visualisaatio.

Käytetyimpiä salaustekniikoita internetissä on Tor, joka perustuu solmujen, eli tietoa edelleen välittävien koneiden luomaan monimutkaiseen verkostoon, joka salaa käyttäjän alkuperän.

Tor-verkosto jakaa kuitenkin tietoja verkon käytöstä melko avoimesti. Nyt näihin tietoihin on tarttunut Uncharted-visualisointiyritys, kertoo Wired.

Lopputuloksena on näyttävä interaktiivinen graafi, joka näyttää datan kulkua Torissa.

Solmut asetetaan kartalle tietoja eteenpäin välittävien relay-koneiden ip-osoitteiden ja kaistanleveyden perusteella.

Asiaa Wiredille kommentoineen Unchartedin datavisualisti David Schrohin mukaan kuvaaja paljastaa yllättäviä tietoja: Esimerkiksi sen, miten paljon Eurooppa on vastuussa Torin solmuista, vaikka projekti on amerikkalaista alkuperää. Saksa, Ranska, Britannia ja Alankomaat nousevat vahvasti muiden yläpuolelle.

Grafiikka kertoo myös maatason tietoa karttaa klikkaamalla. Suomi on kohtalaisen hiljainen naapuriinsa Ruotsiin verrattuna. Tavallisina päivinä asiakasyhteyksien määrä näyttäisi olevan vain parinkymmenen luokkaa. Luku kuulostaa hämmästyttävän pieneltä.

Kiinnostuneet voivat tarkastella projektiin liittyviä tiedostoja GitHubista.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (14)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tor-verkon tietoliikenteestä on olemassa näyttävä visualisaatio.
Anonyymi: Taloussanomat 18.1.2016 12:04

Anonyymi
"Suomi on kohtalaisen hiljainen naapuriinsa Ruotsiin verrattuna. Tavallisina päivinä asiakasyhteyksien määrä näyttäisi olevan vain parinkymmenen luokkaa".
-
Eli suomalaisten datan siirto Tor-verkossa voidaan selvittää melko helposti viiveiden avulla.
Anonyymi: xmannen 18.1.2016 12:18

Anonyymi
Suomalaiset ovat edelleen suhteellisen naiiveja, lintukoto ajattelu ja suunnaton luottamus viranomaisiin.
Anonyymi: rnyryryj 18.1.2016 12:19

Anonyymi
TOR-verkko on tiedustelupalvelulle kätevä tapa seurata johtamaansa huumekauppaa?
Anonyymi: kolmasfaktamies 18.1.2016 12:25

Anonyymi
"Suomi on kohtalaisen hiljainen naapuriinsa Ruotsiin verrattuna. Tavallisina päivinä asiakasyhteyksien määrä näyttäisi olevan vain parinkymmenen luokkaa". -Eli suomalaisten datan siirto Tor-verkossa voidaan selvittää melko helposti viiveiden avulla.


Siis näyttääkö tuo kuva niitä relay-koneita?.
Eihän se ilmeisesti kerro yksittäisistä Tor-selaimen käyttäjistä ja siten Tor.n käytön yleisyydestä, vaan siitä, että missäpäin maailmaa on niitä relay-kóneita???
Anonyymi: Maallikko55 18.1.2016 12:53

Anonyymi
Jälleen toimittajalla ei ole hajuakaan asiasta mistä kirjoittaa...juu toki pelkkä Tor sen solmut nähdään, mutta kun koko sipulia ruvetaan kuorimaan, niin rupeaa itkettämään.
Anonyymi: Linux_skylab 18.1.2016 13:04

Anonyymi
Jälleen toimittajalla ei ole hajuakaan asiasta mistä kirjoittaa...juu toki pelkkä Tor sen solmut nähdään, mutta kun koko sipulia ruvetaan kuorimaan, niin rupeaa itkettämään.


I see what you did there :)
Anonyymi: DF123 18.1.2016 13:35

Anonyymi
Taitaa siivooja kirjoitella näitä digitodayn juttuja,tietotaidosta päätellen.
Anonyymi: salaatti 18.1.2016 13:39

Anonyymi
Muutama asia on jonka voi ottaa huomioon. Tor relayn ylläpitäminen Suomessa ei ole kauhean mukavaa, koska ennemmin tai myöhemmin operaattori huomauttaa asiasta. Toinen asia on että Tor projektia rahoittaa muunmuassa Darpa, joten en ihan satavarmasti luottaisi tor verkon käyttöön. Tosin pitää kyllä tehdä jotain todella erikoista, jos aikoo päätyä silmätikuksi. Tor on silti hyvä asia! kaikki sivut kuten myös tämä seuraa liikaa käyttäjiään.
Anonyymi: muutamavinkki12 18.1.2016 13:48

Anonyymi
No, jutussahan kuvataan havainnollisesti Tor-verkon
toiminnan keskittymistä Euroopassa, ja sen tehtävän
se toteuttaa kohtalaisen hyvin.
Sitä paitsi, ihan mielenkiintoinen Suomeenkin liittyvä tieto siihen sisältyy.
Eivät lehtijutut koskaan voi niin mahdottoman
syvällisiä ja yksityiskohtiin meneviä voi olla, jos
sitä odotatte.
Anonyymi: ilposetä76 18.1.2016 14:19
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Testi: Puhelimeen liitettävä Sony DSC-QX10-kamera ei sovi kaikille

01.10.2013 Sonyn DSC-QX10 -kamerassa on 10-kertainen zoom, ja sitä pitää käyttää älypuhelimella. Kameran ja älypuhelimen liitto avaa uusia käyttömahdollisuuksia, mutta 200 euron hintaisen lisälaitteen tarpeellisuus arveluttaa.

.