Taloussanomat

Uudet prosessorit alkavat sorsia vanhoja Windowseja – vaikutuksia myös tietoturvaan

Kuva: THOMAS MUKOYA

18.1.2016 14:09 Microsoft järjestää Windows 7 - ja 8.1 -tuen joihinkin uusiin laitteisiin, mutta tietoturvan kustannuksella.

Microsoft-johtaja Terry Myerson kertoi uutisia yrityksille ja muillekin asiakkaille, jotka haluavat yhä pitää kiinni Windows 7:stä tai Windows 8.1:stä, mutta kaipaavat uutta rautaa. Uudet suoritinpolvet lakkaavat tukemasta niitä.

Windows 10 on ainoa tuettu Windows-alusta Intelin tulevassa Kaby Lake -sarjassa, Qualcommin tulevassa 8996-sarjassa ja AMD:n tulevassa Bristol Ridge -sarjassa, Myerson listaa blogissa.

Tilanne muuttaa tietoturvatukea. Windows 7:n tuki on päättymässä vasta tammikuussa 2020 ja 8.1:n tuki tammikuussa 2023 vanhoilla siruilla. Microsoftin mukaan tämä kattaa suurimman osan tällä hetkellä saatavilla olevista laitteista.

Mutta jos kyseessä on näitä Windowseja varten räätälöity uusi Intel Skylake -pohjainen laite, tuki lakkaa molempien Windows-versioiden osalta jo 17. heinäkuuta 2017. Nämä laitteet on tarkoitettu ennen kaikkea yrityksille, jotka valmistelevat siirtymistä Windows 10:een, mutta haluavat toistaiseksi pitää työntekijät tyytyväisinä vanhalla tutulla Windows-ympäristöllä.

– Heinäkuun 2017 jälkeen vain kaikista kriittisimmät Windows 7- ja Windows 8.1 -tietoturvapäivitykset otetaan käsittelyyn näille konfiguraatioille ja ne julkaistaan, jos päivitys ei riskeeraa Windows 7/8.1 -alustan luotettavuutta tai yhteensopivuutta muissa laitteissa, Terry Myerson linjaa.

Microsoft on tällä viikolla julkaisemassa listan niistä uusista Skylake-laitteista, joissa Windows 7:n ja 8.1:n toimivuus on taattu, mutta joissa tietoturvatuki katkeaa lähes kokonaan 17. heinäkuuta 2017.

Syyksi suoritintuen päättymiselle Myerson sanoo sen, että uusien sirujen toimiminen vanhassa Windowsissa vaatisi paljon työtä konepellin alla ja synnyttäisi hajaannusta Windows 7:n koodipohjaan.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Törkeä temppu. Ei ollenkaan reilua.
Anonyymi: eikoolekin 18.1.2016 14:37

Anonyymi
Microsoftin uusi strategia näkyy. Tällainen ei olisi Ballmerin aikana tullut kuuloonkaan.
Anonyymi: Nadella 18.1.2016 14:40

Anonyymi
MS on todella "luotettava" taho kun kyse on heidän lupauksistaan tulevaisuuteen.
Anonyymi: MSpettääAina 18.1.2016 14:47

Anonyymi
On siis tullut kuluttajan aika sorsia niin vanhoja kuin uusiakin Winblowseja.

Vaihtoehtoja onneksi löytyy, päinvastoin kuin reaalisesti 10 vuotta sitten.
Anonyymi: MSonhädässä 18.1.2016 14:47

Anonyymi
Melko pelottava tulevaisuudennäkymä, jos prosessori (=käytännössä prosessorivalmistaja+microsoft) määrittää mitä käyttistä sillä voidaan ajaa eikä päinvastoin.
Anonyymi: red_flag 18.1.2016 14:57

Anonyymi
Eli käytännössä jos haluaisi pysyä win seiskassa kun on siihen tyytyväinen, tehdään tämä mahdottomaksi lähitulevassa!

Miten tällaiseen väkipakolla win kymppiin taivuttamiseen pitäisi yleisesti suhtautua? Microsoft pitäköön tunkkinsa ja siirrytään kokonaan johonkin toiseen käyttöjärjestelmään?
Anonyymi: nytalanharkita 18.1.2016 14:58

Anonyymi
Homma menee ihan rahastukseksi. Joudut ostamaan kaiken uusiksi aina kun tietokoneen päivittää.
Anonyymi: OpettelenLinuxin 18.1.2016 15:20

Anonyymi
Selkokielellä ilmaisten mäsän liikevaihto on pitkällä tähtäimellä kuihtumassa lahjomis ja lobbaamiskoneistosta huolimatta, joten nyt pitää turvautua karkeisiin toimiin vanhojen salaliittolaisten kanssa kunnes vääjämätön toteutuu.
Anonyymi: korruptor 18.1.2016 15:30

Anonyymi
Taitaa tulla valtavat markkinat suorittimille, jotka tukevat erityisesti Linuxia.

Tällä hetkellä yli 80% Maailman tietokoneista on Linux-pohjaisia, joten markkinarakoa on.
Anonyymi: theTrouble 18.1.2016 16:04

Anonyymi
Taitaa tulla valtavat markkinat suorittimille, jotka tukevat erityisesti Linuxia.

Tällä hetkellä yli 80% Maailman tietokoneista on Linux-pohjaisia, joten markkinarakoa on.


Taitaakin vaan olla niin että Linuxissa käyttis tukee rautaa, eikä päinvastoin kuten näköjään on mikkisoftan vankilassa kyse.
Anonyymi: free_as_in_freedom 18.1.2016 16:13
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Valkoinen Nokia N9 tulossa?

30.09.2011 Nokia voi julkaista N9-älypuhelimesta valkoisen version ensi vuoden alussa, kertoo verkkojulkaisu SlashGear.


2013

Kolme vuotta sitten

Mepit etsivät yhteislaturista ratkaisua "kaapelikaaokseen"

30.09.2013 EU-parlamentin valiokunta on huolissaan matkapuhelinlaturien sekamelskasta, joskin Cnet News.comin mukaan ongelman näyttää aiheuttavan lähinnä Apple.

.