Taloussanomat

Samsung oikeuteen puhelimien päivityksistä: Syynä Androidin iso ongelma

Huippumallit, kuten Samsungin Note 5, päivittyvät verrattain usein. Halpapuhelimien kanssa asia on aivan toinen.
Kuva: KIM HONG-JI

19.1.2016 13:39 Hollantilainen kuluttajajärjestö vie Samsungin oikeuteen puhelimien päivittämättä jättämisestä.

Hollantilainen Consumentenbond-kuluttajajärjestö haastaa Samsungin oikeuteen, kertoo järjestö tiedotteessaan (pdf).

– Samsungin Android-laitetta ostaessaan kuluttajille ei anneta riittävästi tietoa siitä, kauanko heidän puhelimensa saavat ohjelmistopäivityksiä. Vaadimme, että Samsung kertoo asiakkailleen asioista selkeästi ja yksiselitteisesti, Consumentenbondin Bart Combée sanoi tiedotteessa.

– Lisäksi Samsung jakaa asiakkailleen riittämättömästi tietoa Android-puhelimiaan koskevista haavoittuvuuksista, kuten Stagefrightista. Lopuksi Consumentenbond vaatii, että Samsung todella myös päivittää puhelimiaan, Combée jatkaa.

Järjestö kertoo käyneensä Samsungin kanssa keskusteluja alkuvuodesta. Ne eivät johtaneet toivottuun lopputulokseen, joten Consumentenbond sanoo vievänsä Samsungin oikeuteen.

Järjestön kyselyn mukaan 82 prosenttia Samsungin älypuhelimista ei ollut saanut uusinta Android-versiota kahden vuoden sisällä ostohetkestä.

Samsung kertoo suomenkielisillä tukisivuillaan, että "koska päivitysten tarkkaa julkaisuajankohtaa on vaikea arvioida, kerromme (...) uusista päivityksistä vasta niiden tultua käyttäjien saataville."

Samsung ja LG ilmoittivat viime elokuussa ryhtyvänsä jakamaan päivityksiä kerran kuukaudessa, eli samaan tahtiin kuin Google niitä julkaisee.

Vaikka hollantilaisjärjestö on nostanut Samsungin tikunnokkaan, ongelma koskee melkein kaikkia Android-valmistajia. Suurilla valmistajilla on lukemattomia malleja, jotka tulisi päivittää. Pienillä valmistajilla ei välttämättä ole resursseja päivittämiseen – etenkin, jos malli on myynyt kehnonlaisesti.

Suuresta Samsungista saattaa muodostua ennakkotapaus, jossa Androidin päivityskäytäntöjä saatetaan muuttaa enemmänkin.

OSNews huomauttaa, että voimassa olevan EU-lainsäädännön mukaan laitteilla pitäisi olla Euroopassa kahden vuoden takuu.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kumna homma, ettei kuluttajat ole tehneet tästä joukkokannetta jo aikoja sitten, noh, maailma on täynnä kummallisuuksia ja ihme sekoilua, Android on vain yksi niistä.

Hyvää Palvelua on näköjään vaikeampi kopioida.
Anonyymi: JoukkoVoimaa 19.1.2016 13:56

Anonyymi
Soisi saman koskevan muitakin puhelinvalmistajia.

Itsellä on erään toisen kaukoidän ihmeen valmistama keskihintainen älypuhelin. Sama Android 4.2 siinä olla ja jököttää kuin ostaessanikin.

Ainakin olisivat myydessä voineet mainita, että tähän versioon sitten jäät. Turha odottaa päivityksiä.
Anonyymi: Hifitollo 19.1.2016 15:38

Anonyymi
Voisiko Google pakottaa Android-laitteiden valmistajat tarjoamaan päivitykset, jotka se Androidiin tekee? Ne jotka toistuvasti laiminlyövät päivitysvelvollisuuden, menettäisivän Android-lisenssinsä. Silloin tulisi ryhtiä Samsungin toimintaan, se on varmaa.
Anonyymi: Turvamies 19.1.2016 15:38

Anonyymi
Ehkä jonain päivänä pääsemme eroon laitekohtaisista firmwaresta ja myös mobiilikäyttöjärjestelmät osaavat dynaamisesti tutkia mitä ajureita jne tarvitsevat. Pöytäkonepuolella tämä on olut arkipäivää jo kauan, mobiilipuolella ei... Toki tällöin entistä enemmän vastuuta systeemin toiminnasta siirtyisi käytäjälle. Valitettavasti kantona kaskessa taitavat tässäkin olla (jenkki) operaattorit, jotka haluavat kontrolloida millaisilla laitteilla heidän verkoissaan ollaan.
Anonyymi: abcdef 19.1.2016 15:56

Rekisteröitynyt käyttäjä
Otsikko on hieman kyseenalainen. Androidissa ei ole mitään ongelmaa, ainakaan kyseisessä asiassa, vaan Samsung tässä on mokaillut päivityksien kanssa. Miten se olisi Googlen ja Androidin vika, jos Samsung ei osaa tehdä mitään oikein?

Ja vaikka jotain vikaa olisikin Androidissa, ei se näytä ketään haittaavan kun noita markkinaosuuksia tutkii.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 19.1.2016 16:26

Anonyymi
SAMSUNG, koska Galaxy S5 MINI saa uusimman Android päivityksen? Nyt laitteessa on vielä 4.4.2 !
Anonyymi: Kysyn_vaan 19.1.2016 16:31

Rekisteröitynyt käyttäjä
maailma on täynnä kummallisuuksia ja ihme sekoilua, Android on vain yksi niistä.

Ei Android ole sekoilua, vaan Android-tietokoneiden laitevalmistajat tässä sekoilevat. Miten se on Androidin vika jos Samsung mokaa jatkuvasti?

Google on ainoastaan tarjonnut Androidia yleiseen jakoon koska se ei halua sen olevan mikään monopolikäyttöjärjestelmä. Ja jos yleisestä jaosta sen nappaavat tekevät jotain väärin, ei siitä Androidia voida syyttää.

Itsellä on erään toisen kaukoidän ihmeen valmistama keskihintainen älypuhelin. Sama Android 4.2 siinä olla ja jököttää kuin ostaessanikin.

Ainakin olisivat myydessä voineet mainita, että tähän versioon sitten jäät. Turha odottaa päivityksiä.

Näinhän se on yleensä Android-puhelimen kanssa. Harva tarjoaa päivityksiä. Se jää siihen samaan käyttöjärjestelmään. Kuitenkaan mitään tarvetta päivittää sitä ei ole, jos puhelin toimii ihan hyvin - kunhan ottaa huomioon tietoturvan tietyllä vakavuudella.

Yleinen katsomus Android-maailmassa on, että saa hyvän ja toimivan puhelimen reiluun hintaan, päivityksistä viis.

Voisiko Google pakottaa Android-laitteiden valmistajat tarjoamaan päivitykset, jotka se Androidiin tekee? Ne jotka toistuvasti laiminlyövät päivitysvelvollisuuden, menettäisivän Android-lisenssinsä.

Tuo rikkoo Googlen periaatteita. Heille tärkeää on se, että kuka tahansa valmistaja voi käyttää Androidia omissa laitteissaan. Näin saadaan Googlen omillekin palveluille käyttäjiä.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 19.1.2016 16:39

Anonyymi
En ymmärrä... Laite ostetaan sillä käyttöjärjestelmällä kuin siihen on asennettu. Missä on luvattu, että mikään järjestelmä saa mitään päivityksiä? Ainoastaan käsittääkseni Google on tehnyt tällaisen lupauksen omille Nexus laitteilleen. Mikä muu yhtiö on luvannut päivittää mitään? (Oneplus One 2v.)

Minulla itsellä on iphone, mutta käsittääkseni Applekaan ei ole luvannut, että saisin päivityksiä puhelimeeni.
Anonyymi: iphonisti 19.1.2016 18:15

Anonyymi
Hassua ovat ihmiset... Unohtui edellisestä. Samaan aikaan usassa haastetaan Apple oikeuteen, kun päivittänyt vanhemmat laitteet käyttökelvottomiksi tarjoamalla päivityksen niihin (=hitaiksi).

Mikään ei kelpaa... Jos siirtyisitte vaikka lankapuhelimeen takaisin.
Anonyymi: iphonisti 19.1.2016 18:18

Anonyymi
Minulla itsellä on iphone, mutta käsittääkseni Applekaan ei ole luvannut, että saisin päivityksiä puhelimeeni.


Miten niin ei ole luvannut? Tuo päivitysten saatavuushan on iPhonen markkinoinnissa isossa roolissa. iOS9 -sivuilla esimerkiksi kerrotaan näin:

iOS updates are free. And they’re available to download wirelessly on your iPhone, iPad, or iPod touch the moment they’re released. Your device even alerts you when it’s time to get the latest version. So you won’t miss out on all the amazing features and security enhancements in new updates.

Ihan samalla tavoin päivitykset olisi saatavilla myös Android -maailmaan, mutta puhelinvalmistajat eivät ole samalla tavalla panostaneet siihen, että arkkitehtuurista lähtien ohjelmisto tukisi helppoa päivitettävyyttä. Onhan toki kehitystä tapahtunut: Symbian -aikoina puhelimen sai viedä huoltoliikkeeseen jos sille halusi softapäivityksen.
Anonyymi: 00530HKI 19.1.2016 18:23
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Julkaiseeko Nokia lokakuussa Sabren?

30.09.2011 Nokialta on luvassa kosketusnäytöllinen Windows-puhelin nimeltä Sabre, paljastui Microsoft Canadan järjestämässä kisassa.


2013

Kolme vuotta sitten

Mustamaalausta ja väärää kehua: Ravintolat käyttävät likaisia keinoja netissä

30.09.2013 Internetin arvostelupalveluilla riittää töitä ravintoloiden ja muiden yritysten asiakasarvioiden siivoamiseksi tekaistuista kirjoituksista.

.