Taloussanomat

Viisi Google-vinkkiä: Näin löydät etsimäsi

Kuva: © Francois Lenoir / Reuters

18.1.2016 (päivitetty 19.1.2016 06:06) Google ja muut hakukoneet ovat yksinkertaisia käyttää, mutta hakujen tarkkuutta voi parantaa muutamalla tehokäyttäjän kikalla.

Mitä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa verkosta hakee, sitä vaikeampaa sen löytäminen voi olla pelkkien sanahakujen avulla. Tuloksena voi olla pitkä lista linkkejä, jotka vievät täysin vääriin suuntiin, ja oikean linkin selaaminen penkominen voi viedä aikaa.

Hakukoneissa on kuitenkin joukko ominaisuuksia, joilla hakuja voi kätevästi rajata väärien tulosten vähentämiseksi. Muutamalla kikalla voi nopeuttaa jo ihan jokapäiväisiäkin nettietsintöjä.

1) Lainausmerkit

Jos olet etsimässä esimerkiksi tiettyä useamman sanan lauseenpätkää tai tekemässä hakua henkilön nimellä, saattaa lainausmerkkien käyttö parantaa hakua huomattavasti. Jos hakukoneeseen muutaman hakusanan, esimerkiksi Google etsii sivuja, joilla sanat esiintyvät, mutta ei välttämättä hakijan kirjoittamassa järjestyksessä.

Jos hakusanat taas merkitsee lainausmerkkien sisään, tuloksena on sivuja, joilla sanat esiintyvät peräkkäin ja täsmälleen samassa järjestyksessä. Esimerkiksi "kaukana vuorten takana" -haulla löytää verkkosivuja, joilla nimenomaan nämä sanat ovat peräkkäin.

2) Tähtimerkki paikkaa unohduksia

Jos etsit esimerkiksi lainausmerkkeihin merkittyä lauseenpätkää, mutta et muista tarkkaan kaikkia sen sanoja, kannattaa unohdettujen sanojen paikalla käyttää asteriskia *-merkkiä. Tällöin hakukone hakee etsii tuloksia muistettujen sanojen ja sanajärjestyksen perusteella, vaikka välissä on tuntematon sana. Niinpä haku "kaukana * takana" tuottaa tuloksia, joissa kaukana- ja takana-sanojen välissä on jokin kolmas sana.

3) Tavuviivan käyttö vähentää virhetuloksia

Joskus yksittäinen hakusana voi olla niin laajassa käytössä, että tulokset liittyvät täysin muihin aiheisiin kuin mitä alun pitäen etsit. Tällöin hakua voi rajata tavuviivalla. Esimerkiksi hakusanat aalto -alvar rajaisi tuloksista pois arkkitehti Alvar Aaltoa koskevat linkit.

4) Kaksi vaihtoehtoa

Jos sinulla on kaksi vaihtoehtoista hakusanaa, voit käyttää sanojen välillä or-sanaa. Esimerkiksi sanoilla kana kukko -tehty haku antaa tulokseksi sivuja, joilla esiintyvät sekä kana- että kukko -sanat. Kana or kukko -haku taas antaa tulokseksi sivuja, joissa joko kana tai kukko.

5) Etsi tietyltä sivustolta

Voit merkitä myös hakuun, jos etsit tietoa joltakin tietyltä sivustolta. Esimerkiksi merkitsemällä haun alkuun site:digitoday.fi voit kohdistaa haun vain digitoday.fi -sivustolla julkaistuihin juttuihin.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Yep, duckduckgo on erittäin hyvä vaihtoehto googlelle.
Anonyymi: putin_varas 19.1.2016 7:00

Anonyymi
Hyvä että kirjoittaja ei lisännyt tuohon kielirajoitusta. Se ei nimittäin nykyään Googlella enää toimi. Kaiken lisäksi Google on pilannut hakunsa niin totaalisesti, että se kääntää hakusanoja ja antaa tuloksia eri kielellä - eli pakottaa käyttämään kielirajoitusta, joka ei kuitenkaan toimi.

Aikarajoituskin toimii varsin kehnosti - rajoitetulla haulla löytää murto-osan ko. aikana julkaistuista nettisivuista.

Kaiken huipuksi google pilkkoo yhdyssanoja ja tuottaa siten täysin vääriä hakutuloksia. Hakusana "tähtimerkki" tuottaa sivuja, jolla on sana "tähti" tai "merkki".
Anonyymi: nöfnöf 19.1.2016 7:42

Anonyymi
Onko bing hakukone? Ei löydä edes "kotisivuja".
Anonyymi: Windows95 19.1.2016 8:37

Anonyymi
Käytän joskus Googlen hakua Startpagen kautta, mutta ensimmäinen sivu on yleensä mainoksia ja ostettua osumaa, Googlen manipuloimaa omaa palvelua yms. mihin moni maakin + EU jo puuttunut, joten paremmin palavelee Duckduckgo ja Ixquick.

Parhaan hakukokemusen kuitenkin saa Bing englanninkielellä ja varsinkin kuvat, videot, musiikki ja muu mediahaku valovuosia edellä muita.

Googlen seuranta on jotain, mitä ei voi normaalijärjellä ymmärtää! Lampaita vaan tunutuu olevan paljon edelleenkin.
Anonyymi: GmapsJulkinen 19.1.2016 8:37

Anonyymi
Perusjutut ovat DT:n mielestä tehokäyttöä.

Mutta onhan se niin keskivertokäyttäjän näkökulmasta. Mitä olen nähnyt ihmisten käyttävän hakukoneita (siis vain ja ainoastaan sitä Googlea), niin käytetään sata miljoonaa hittiä antavia yleisiä sanoja, ei ymmärretä aihepiirin tärppisanoja, ei tajuta kirjoittaa hakua siinä muodossa kuin se olisi sivuilla, vaan jopa kysytään siltä hakukoneelta, etsitään Googlella YouTube-videoita, käytetään Googlea nettisivuille menemiseen vaikka tiedetään osoitteen runko jne. jne. jne.
Anonyymi: hakumestari 19.1.2016 9:46

Anonyymi
Niin se tavuviiva on tässä yhteydessä kyllä miinusmerkki jolloin sen käytöllä on selvä logiikka.
Anonyymi: poislukien 19.1.2016 10:52

Anonyymi
Artikkelin kirjoittaja on näemmä ensimmäistä kertaa tutustunut boolean logiikkaan. Termit tosin hakusessa. Miinusmerkki, ei tavuviiva.
Anonyymi: Luutarhuri 19.1.2016 14:01

Anonyymi
tai vain käyttäkää hakukoneena yahoota
Anonyymi: jahuu 19.1.2016 14:08

Anonyymi
eikös tuo yahoo ole vähän parempi. vähemmän kyttäilyä kuin googlella?
Anonyymi: amppari 19.1.2016 14:11

Anonyymi
Jos hakukoneeseen muutaman hakusanan, ...
Verbi puuttuu.
Anonyymi: Oikoluku 19.1.2016 16:11
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Lehti: Nokia kehittää uutta käyttöjärjestelmää

29.09.2011 Nokia on aloittanut uuden, halpojen puhelinmallien käyttöjärjestelmän kehittämisen, talouslehti Wall Street Journal kertoo. Hankkeen koodinimi on Meltemi.

.