Taloussanomat

F-Secure: Netflixin on pakko pullistella lihaksiaan

Kuva: © Kacper Pempel / Reuters

21.1.2016 12:06 Suoratoistopalvelun uhkaus käyttäjien blokkaamisesta ei varmaankaan muutu todeksi, ja vaikka muuttuisi, F-Secure on valmis, johtaja lupaa.

Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure ei ole lainkaan huolissaan amerikkalaisen Netflixin suorasta uhkauksesta, että se alkaa viimeinkin oikeasti puuttua maarajoitusten kiertämiseen.

Netflix sanoi, että maarajoituksia vpn-yhteyksillä kiertävät käyttäjät voivat odottaa estoja lähiviikkoina. Sen jälkeen he voivat katsoa tv-sarjoja ja elokuvia palvelussa vain heidän todellisen sijaintinsa perusteella – paitsi, että F-Securen kuluttajamarkkinoinnista vastaavan johtajan Perttu Tynkkysen mukaan tämä saattaa olla mahdotonta.

– Estojen tekeminen on teknisesti epärealistista. En tiedä, kuinka paljon Netflix on oikeasti tutkinut asiaa, mutta kyllähän meidän tuotteemme on tehty juuri sitä varten, että kuluttaja pystyy kiertämään sillä erilaisia blokkauksia, olivat ne mitä tahansa, johtaja sanoo Digitodaylle.

F-Secure tarjoaa Freedome-nimistä vpn-palvelua. Tynkkynen pitää Netflixin puheita vain aikomuksena, kunnes toisin todistetaan.

– Netflixin on pitänyt antaa tällainen kommentti, koska elokuvien tarjoajat ehkä painostavat siihen suuntaan. Siellä se intressi on. Mutta kyllä vpn-tarjoajat, kuten mekin, mukaudumme tarvittaessa tilanteeseen, Tynkkynen lupaa.

Jos siis Netflix turvautuu ip-osoitteiden estämisiin, Freedome-palvelun perimmäinen tarkoitus on huolehtia, että käyttäjät eivät siitä kärsi. F-Secure ei halunnut antaa teknisiä yksityiskohtia siitä, miten Netflixin mahdollisiin rajoituksiin puututaan.

"Joskus kikkailu on tarpeen"

F-Secure on tyytyväinen Freedomen käyttäjälukuihin. Perttu Tynkkysen mukaan käyttäjiä on miljoonia, ja määrä on hyvässä kasvussa. Hän korostaa, että Freedomea ei ole sinänsä tehty oikeuksien rikkomiseen. Kuluttaja päättää, mihin hän haluaa tuotetta käyttää.

Tynkkynen katsoo asiaa Netflixiä laajemmin. Vpn-palvelujen avulla kuluttaja pystyy ylipäätään estämään vääränlaiseksi kokemaansa markkinointia tai hinnoittelua – siis pyrkimykset nyhtää häneltä enemmän rahaa maantieteellisen sijainnin perusteella.

Tosin F-Securen viime vuoden mainoskampanja herätti huomiota, kun siinä nimenomaan kehotettiin käyttämään Freedomea lempisarjojen katsomiseen netissä ilman maarajoituksia. Tynkkysen mukaan kampanja on päättynyt, mutta "samantyyppisiä markkinointiviestejä on jatkettu". Hänen mukaansa kyseisessä kampanjassa ei sinänsä ollut mitään vikaa.

– Jos esimerkiksi suomalainen Netflixin käyttäjä menee ulkomaille, on hänen etunsa mukaista, että hän pystyy käyttämään palvelua myös sielläkin. Joskus tällainen kikkailu maarajoitusten kanssa on tarpeen.

Suomen Netflix-valikoima on huomattavasti Yhdysvaltain valikoimaa köyhempi.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
tarjonta voittaa silti suomen television josta vielä tilissä maksellaan.on bondia ja rockya vuorokuukausittain,ja eukoille realityä
Anonyymi: kmarx 21.1.2016 12:45

Anonyymi
Oikeastihan tuo menee niin, että Netflixillä ei ole hirveää intressiä tehdä rajoituksia ja haluaisivat niistä eroon.. Ongelma on vaan se, että sisällöntuottajat haluavat aluejaon, jotta pystyvät rahastamaan jokaisesta erikseen. Veikkaan, että tuo tulee parin vuoden sisään muuttumaan, koska businessmallit alkavat tukea globaalimpaa jakelua... joka on vaan hyvä juttu.
Anonyymi: jappasua 21.1.2016 12:52

Anonyymi
luulis että netflixillä olis helppo työ blockata vpn:ksi toteamiaan osoitteita, joista tulee hirvee määrä käyttäjiä palveluun. toki vpn-palvelut voivat hankkia lisää osoitteita mutta se on paljon kalliimpaa kuin niiden blockaaminen. toisaalta käyttäjien blockaaminen kuulostaa kovin huonolta bisnesmallilta.
Anonyymi: pöllö 21.1.2016 13:43

Anonyymi
Jos esimerkiksi suomalainen Netflixin käyttäjä menee ulkomaille, on hänen etunsa mukaista, että hän pystyy käyttämään palvelua myös sielläkin.


Veikkaampa, että markkina oikeus on tästä eri mieltä ja syy ovat nuo tekijän oikeudet elikäs immateriaali oikeudet .

Kyse siis ei voi olla käyttäjän edusta vaan lakipykälistä oli niistä sitten ihan mitä tahansa mieltä.

Toisaalta ei Netflix ole missään vaiheessa sanonut ettei suomessa ostetulla lisensillä voi katsoa USA olevaa Netflixiä mikäli on itse samalla USA:ssa ja tähänhän tuo F-securen VPN palvelu juuri tekeekin eli valehtelee asiakas koneen olevan halutussa maassa.

Eli jos oikein tiukasti asiaa halutaan tulkita niin Tynkkysen laajempi käsitys on ihan sama mitä tavara merkki väärentäjät ja salakujettajat käyttävät alibinaan , mutta jostain kummasta syystä sitä ei kelpuuteta lailliseksi syyksi juuri missään länsimaiden oikeuksissa .

Itse asiassa mikäli Netflix todella haluaa mennä maa kohtaisiin rajoituksiin niin se laittaa netflix clientiin ne maa koodit ja kieltää kunkin maan lain mukaan näiden clientti ohjelmien muokkauksen rikos oikeudellisin perustein tai vastaavaa ....
Anonyymi: Konesalimörkö 21.1.2016 13:54

Anonyymi
On se hienoa että meilla Suomessa osataan edes piratismi eli lakien rikkominen. Siinä F-secure on siis hyvä. Never buy F-secure.

Niin ja tää tikitutein harrastelijamainen puuhastelu näiden kommenttien syöttämisessä vois kysyä jo vihdoinkin sen pottivarmistuksen jo kirjoittaessa eikä vasta sen jälkeen virheilmoituksena. Mutta vastahan toi ominaisuus on on ollu kolme vuotta käytössä.

Siis se virhe on:tikitutei

Miten niiden arvostelut vois ottaa tosissaan kun eivät edes itse osaa...
Anonyymi: GoogleSucksNSA 21.1.2016 13:56

Anonyymi
Eiköhän nuo IP-blokkaukset ole aika vanhanaikaisia?
Tehokkaampaa lienee on pakottaa maa-asetus sinne minne luottokortin lasku menee (AVS).

Tuntuu f-secure olevan ajan hermoilla kun ei tajua noinkin yksinkertaisia blokkauhmahdollisuuksia.
Anonyymi: iHystery 21.1.2016 14:15

Anonyymi
Tehokkaampaa lienee on pakottaa maa-asetus sinne minne luottokortin lasku menee (AVS).


Tuohonhan se toki loppupeleissä menee, mutta F:n on pakko pullistella lihaksiaan jotta saisivat myytyä vielä edes yhden vuoden lisenssit etukäteen.
Anonyymi: telkkarionkuollut 21.1.2016 14:44

Anonyymi
Kyse siis ei voi olla käyttäjän edusta vaan lakipykälistä oli niistä sitten ihan mitä tahansa mieltä.


Jos laki ei aja kansalaisten oikeutta, etua ja mielipidettä, se on epäonnistunut ja täytyy muuttaa.
Anonyymi: KansaEnsin 21.1.2016 14:54

Anonyymi
Tota noin. Porukka täällä ei ilmeisemmin tiedä virtuaaliluottokorteista. Ja siitä, että US prepaid kortteja voi ostaa ihan mistä vaan :)
Anonyymi: Hkctkxdgjk 21.1.2016 15:28

Rekisteröitynyt käyttäjä
Estojen tekeminen on teknisesti epärealistista. En tiedä, kuinka paljon Netflix on oikeasti tutkinut asiaa, mutta kyllähän meidän tuotteemme on tehty juuri sitä varten, että kuluttaja pystyy kiertämään sillä erilaisia blokkauksia, olivat ne mitä tahansa, johtaja sanoo Digitodaylle.

Ja minä sain kovat buuaukset eilen kun sanoin rehellisesti, että kyllä ne VPN-tarjoajat tietävät, että palvelunsa myyvät, jotta käyttöehtoja voidaan rikota ja harrastaa anonyymia piraattitoimintaa.

Hienoa, että F-Securekin tunnistaa, millaisiin toimiin heidän VPN-palveluja käytetään. Ja hyvä kun myöntävät, että on heille ihan ok, että voivat edistää käyttöehtojen rikkomisessa.

Muistuttaa olla ostamatta MITÄÄN F-Securen tuotteita, sillä itse ainakaan en halua tukea moraalisesti vääränlaista toimintaa, joka todennäköisesti on vielä laitonta monissa maissakin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 21.1.2016 16:59
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehdet: Nokia silmäilee Alcatel-Lucentia – kaupoista ei vielä neuvoteltu

26.09.2013 Microsoft-kaupan jälkeen verkkoyhtiöksi jäävä Nokia on harkinnut ranskalaisen verkkolaiteyhtiö Alcatel-Lucentin ostamista. Asiasta kertovat Wall Street Journal -lehti (WSJ) sekä uutistoimisto Reuters.

.