Taloussanomat

Facebook rakentaa toisen datakeskuksen Eurooppaan – väistää Suomen

Tältä rakennus näyttää valmiina.
Kuva: Facebook

27.1.2016 13:22 Facebook ei tarvitse jäätävää ilmaa uuden datakeskuksensa tarpeisiin. Riittää, että tuulta piisaa.

Pohjoismailla on hyvät edellytykset houkutella datakeskuksia vakaan yhteiskunnan, viileän sään ja sähkön luotettavan saatavuuden ansiosta. Mutta Facebookin toinen Euroopan-datakeskus rakennetaan silti Irlantiin.

Yhteisöpalvelu kertoi hankkeesta tiedotteessa. County Meathissa sijaitseva Cloneen kylä saa mailleen suuren kolossin, joka osaltaan mahdollistaa Facebookin toimivuuden ympäri maailmaa.

Kuten viime kesänä julkistetun Texasin datakeskuksen kohdalla, myös Irlannin tuleva datakeskus toimii pelkästään tuulivoimalla. Facebookin tavoitteena on, että 50 prosenttia sen infrastruktuurista toimii puhtaalla ja uusiutuvalla energialla vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lisäksi kaikki datakeskuksen räkit ja palvelimet toteutetaan open source -mallin mukaisesti, jotta ratkaisuista on hyötyä muillekin toimijoille.

Facebook ei kertonut, mitä kaikkia kohteita se tarkasteli ennen kuin päätyi Irlantiin. Ainakin vielä vuonna 2012 yhtiö ilmaisi kohteliaasti, ettei Suomeen investoiminen kiinnosta. Irlannin valinnan ymmärtää sikäli, että Facebookin kansainvälinen pääkonttori sijaitsee siellä.

Suomikin on silti saanut osansa pilvipalvelujen buumista, joka pakottaa pystyttämään datakeskuksia jatkuvasti lisää. Microsoft on rakentanut datakeskuksen Suomeen, ja äskettäin saksalainen Hetzner Online kertoi valinneensa Tuusulan uuden datakeskuksensa sijaintipaikaksi.

Facebookin ensimmäinen Euroopan-datakeskus sijaitsee Luulajassa, Ruotsissa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
suomeen ei kannata rakentaa mitään kallista ja arvokasta, putin hyökkää tänne muutaman vuoden kuluttua pelastaakseen vuosaaren venäläiset.

puutintti on pannut jo suomen pohjoisen rajalle 40 000 ukkoa ja tuhansia tykkejä tankkeja ja ohjuksia, suomi saadaan kahtia päivässä.
Anonyymi: porkkanatakaisin 27.1.2016 15:28

Anonyymi
LoL tuulivoima my ass.. se on se halpa vero..
Anonyymi: Joneontaallataas 27.1.2016 15:35

Anonyymi
Haluaisinpa todellakin nähdä että se toimisi _pelkällä_ tuulivoimalla, saattaaisi vaan olla aika pätkivää se palvelu.
Anonyymi: tk666 27.1.2016 16:20

Anonyymi
Tulikos niitä datacenteritä edes Suomeen yhtäkään Microsoftilta ja Googlelta?
Anonyymi: datacenter 28.1.2016 12:13

Anonyymi
Fakepookissa on taidettu huomata että suomi on seuraava ukraina eikä siksi edes harkinnut tänne tuloa. Viisaita ovat.
Anonyymi: 1545322 1.2.2016 15:23

Anonyymi
Minäpä kerron, miksi Sumi jää rannalle. Täällä luullaan, että kun asiasta on kerran kerrottu niin homma on sillä selvä. Eipä ole. Täytyy pitää keskusteluyhteys auki, muistuttaa maamme itsestään selvistäkin hyvistä puolista, pitää asia päällimmäisenä mielessä. Siinä asiassa täällä ollaan yleisesti ottaen surkeita.
Anonyymi: JJ352525234 1.2.2016 15:31
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kallasvuon työt loppuvat Nokia Siemensissä

29.09.2011 Nokia Siemens Networks saa uuden päätoimisen hallituksen puheenjohtajan. Nykyinen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on päättänyt lähteä. Tilalle astuu tietoliikenneyritys TDC:n talousjohtaja Jesper Ovesen.

.