Taloussanomat

Netflixin uusille katselurajoitteille on poikkeus

Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings puhui alkukuusta Las Vegasissa.
Kuva: STEVE MARCUS

27.1.2016 10:41 Ulkomailla olevien amerikkalaisten tarjonta herättää kysymyksen palvelun tasapuolisesta toiminnasta.

Netflix on alkanut toteuttaa uhkaustaan maarajojen yli tapahtuvan katselun estämisestä eli geoblokkauksesta. Sääntöön vaikuttaa olevan kuitenkin ainakin yksi poikkeus.

Sotilasasioita käsittelevä amerikkalainen Stars & Stripes kertoo Netflixin vahvistaneen, että ulkomailla olevat amerikkalaiset sotilastukikohdat muodostavat poikkeuksen.

Lehden haastattelemat amerikkalaissotilaat pitävät tätä hyvänä asiana mielialan kannalta. Lisäksi heillä on käytössään laajempi valikoima ohjelmia kuin mitä heillä olisi esimerkiksi Bahrainin Netflix-kirjastossa.

Vaikka sotilastukikohdat muodostavat poikkeuksen, tukikohtien ulkopuolella olevia sotilaita poikkeus ei koske – ainakaan virallisesti.

– Vpn:ääni ei ole blokattu. Mutta jos näin tehdään, olen raivoissani. Täkäläinen Netflix on roskaa, kommentoi Bahrainissa palveleva pursimies Eric Cutright Stars & Stripesille.

Netflix toimii omien sääntöjensä puitteissa ja voi tehdä poikkeuksia omista säännöistään, mutta tämä herättää kysymyksen asiakkaiden tasapuolisesta kohtelusta. Digitoday on pyytänyt asiasta kommenttia Netflixiltä.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Digitoday on pyytänyt asiasta kommenttia Netflixiltä."

Haloo? Pitäisikö perustaa valtioneuvoston kriisiryhmä ja erityisministerineuvosto neuvottelemaan Bahrainin uskontoministerin kanssa. Kutsutaanko suurlähettiläs kotiin?

Netflix ostaa sisältöä tietyillä sopimuksilla. He voivat ostaa sisältöä levitettäväksi kaikkialla maailmassa tai sitten he voivat ostaa aluellisilla sopimuksilla esitettäväksi vain tietyillä alueilla. Sisällöntuottaja on saattanut myydä vaikkapa YLE Areenalle yksinoikeudet Suomen alueelle ja saanut siis rahat jo YLE:ltä. Netflix ei voi siitä syystä näyttää samaa materiaalia Suomessa. Bahrainissa kenties voivat.

Mikähän ihme tässä on, kun ihmiset eivät ymmärrä alkeellisintakaan sopimusoikeutta? Yritetään kaikin keinoin rikkoa sopimuksia ja sitten vingutaan keskustelupalstoilla jos yksi sopimusosapuoli yrittää lisätä keinoja omien sopimustensa noudattamiseen.

Kerran vielä: Suomessa saa katsoa maksua vastaan juuri sitä sisältöä, jota palveluntarjoaja Suomessa asiakkailleen myy ennalta ilmoittamaansa hintaan. Kaikki muu rikkoo sopimuksia.
Anonyymi: Anssi 27.1.2016 12:00

Anonyymi
"Netflix toimii omien sääntöjensä puitteissa ja voi tehdä poikkeuksia omista säännöistään, mutta tämä herättää kysymyksen asiakkaiden tasapuolisesta kohtelusta."

Tietenkin Netflix haluaisi tasapuolista kohtelua, eli se on tässä samalla puolella kuin kuluttaja. Toisella puolella on sitten elokuvateollisuus, joka hinnoittelee tasapuolisen kohtelun niin kalliiksi, ettei Netflix ole siihen halunnut suostua. Elokuvateollisuuden masinoiman ja rahoittaman TO-mafian jatkuvan painostuksen edessä Netflixin on ollut pakko julkisesti kieltää VPN-ratkaisut. Itse ongelma ei silti poistu, ennen kuin elokuvateollisuus laskee hintavaatimuksiaan.
Anonyymi: LeffaLeza 27.1.2016 12:53

Anonyymi
Taustalla on vanhan lineaaritelevisiotoiminnan tekniset rajoitukset kuten melko pieni valikoima lähetystaajuuksia, jotka kukin valtio sitten jakoi haluamallaan tavalla lähetystoimintaa harjoittaville yhtiöille, jotka toimivat myös sisällöntuottajina. Aattelumalli periytyi sittemin kaapelitelevisioon ja nyt streaming-palveluihin.

Tekniset rajoitukset ovat poistuneet, mutta sisällöntuottajat eivät ole halunneet adaptoituta tähän maailmaan, koska se merkitsisi merkittäviä tulojen laskua --kuten äänitebisneksessä jo tapahtui ja kotivideobisneksessä on tapahtumassa.

Tilanne purkautuu siinä vaiheessa, kun uudet sisällöntuottajat myyvät samalla hinnalla globaalit "läheteys"oikeudet kuin paikallisetkin. Tällöin vakiintuneet toimijat joutuvat hintakilpailulle alttiiksi ja markkinaosuudet jaetaan uudestaan.
Anonyymi: Maatikko 27.1.2016 14:15

Anonyymi
Jakelusopimusten mukaanhan netflixin kai pitäisi julkisuudessa toimia. Jos niissä sallitaan näyttäminen (fyysisten kopioiden tekstejä mukaillen) sotilastukikohdissa, vankiloissa ja öljynporauslautoilla, niin turha kitistä poikkeuksista yhtään mitään. Jos taasen ei, noh....
Anonyymi: Netflixruutuun 27.1.2016 14:25

Anonyymi
Tällä Netflix tavallaan myöntää, että useiden muiden maiden kuin USA:n tarjonta on roskaa.
Anonyymi: alas_Netflix 27.1.2016 17:26

Anonyymi
Kaikkimullehetinyt-sukupolven kasvatit taas vauhdissa. Upeaa ja mahtavaa kaikki on voittajia!
Anonyymi: JooMäLährenSaunaan 27.1.2016 18:01

Anonyymi
Netflix toimii omien sääntöjensä puitteissa ja voi tehdä poikkeuksia omista säännöistään, mutta tämä herättää kysymyksen asiakkaiden tasapuolisesta kohtelusta.


Aika turhaa pöllyttelyä sillä olisi kannattanut ensin himppu selivitellä näitä USA:ssa olevia käytäntöjä eri palvelun tarjoajien suhtautumisessa ulkomailla oleviin joukkoihin ja silloinm olsi selvinnyt se, että Netflix:in tapa toimia ei suinkaan ole poikeavaa vaan useat toimijat tekevät aivan samoin ja sitä kutsutaan USA:ssa ISÄNMAALLISUUDEKSI.

Täälä suomessahan nuoriso siitä ei mitään voi nykyisin ymmärtää kun "Suomi on Ruotsi" tyyppistä aivopesua suorittaa verovaroin vapaita TV markkinoita häiritsevä YLE .
Anonyymi: Netflixtestuser 27.1.2016 21:45
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Affecton tietotekniikka auttaa Helsingin johtamista

24.09.2013 Ohjelmistoyhtiö Affecto ilmoittaa sopineensa Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmiin liittyvien tietovarastojen ja raportointijärjestelmien sovellusylläpidosta ja -kehityksestä.

.