Taloussanomat

Kiistelty varoitus kännykkäsäteilystä sallittiin: Yksi lause pois

Kuva: REUTERS/Noah Berger

29.1.2016 11:45 Berkeleyn kaupunki sai tuomarilta luvan mobiiliteollisuuden vimmatusti vastustamaan säteilyvaroitukseen – mutta yhdellä muutoksella.

Berkeleyn kaupunki Kaliforniassa saa edetä kulmakarvoja nostattaneen lakinsa kanssa, muun muassa Ars Technica kertoo.

Laki vaatii puhelinkauppiaita varoittamaan kuluttajia matkapuhelinten säteilystä julisteen tai jaettavan lehtisen kautta, mutta laki juuttui tuomioistuimiin mobiilialaa edustavan CTIA:n nostettua kanteen kaupunkia vastaan.

CTIA:n mukaan varoitus on perusteeton, koska säteilyn haitallisuutta ei ole todistettu tieteellisesti.

Alun perin Berkeley halusi pakottaa tämän tekstin:

Jos pidät tai käytät puhelintasi housujen tai paidan taskussa tai rintaliiveissä ja puhelin on päällä ja yhteydessä langattomaan verkkoon, saatat ylittää liittovaltion radiosäteilyn ohjearvot. Tämä uhka on suurempi lapsilla. Katso puhelimesi tai sen käyttöohjeen tietoja puhelimen turvallisesta käytöstä.

Tuomari salli tekstin jaettavaksi sillä muutoksella, että siitä poistetaan lause "tämä uhka on suurempi lapsilla". Berkeley suostui ja anoi lupaa jatkaa lainsäädäntönsä kanssa. Keskiviikkona tuomari näytti vihreää valoa.

CTIA ei ole kuitenkaan vielä luovuttanut. Se valittaa päätöksestä vetoomustuomioistuimeen. Sillä välin Berkeley sanoo lain astuvan voimaan 22. maaliskuuta, ellei oikeus astu väliin.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (17)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomessa tuollainen ei tule koskaan onnistumaan, vaikka tieteellinen näyttö olisi kuinka kova tahansa.
Anonyymi: Ex-nokialandia 29.1.2016 12:57

Anonyymi
Kännykkäsäteily on jo aiheuttanut meillä eräitten johtavien päättäjien aivoissa vaurioita senmukaisia toimia alkaa tipahdella tuhka tiheään.
Anonyymi: huomioiva 29.1.2016 13:09

Anonyymi
Eli siis varoitusta tiukennettiin. Nythän se on uhka kaikille eikä erityisesti lapsille. Sitten vaan pohtimaan sitä suuruutta.
Anonyymi: riskienhallintaa 29.1.2016 13:44

Anonyymi
Nyt kun Nokia ei valmista enään puhelimia, niin Suomessa voidaan pikkuhiljaa lopettaa vaikeneminen.
Anonyymi: sdfsdfsdfsd 29.1.2016 13:48

Anonyymi
No jos pitää takin taskussa ei ole mitään vaaraa.
Anonyymi: O_Ollila 29.1.2016 14:53

Anonyymi
Miksi sekin yritetään salata, että kännykän säteily interferoi (heilahtelee/pyörähtelee/yhteisvaikuttaa) maasäteilyn kanssa ja aiheuttaa sähköallergisilla kasvaneen syöpävaaran?
Anonyymi: Huuhaamies 29.1.2016 14:53

Anonyymi
Aikoinaan USA:ssa DDT käyttöä yritettiin saada pois. Yrittävä henkilö leimattiin DDT yrityksen taholta mielenvikaiseksi" ja ties miksi. Vaikka kaikki tietää, että lähetin on "pieni" mikroaalto uuni, niin sitä ei voi kansalaisille kertoa. Liian suuuri bisness, yrittävä henkilö tai henkilöt tultaisiin haastamaan oikeuteen perättömistä vaitteistä, tai joutuisi onnettomuuteen. Tuuli"puistot" hävittävät lintuja, merissä kaloja, ihmisille unettomuutta ja muita ongelmia matalan taajuuden aiheuttamana. Ääniaalto lähtee kolme kertaa jokaisella pyörähdyksellä. Mitta ei tästä keskusta vetoisesta Pekkarisen syöttötariffi "puistosta" ei ole tutkimuksia, vaikka on pelkästään veronmaksajien rahan varassa.
Anonyymi: leimataa_hulluksi 29.1.2016 16:47

Anonyymi
Joo-o, WHO:n alainen syöväntutkimuskeskus IARC määritteli vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi ja teknologiateollisuus on tietysti toista mieltä, kuinkas muuten; nooh, tämä sama asetelma on koettu jo mm. tupakkateollisuuden kanssa ...

J-P Laine
Anonyymi: Same_Old_Story 29.1.2016 16:54

Anonyymi
Pää mikroaaltouunissa on iloinen asia.
Anonyymi: hiuli-hei 29.1.2016 16:56

Anonyymi
Joo-o, WHO:n alainen syöväntutkimuskeskus IARC määritteli vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi ja teknologiateollisuus on tietysti toista mieltä, kuinkas muuten;


Samaan luokitukseen kuuluvaa ainetta, caffeic acid, on mm. kahvissa, timjamissa ja spearmintissä. Nikkeliä (2B luokitus) löytyy mm. koruista. Neidonhiuspuu-uute (Ginkgo biloba), aloe vera, puutyöt, kahvi sinänsä, marinoidut kasvikset, kaikki nuo ovat saaneet saman luokituksen.

Joko lopetit kahvin juonnin? Puutöiden opettaminenkin pitäisi koulussa lopettaa!
Anonyymi: OmituinenJuttu 29.1.2016 19:21
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

LG sai Windows Mango-puhelimensa myyntiin ensimmäisenä

28.09.2011 Ensimmäisen suomenkielisen Windows Phone Mango-päivityksen puhelinten toimitukset alkavat tänään. Kauppoihin tulee LG Optimus 7:n päivitetty versio.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.