Taloussanomat

Tekstiviesti uudistuu – mitä tekevät Suomen operaattorit?

Suomalaiset ovat vaihtaneet ja vaihtavat yhä tekstiviestitse kokemuksiaan. Mutta siirtyykö kaikki jutustelu pikaviestimiin?
Kuva: Riikka Hurri

8.2.2016 06:18 Ovatko pikaviestimet ajaneet tekstiviestittelyn seuraavan sukupolven ohi?

Puhelimesta puhelimeen operaattorien kautta lähetettäviä viestejä on uudistettu hyvin varovasti. Tekstiviestit eli sms-viestit tulivat käyttöön vuonna 1994 verkosta puhelimeen ja seuraavana vuonna onnistui myös puhelimesta lähettäminen. Seuraava suuri mullistus oli kuvaviestien lähettäminen mms-viesteinä.

Kolmas operaattoripohjaisen pikaviestinnän sukupolvi on GSMA:n määritykseen kuuluva RCS (Rich Communication Services) -tekniikka, joka tunnetaan myös markkinointinimellä Joyn.

Se mahdollistaa muun muassa tekstiviesteissä aikaisemmin pikaviesteistä tutut ominaisuudet, kuten ryhmäviestittelyn, lukukuittaukset sekä tiedon siitä, kun toinen osapuoli naputtelee vastausta.

Windows 10:n mobiiliversio saa tuen seuraavassa päivityksessä, kertoo Softpedia. Myös Google ilmoitti syyskuussa tukevansa standardia Androidissa.

RCS on käytössä muutamilla kymmenillä operaattoreilla ympäri maailman. Esimerkiksi Espanjassa tekniikka otettiin käyttöön maanlaajuisesti vuonna 2012, mutta sittemmin vauhti on hidastunut.

Suomalaiset operaattorit varauksellisia

Elisan henkilöasiakasyksikön liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo, että operaattorin verkko on tarvittaessa päivitettävissä tukemaan RCS-tekniikkaa.

– Se vaatii infrastruktuurimuutoksia, muttei ole silti erityisen vaativa toimenpide. Olemme testanneet sitä, mutta markkinoilla ei ole ollut myötätuulta. Ei ole kuitenkaan poissuljettua, että tämä nähdään jatkossa, Virkki sanoo.

DNA on pitkälti samoilla linjoilla.

– DNA:n verkko ei tällä hetkellä tue RCS:ää – asiakastarvetta ja ekosysteemien kehitystä seurataan jatkuvasti ja siihen reagoidaan tarpeiden mukaan, kertoo Hanna Karppinen DNA:n viestinnästä.

Timo Saxén Soneran viestinnästä kertoo, että RCS ei ole ensimmäisenä kehityskohteiden listalla. Parhaillaan meneillään on tekninen kehitys, joka vie kohti verkkojen yhdentymistä.

– Verkkoa kehitetään, mikä mahdollistaa monia asioista. RCS on vain yksi näistä, Saxén muotoilee.

Tärkeämpiä Soneralla ovat esimerkiksi 4g-verkon äänipuhelut (VoLTE,voice over lte) sekä Ericssonin kanssa kokeillut wlan-puhelut (VoWLAN, voice over wireless lan).

Elisan Virkin mukaan pikaviestimet ovat pitkälti syöneet RCS:n markkinat, sillä ne tarjoavat paremman käyttökokemuksen. Lisäksi RCS:n toimimiseksi sekä lähettäjän että vastaanottajan operaattorin on tuettava tekniikkaa. Toisaalta operaattorin tarjoamilla palveluilla voidaan taata asiakkaalle tietoturvallisempia ratkaisuja.

Tekniikka tuskin jää silti hyödyntämättä. Virkki huomauttaa, että tulevat viestintämuodot rakentuvat RCS:n kaltaisten palveluiden päälle.

– Näitä ovat esimerkiksi rikastetut puhelut, jossa puhelun aikana voidaan hyödyntää visuaalisia kommunikointitapoja, kuten ruudulle piirtämistä, Virkki selittää.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (48)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sitten sellainen sopivan riistohenkinen hintalappu per viesti tai 15 e per kk. saa somettaa ruutua puhuessaan haluamansa määrän - mutta ei liikaa - ei - ei - ei, se olisi typerää mutta ei hmolla vaan miehekkäällä skanditavalla.
Anonyymi: Skeptikova 8.2.2016 6:54

Anonyymi
Voi näitä Kärkkäisen pojan väkisin väännettyjä höpöhöpö-juttuja...
Anonyymi: Liukuhihnatoimittelu 8.2.2016 7:59

Anonyymi
Jos haluaa kokeilla miten RCS toimii niin ainakin Google playstä ja Applen storesta löytyy RCSHub niminen Suomessa tehty applari. Mukana on Chätit ja VoIP:t jne...
Anonyymi: HubHub 8.2.2016 8:05

Anonyymi
riittää kun operaattorit ymmärtävät roolinsa ja toimivat bittiputkena eli vesi- ja viemärilaitoksena

dataa tulee sisään hyvällä paineella kuin vesihanasta ja päätelaitteelta ulospäin sitä lähtee liukkaasti kuin wc-pöntön vetäisisi
Anonyymi: kaikkimuuonsoftaa 8.2.2016 8:20

Anonyymi
Voi näitä Kärkkäisen pojan väkisin väännettyjä höpöhöpö-juttuja...
Kateellinen naapurinpoikako se siellä aamusuutaan aukoo? Henrik Körkkäisen artikkeli on mielenkiintoinen. Kiitos siitä.
Anonyymi: ParempaaHuomenta 8.2.2016 8:25

Anonyymi
Mammutit haluaa pitää kiinni vanhoista toiminta- ja ansaintamalleista, eivätkä uudet tuotteet kuulu strategiaan.

Lähipuhelut suoraan puhelimesta toiseen torpattiin hyvin nopeasti, koska se olisi ollut suoraan pois laskutuksesta. Paitsi että harvalla puheluminuutit menee edes yli paketista. Tekniikka sitäpaitsi hoitaisi paljon ongelmia isoissa tapahtumissa, joissa ihmiset etsivät toisiaan ja koittavat soittaa 50 metrin päähän, mutta kaikki liikenne ohjataankin yhteen tukiasemaan joka on aivan tukossa.

No, kuten internetin maarajoitukset ja erilaisten rekisteröityjen yhdistysten laittomaan vakoiluun perustuvat uhkailulaskut, lapsikin osaa kiertää ison osan rajoituksista.
Anonyymi: Aivan 8.2.2016 8:40

Anonyymi
Mitähän sinä skeptikova oikein vingut? Suomessa on tekstiviestit ja multsarit ilmaisia, tosin riippuu operaattorista ja liittymästä. Minulla on dna rajaton 4g liittymä joka sisältää (rajattomat puhelut, rajattomat tekstarit, rajattomat multimediaviestit ja rajattoman 4g netin) ja maksaa kuukaudessa vajaa 29 euroa. Nettiä ja tekstareita käytän päivittäin, puheluita soitan ehkä 60-120min per kk. Tekstareita menee edelleen noin 5000-10 000 per kk, koska niillä tavoittaa heti vastaanottajan ja tekstari on helpompi ja varmempi kuin fb, maili, whatsup tai twitter. Multimediaviestejäkin lähetän päivittäin, eli kuvaamiani kuvia mm. Facetime-videopuheluita soittelen pari-kolme kertaa kuussa. Eli ei tekstarit ja multsarit ole kuolleet mihinkään, eikä kuole.
Anonyymi: Jopi81 8.2.2016 8:41

Anonyymi
Vaatisi uutta tuotekehittelyä; pääsee Sonera ja Makkonen taas töihin !
..ainiin mutta Soneran tuotekehityshän on lopetettu Suomessa ja Makkonen on pois pelistä ..
Anonyymi: Gizzl 8.2.2016 8:53

Anonyymi
tekstarilla tai vastaavalla on vielä käyttöä. Pitää olla joku tapa lähettää viesti ilman, että tietää mikä luuri on vastapäässä. Ja homma pitää pelata globaalisti.
Anonyymi: ohitustie 8.2.2016 9:11

Anonyymi
Minä en viestittele koskaan kenellekkään enkä vastaa viesteihin. Soitan vain ja vastaan puheluihin.
Anonyymi: NäinTeenAina 8.2.2016 9:12
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.

.